Kauhajoen seurakunnan työpaikkaruokailun kehittäminen ruokalistasuunnittelun, reseptiikan kehittämisen ja ravitsemusohjauksen keinoin
Pulkkinen, Sonja; Kujanpää, Heidi (2012)
Pulkkinen, Sonja
Kujanpää, Heidi
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012112616656
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012112616656
Tiivistelmä
Työpaikkaruokailu vaikuttaa myönteisesti työntekijöiden ruokailutottumuksiin. Kasvis- ja kalaruokien käyttö on runsaampaa työpaikkaruokailussa lounastavien keskuudessa. (Joukkoruokailun kehittäminen Suomessa 2010, 18.)
Tämän työn toimeksiantajana toimi Kauhajoen seurakunnan keittiö, jossa järjeste-tään työpaikkaruokailua seurakunnan työntekijöille. Tavoitteena oli luoda Kauhajoen seurakunnan keittiölle neljän viikon kiertävä ruokalista teemapäivineen ja kehittää muussa ajankohtaisessa projektissa luotua reseptiikkaa Suomen Sydänliitto ry:n ja Työterveyslaitoksen vuoden 2000 lounasruokailusuositusten mukaisiksi. Lisäksi tavoitteena oli suunnitella ravitsemusohjausta ja siihen liittyvää materiaalia parantamaan Kauhajoen seurakunnan työntekijöiden ravitsemustottumuksia.
Opinnäytetyön lähtökohtana oli lomakekysely joka toteutettiin toukokuussa 2012 Kauhajoen seurakunnan työntekijöille. Kyselytutkimus oli kvantitatiivinen ja se sisälsi strukturoituja kysymyksiä, mutta myös muutaman avoimen kysymyksen. Kyselyllä pyrittiin selvittämään työntekijöiden mielipiteitä, toiveita ja odotuksia työ-paikkaruokailun suhteen. Vastaukset analysoitiin Excel-taulukkolaskentaohjelman avulla.
Tärkeimmät syyt siihen, mikseivät työntekijät käytä lounasruokailupalvelua hyö-dykseen, olivat omien eväiden syönti töissä ja työvuorojen sekä lounasajan yhteen sopimattomuus. Lounasruoan laatua pidettiin hyvänä, mutta kehitettävää oli ruoan terveellisyyteen liittyen.
Tässä työssä luotiin kiertävä neljän viikon lounasruokalista ravintosisältölaskelmi-neen Jamix-ruokaohjelmaa apuna käyttäen. Ravitsemusohjausmateriaalissa kes-kityttiin Finriski-tutkimuksissa ilmenneisiin suomalaisten ravitsemushaasteisiin. Ravitsemusohjaus toteutetaan tarjottimille suunnitelluilla vaihtuvilla tableteilla, samaa asiaa tukevilla pöytäständeillä, sekä seinäjulistein.
Tämän työn toimeksiantajana toimi Kauhajoen seurakunnan keittiö, jossa järjeste-tään työpaikkaruokailua seurakunnan työntekijöille. Tavoitteena oli luoda Kauhajoen seurakunnan keittiölle neljän viikon kiertävä ruokalista teemapäivineen ja kehittää muussa ajankohtaisessa projektissa luotua reseptiikkaa Suomen Sydänliitto ry:n ja Työterveyslaitoksen vuoden 2000 lounasruokailusuositusten mukaisiksi. Lisäksi tavoitteena oli suunnitella ravitsemusohjausta ja siihen liittyvää materiaalia parantamaan Kauhajoen seurakunnan työntekijöiden ravitsemustottumuksia.
Opinnäytetyön lähtökohtana oli lomakekysely joka toteutettiin toukokuussa 2012 Kauhajoen seurakunnan työntekijöille. Kyselytutkimus oli kvantitatiivinen ja se sisälsi strukturoituja kysymyksiä, mutta myös muutaman avoimen kysymyksen. Kyselyllä pyrittiin selvittämään työntekijöiden mielipiteitä, toiveita ja odotuksia työ-paikkaruokailun suhteen. Vastaukset analysoitiin Excel-taulukkolaskentaohjelman avulla.
Tärkeimmät syyt siihen, mikseivät työntekijät käytä lounasruokailupalvelua hyö-dykseen, olivat omien eväiden syönti töissä ja työvuorojen sekä lounasajan yhteen sopimattomuus. Lounasruoan laatua pidettiin hyvänä, mutta kehitettävää oli ruoan terveellisyyteen liittyen.
Tässä työssä luotiin kiertävä neljän viikon lounasruokalista ravintosisältölaskelmi-neen Jamix-ruokaohjelmaa apuna käyttäen. Ravitsemusohjausmateriaalissa kes-kityttiin Finriski-tutkimuksissa ilmenneisiin suomalaisten ravitsemushaasteisiin. Ravitsemusohjaus toteutetaan tarjottimille suunnitelluilla vaihtuvilla tableteilla, samaa asiaa tukevilla pöytäständeillä, sekä seinäjulistein.