Ravitsemushoitosuositusten toteutuminen potilaiden ja henkilökunnan näkökulmasta : case: Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä
Malkki, Anni (2012)
Malkki, Anni
Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012113017543
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012113017543
Tiivistelmä
Valtion ravitsemusneuvottelukunta uudisti ravitsemushoitosuositukset vuonna 2010. Uudistuneiden suositusten tarkoituksena on yhdenmukaistaa ravitsemushoidon käytäntöjä ja ehkäistä vajaaravitsemusta. Suositusten mukaan potilaille ja henkilökunnalle tulisi tehdä asiakastyytyväisyyskysely vähintään kerran vuodessa. Pohjois-Karjalan sairaanhoito-ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymässä kyselytutkimus toteutettiin vuoden 2011 marraskuussa. Opinnäytetyössä analysoin potilaiden ja henkilökunnan tutkimusten tulokset. Työn tarkoituksena on selvittää, kuinka ravitsemushoitosuositus toteutuu potilaiden ja henkilökunnan näkökulmasta.
Opinnäytetyössä käytetty kyselylomake on Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemushoitosuositus sairaaloihin, terveyskeskuksiin, palvelu- ja hoitokoteihin sekä kuntoutuskeskuksiin teoksesta. Kysely lähetettiin osastoille sähköisesti, josta se tulostettiin osaston henkilökunnalle ja potilaille. Kysely toteutettiin kokonaistutkimuksena. Kyselylomakkeiden tiedot syötettiin SPSS-ohjelmaan, jonka avulla tulokset analysoitiin. Tulosten analysoinnissa on käytetty kvantitatiivisia eli määrällisiä analyysimenetelmiä.
Opinnäytetyössä tehtyjen tutkimusten mukaan ravitsemushoitosuositukset toteutuvat pääosin hyvin. Kehitettävää löytyi henkilökunnan mukaan ruokien tilausohjelman käytöstä ja tiedotukseen ja viestintään liittyvistä seikoista. Potilaiden mukaan parannettavaa oli muun muassa ruoan maussa, lämpötilassa sekä ruokalistasta tiedotuksessa. Jatkotutkimuksena tästä tutkimuksesta saatuja tuloksia voisi verrata jossain toisessa laitoksessa tehtyyn tutkimukseen.
Opinnäytetyössä käytetty kyselylomake on Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemushoitosuositus sairaaloihin, terveyskeskuksiin, palvelu- ja hoitokoteihin sekä kuntoutuskeskuksiin teoksesta. Kysely lähetettiin osastoille sähköisesti, josta se tulostettiin osaston henkilökunnalle ja potilaille. Kysely toteutettiin kokonaistutkimuksena. Kyselylomakkeiden tiedot syötettiin SPSS-ohjelmaan, jonka avulla tulokset analysoitiin. Tulosten analysoinnissa on käytetty kvantitatiivisia eli määrällisiä analyysimenetelmiä.
Opinnäytetyössä tehtyjen tutkimusten mukaan ravitsemushoitosuositukset toteutuvat pääosin hyvin. Kehitettävää löytyi henkilökunnan mukaan ruokien tilausohjelman käytöstä ja tiedotukseen ja viestintään liittyvistä seikoista. Potilaiden mukaan parannettavaa oli muun muassa ruoan maussa, lämpötilassa sekä ruokalistasta tiedotuksessa. Jatkotutkimuksena tästä tutkimuksesta saatuja tuloksia voisi verrata jossain toisessa laitoksessa tehtyyn tutkimukseen.