Lihalaatikoiden pesuprosessin kehittäminen
Peräsuo, Kirsi (2012)
Peräsuo, Kirsi
Hämeen ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012121719751
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012121719751
Tiivistelmä
Elintarvikkeiden toimituksissa käytettyjä kuljetuslaatikoita ei mielletä kilpailua parantavana tekijänä, mutta se saattaa alentaa myyvien tuotteiden kilpailukykyä. Tämän opinnäytetyön kirjallisessa osassa verrataan pahvisten ja muovisten kuljetuslaatikoiden säilytysominaisuuksia, pinottavuutta, kiertoa tuotantoketjussa sekä pesua.
Yritys A:lla oli tarve kehittää lihalaatikoiden pesuprosessia ja löytää kustannustehokkaampia ratkaisuja pesulatoimintaan mm. energiakulutuksen osalta. Laatikkopesulinjaston ongelmat tuli selvittää sekä löytää ratkaisuja niiden poistamiseksi. Yritys A:n lihalaatikoiden menekki tuotannon osalta piti selvittää, jotta varastot vastaisivat todellista tarvetta. Työssä hyödynnettiin aiemmin kerättyjä dokumentteja esim. pesukapasiteetin, kustannuslaskelmien ja lämpötilojen osalta.
Tutkimuksen pohjalta selvisi, että vaihtoehtoja laatikkopesulatoimintojen kustannustehokkaampaan käyttöön olivat nykyisten pesulatoimintojen tehostaminen erilaisten muutosten avulla tai pesupalveluiden siirtäminen toiseen yritykseen, joka laskisi kustannuksia Yritys A:n osalta.
Veden kulutusta Yritys A:n laatikkopesulassa on hillittävä, jotta kustannussäästöjä saataisiin osaston osalta aikaiseksi. Laatikkopesulinjastossa ilmenneet häiriöt pitäisi poistaa, jotta läpimeno paranisi nykyisestä. Pesulatoimintojen siirtäminen Yrityksestä A vaatisi investointien ja kustannuslaskelmien selvittämistä.
Yritys A:lla oli tarve kehittää lihalaatikoiden pesuprosessia ja löytää kustannustehokkaampia ratkaisuja pesulatoimintaan mm. energiakulutuksen osalta. Laatikkopesulinjaston ongelmat tuli selvittää sekä löytää ratkaisuja niiden poistamiseksi. Yritys A:n lihalaatikoiden menekki tuotannon osalta piti selvittää, jotta varastot vastaisivat todellista tarvetta. Työssä hyödynnettiin aiemmin kerättyjä dokumentteja esim. pesukapasiteetin, kustannuslaskelmien ja lämpötilojen osalta.
Tutkimuksen pohjalta selvisi, että vaihtoehtoja laatikkopesulatoimintojen kustannustehokkaampaan käyttöön olivat nykyisten pesulatoimintojen tehostaminen erilaisten muutosten avulla tai pesupalveluiden siirtäminen toiseen yritykseen, joka laskisi kustannuksia Yritys A:n osalta.
Veden kulutusta Yritys A:n laatikkopesulassa on hillittävä, jotta kustannussäästöjä saataisiin osaston osalta aikaiseksi. Laatikkopesulinjastossa ilmenneet häiriöt pitäisi poistaa, jotta läpimeno paranisi nykyisestä. Pesulatoimintojen siirtäminen Yrityksestä A vaatisi investointien ja kustannuslaskelmien selvittämistä.