Vähittäismyyntiliikkeiden- ja ravintoloiden alkoholin myynnin ja anniskelun vastuullisuus osana Kouvolan ehkäisevää päihdetyötä
Matikkala, Pilvi; Aalto, Elina (2012)
Matikkala, Pilvi
Aalto, Elina
Kymenlaakson ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012112917268
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012112917268
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena oli selvittää vähittäismyynnin ja anniskelun vastuullisuutta Kouvolassa ja alkoholiohjelman mahdollisuudet Kouvolan ehkäisevässä päihdetyössä, jotta omavalvontaa saataisiin parannettua. Työn tavoitteena on vastata, kuinka hyvin omavalvonta toimii ja onko vähittäismyynti ja anniskelu vastuullista Kouvolan alueella.
Ostokokein ja ravintola-arvioinnein saatuja otoksia vähittäiskaupan ja anniskeluravin-toloiden toiminnan vastuullisuudesta on tutkittu kvantitatiivisesti. Kerätty aineisto ku-vataan teoreettisella viitekehyksellä, jonka jälkeen aineisto analysoidaan.
Aineisto on kerätty osin itse ja osin käytetään valmiiksi kerättyä aineistoa. Aineistona on käytetty Kouvolan kaupungin päihdetyöryhmien pöytäkirjoja, dokumentteja, haas-tattelua, loppuraportteja sekä aiheeseen liittyvää relevanttia kirjallisuutta. Tuloksista on nähtävissä Kouvolassa suoritettujen vähittäismyyntiliikkeiden alkoholin ostokokei-den ja ravintoloiden asiakasarvioinneista saadut tulokset, joita on kuvattu sanallisesti, numeerisesti, kaavioin ja diagrammein.
Lopuksi pohditaan kuinka vastuullisuus vähittäismyynnissä ja anniskelussa toteutui käytännössä. Pohditaan myös miten vastuullista alkoholin anniskelua ja -vähittäismyyntiä olisi mahdollista kehittää Kouvolan alueella, jotta alkoholihaittoja voitaisiin ehkäistä tehokkaammin ja ehkäisevässä päihdetyössä pystyttäisiin puuttu-maan alkoholipohjaisiin ongelmiin varhaisemmassa vaiheessa.
Ostokokein ja ravintola-arvioinnein saatuja otoksia vähittäiskaupan ja anniskeluravin-toloiden toiminnan vastuullisuudesta on tutkittu kvantitatiivisesti. Kerätty aineisto ku-vataan teoreettisella viitekehyksellä, jonka jälkeen aineisto analysoidaan.
Aineisto on kerätty osin itse ja osin käytetään valmiiksi kerättyä aineistoa. Aineistona on käytetty Kouvolan kaupungin päihdetyöryhmien pöytäkirjoja, dokumentteja, haas-tattelua, loppuraportteja sekä aiheeseen liittyvää relevanttia kirjallisuutta. Tuloksista on nähtävissä Kouvolassa suoritettujen vähittäismyyntiliikkeiden alkoholin ostokokei-den ja ravintoloiden asiakasarvioinneista saadut tulokset, joita on kuvattu sanallisesti, numeerisesti, kaavioin ja diagrammein.
Lopuksi pohditaan kuinka vastuullisuus vähittäismyynnissä ja anniskelussa toteutui käytännössä. Pohditaan myös miten vastuullista alkoholin anniskelua ja -vähittäismyyntiä olisi mahdollista kehittää Kouvolan alueella, jotta alkoholihaittoja voitaisiin ehkäistä tehokkaammin ja ehkäisevässä päihdetyössä pystyttäisiin puuttu-maan alkoholipohjaisiin ongelmiin varhaisemmassa vaiheessa.