Alkoholipitoisuuden tarkkailu pullotusprosessin aikana
Andersson, Henna (2012)
Andersson, Henna
Turun ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012121719704
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012121719704
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä keskityttiin alkoholijuomien alkoholipitoisuuden tarkkailuun koko pullotusprosessin aikana, kaikissa sen vaiheissa. Alkoholijuomissa alkoholipitoisuus on yksi tärkeimmistä laadullisista ja lakisääteisistä ominaisuuksista. Pullotusprosessi on tuotteesta riippuen monivaiheinen ja työläs, joten tarkkailtavia vaiheita oli useita.
Alkoholijuomat ovat elintarvikelaatuisia tuotteita ja teollisuuden ala kuuluu osana elintarviketeollisuuteen. Elintarviketeollisuudessa ja siten myös alkoholijuomateollisuudessa tärkeintä on elintarvikelaatuisten, turvallisten tuotteiden takaaminen kuluttajalle. Turvallinen, elintarvikelaatuinen tuote saavutetaan hyvällä laadunhallintajärjestelmällä ja kaikkien mahdollisten riskitekijöiden huomioimisella.
Pullotusprosessin tarkkailua varten määritettiin sopivat näytteidenottopisteet jokaisesta työvaiheesta pullotussäiliöstä täyttökoneelle. Lisäksi määritettiin tarkkailtavat tuotteet, jotka kuvastavat tehtaan monipuolista tuotevalikoimaa. Pernod Ricard Finland Oy:n juomatehtaalla on käytössä kaksi erilaista täyttökonetta. Pullotussäiliöitä on useita erikokoisia, mutta muilta ominaisuuksiltaan kaikki samanlaisia.
Alkoholipitoisuuden määritys suoritettiin kahdella eri menetelmällä tehtaan omissa laboratoriotiloissa ja samoilla laitteilla kuin normaalikäytäntöön kuuluvat analyysit. Menetelminä käytettiin tislausta ja WineScan-analyysilaitetta.
Tarkkailun tuloksena saatiin useista tuotteista koostuvat tiedot pullotuksen jokaisesta vaiheesta. Mittauksia tehtiin useammista vaiheista, kuin normaalitilanteessa. Tarkkailun aikana havaittiin, että pullotussäiliöiden osalta prosessi toimii moitteetta. Tuote sekoittuu ja säilyy pullotussäiliöissä alkoholipitoisuuden osalta erittäin hyvin. Tarkkailun aikana laadittiin uudet työohjeet toiselle täyttökoneelle yhtenäistämään työskentelytapoja. Lisäksi saatiin parannusehdotuksia tulevaisuutta varten.
Alkoholijuomat ovat elintarvikelaatuisia tuotteita ja teollisuuden ala kuuluu osana elintarviketeollisuuteen. Elintarviketeollisuudessa ja siten myös alkoholijuomateollisuudessa tärkeintä on elintarvikelaatuisten, turvallisten tuotteiden takaaminen kuluttajalle. Turvallinen, elintarvikelaatuinen tuote saavutetaan hyvällä laadunhallintajärjestelmällä ja kaikkien mahdollisten riskitekijöiden huomioimisella.
Pullotusprosessin tarkkailua varten määritettiin sopivat näytteidenottopisteet jokaisesta työvaiheesta pullotussäiliöstä täyttökoneelle. Lisäksi määritettiin tarkkailtavat tuotteet, jotka kuvastavat tehtaan monipuolista tuotevalikoimaa. Pernod Ricard Finland Oy:n juomatehtaalla on käytössä kaksi erilaista täyttökonetta. Pullotussäiliöitä on useita erikokoisia, mutta muilta ominaisuuksiltaan kaikki samanlaisia.
Alkoholipitoisuuden määritys suoritettiin kahdella eri menetelmällä tehtaan omissa laboratoriotiloissa ja samoilla laitteilla kuin normaalikäytäntöön kuuluvat analyysit. Menetelminä käytettiin tislausta ja WineScan-analyysilaitetta.
Tarkkailun tuloksena saatiin useista tuotteista koostuvat tiedot pullotuksen jokaisesta vaiheesta. Mittauksia tehtiin useammista vaiheista, kuin normaalitilanteessa. Tarkkailun aikana havaittiin, että pullotussäiliöiden osalta prosessi toimii moitteetta. Tuote sekoittuu ja säilyy pullotussäiliöissä alkoholipitoisuuden osalta erittäin hyvin. Tarkkailun aikana laadittiin uudet työohjeet toiselle täyttökoneelle yhtenäistämään työskentelytapoja. Lisäksi saatiin parannusehdotuksia tulevaisuutta varten.