Luomulihan käyttö ammattikeittiöissä
Lehtinen, Markus (2012)
Lehtinen, Markus
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012112917406
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012112917406
Tiivistelmä
Eettisien ja ekologisien arvojen huomioiminen elintarvikkeissa sekä niiden valmistuksessa ovat kasvaneet nykypäivänä kulutuksen myötä. Kuluttajat haluavat yhä enemmän tietää käyttämiensä elintarvikkeiden alkuperästä ja tuotantotavoista.
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää Portaat Luomuun -ohjelmassa olevien keittiöiden luomulihan käyttöä, halukkuutta luomulihan käytön lisäämiseen sekä asiakkaiden mahdollisia vaatimuksia. Lisäksi haluttiin selvittää, mitä luomulihatuotteita ammattikeittiöt haluaisivat käyttää, sekä asioita jotka vaikuttavat luomulihan käyttöön.
Tutkimus oli luonteeltaan kvantitatiivinen, ja aineisto kerättiin sähköisen kyselylo-makkeen avulla. Linkki kyselyyn lähetettiin sähköpostilla 168 ammattikeittiöön ympäri Suomen. Lisäksi suoritettiin puhelinhaastattelu seitsemälle kyselyyn osallistuneelle ammattikeittiölle. Vastaukset analysoitiin Excel-taulukkolaskentaohjelmaa sekä Webropol-datan analysointi- ja kyselytyökalua hyödyntäen.
Kyselyyn vastasi 54 ammattikeittiötä, joten vastausprosentti oli 32 %. Kyselyyn vastanneista ammattikeittiöistä 54 % oli julkisen sektorin keittiöitä ja 46 % yksityi-sen sektorin keittiöitä. Vastanneista 34 % käytti luomulihaa useamman kerran viikossa ja viikoittain ruoanvalmistuksessa. Luomulihan käytön haasteina pidettiin erityisesti kustannustehokkuutta ja toimitusvarmuutta.
Luomulihan käyttöä haluttiin lisätä tulevaisuudessa, ja erityisesti sian- ja siipikarjan lihaa haluttiin lisätä, mutta niiden tuottaminen on haasteellista kustannustehokkaasti. Keittiöt uskovat luomulihan käytöstä riippumatta pystyvänsä toimimaan pääosin samalla tavalla kuin tälläkin hetkellä. Raaka-ainekustannusten sekä kasvisvaihtoehdon uskottiin lisääntyvän luomulihan käytön myötä.
Tutkimuksen tuloksista saadaan lisätietoa luomulihan käytöstä sekä niitä voidaan hyödyntää jatkojalostajille ja teollisuudelle lisätietona siitä, miten ammattikeittiöt näkevät luomulihan käytön toiminnassaan ja millaisena raaka-aineena se koetaan.
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää Portaat Luomuun -ohjelmassa olevien keittiöiden luomulihan käyttöä, halukkuutta luomulihan käytön lisäämiseen sekä asiakkaiden mahdollisia vaatimuksia. Lisäksi haluttiin selvittää, mitä luomulihatuotteita ammattikeittiöt haluaisivat käyttää, sekä asioita jotka vaikuttavat luomulihan käyttöön.
Tutkimus oli luonteeltaan kvantitatiivinen, ja aineisto kerättiin sähköisen kyselylo-makkeen avulla. Linkki kyselyyn lähetettiin sähköpostilla 168 ammattikeittiöön ympäri Suomen. Lisäksi suoritettiin puhelinhaastattelu seitsemälle kyselyyn osallistuneelle ammattikeittiölle. Vastaukset analysoitiin Excel-taulukkolaskentaohjelmaa sekä Webropol-datan analysointi- ja kyselytyökalua hyödyntäen.
Kyselyyn vastasi 54 ammattikeittiötä, joten vastausprosentti oli 32 %. Kyselyyn vastanneista ammattikeittiöistä 54 % oli julkisen sektorin keittiöitä ja 46 % yksityi-sen sektorin keittiöitä. Vastanneista 34 % käytti luomulihaa useamman kerran viikossa ja viikoittain ruoanvalmistuksessa. Luomulihan käytön haasteina pidettiin erityisesti kustannustehokkuutta ja toimitusvarmuutta.
Luomulihan käyttöä haluttiin lisätä tulevaisuudessa, ja erityisesti sian- ja siipikarjan lihaa haluttiin lisätä, mutta niiden tuottaminen on haasteellista kustannustehokkaasti. Keittiöt uskovat luomulihan käytöstä riippumatta pystyvänsä toimimaan pääosin samalla tavalla kuin tälläkin hetkellä. Raaka-ainekustannusten sekä kasvisvaihtoehdon uskottiin lisääntyvän luomulihan käytön myötä.
Tutkimuksen tuloksista saadaan lisätietoa luomulihan käytöstä sekä niitä voidaan hyödyntää jatkojalostajille ja teollisuudelle lisätietona siitä, miten ammattikeittiöt näkevät luomulihan käytön toiminnassaan ja millaisena raaka-aineena se koetaan.