Ravitsemushoidon päälinjat laitoshoidossa asuvalla ikääntyneellä
Haaranen, Jetta (2012)
Haaranen, Jetta
Diakonia-ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012112516357
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012112516357
Tiivistelmä
TIIVISTELMÄ
Haaranen Jetta, Ravitsemushoidon päälinjat laitoshoidossa asuvalla ikääntyneellä. Helsinki, syksy 2012, 41 s., 2 liitettä.
Diakonia-ammattikorkeakoulu, Diak Etelä, Helsinki. Hoitotyön koulutusohjelma, sairaanhoitajan suuntautumisvaihtoehto, sairaanhoitaja (AMK)
Opinnäytetyön aihevalinta ikääntyneen ravitsemuksen päälinjat laitoshoidossa, on ajankohtainen ja tärkeä. Vuonna 2010 valmistuivat valtioneuvoston ravitsemusneuvottelukunnan laatimat valtakunnan ensimmäiset ikääntyneiden ravitsemussuositukset. Ravitsemussuositusten tavoitteena on selkiyttää ja yhdenmukaistaa hyviä käytäntöjä ikääntyneiden hoitotyössä työskentelevien keskuudessa. Ravitsemushoito on osa ikääntyneen kokonaishoitoa. Ravitsemusneuvottelukunnan tekemän selvityksen mukaan suurimmassa ravitsemusriskissä ovat sellaiset ikääntyneet, jotka ovat riippuvaisia toisten ihmisten avusta.
Tämä opinnäytetyö toteutettiin produktiona, tavoitteena oli nostaa esille sekä keskustelun aiheeksi erilaisia ikääntyneiden ravitsemukseen liittyviä ja huomioitavia asioita hoitotyöntekijöiden keskuudessa osastotunnilla. Produktion tuotoksena oli koulutuksellinen osastotuntimateriaali ikääntyneiden laitoshoidon osaston käyttöön. Koulutuksellinen osastotuntimateriaali koostui powerpoint esityksestä, jonka sisältö koostui iäkkäiden laitoshoidossa asuvien ravitsemushoidon päälinjoista. Esityksen sisällöllinen anti pohjautui ravitsemusneuvottelukunnan suosituksiin.
Produktio esitettiin Kustaankartanon vanhustenkeskuksessa osasto H1:n osastotunnilla hoitohenkilökunnalle. Koulutusmateriaalin hyödyllisyyttä arvioitiin osastotunnin jälkeen palautelomakkeella. Osastotunnin hyödyntäminen koulutukselliseen tarpeeseen sai hyvää palautetta. Aihealue oli käytännönläheinen ja helposti käytännön hoitotyöhön miellettävissä.
Asiasanat: Ikääntyneet, hoitotyö, ravitsemus, ravitsemusterapia, laitoshoito, produktio
Haaranen Jetta, Ravitsemushoidon päälinjat laitoshoidossa asuvalla ikääntyneellä. Helsinki, syksy 2012, 41 s., 2 liitettä.
Diakonia-ammattikorkeakoulu, Diak Etelä, Helsinki. Hoitotyön koulutusohjelma, sairaanhoitajan suuntautumisvaihtoehto, sairaanhoitaja (AMK)
Opinnäytetyön aihevalinta ikääntyneen ravitsemuksen päälinjat laitoshoidossa, on ajankohtainen ja tärkeä. Vuonna 2010 valmistuivat valtioneuvoston ravitsemusneuvottelukunnan laatimat valtakunnan ensimmäiset ikääntyneiden ravitsemussuositukset. Ravitsemussuositusten tavoitteena on selkiyttää ja yhdenmukaistaa hyviä käytäntöjä ikääntyneiden hoitotyössä työskentelevien keskuudessa. Ravitsemushoito on osa ikääntyneen kokonaishoitoa. Ravitsemusneuvottelukunnan tekemän selvityksen mukaan suurimmassa ravitsemusriskissä ovat sellaiset ikääntyneet, jotka ovat riippuvaisia toisten ihmisten avusta.
Tämä opinnäytetyö toteutettiin produktiona, tavoitteena oli nostaa esille sekä keskustelun aiheeksi erilaisia ikääntyneiden ravitsemukseen liittyviä ja huomioitavia asioita hoitotyöntekijöiden keskuudessa osastotunnilla. Produktion tuotoksena oli koulutuksellinen osastotuntimateriaali ikääntyneiden laitoshoidon osaston käyttöön. Koulutuksellinen osastotuntimateriaali koostui powerpoint esityksestä, jonka sisältö koostui iäkkäiden laitoshoidossa asuvien ravitsemushoidon päälinjoista. Esityksen sisällöllinen anti pohjautui ravitsemusneuvottelukunnan suosituksiin.
Produktio esitettiin Kustaankartanon vanhustenkeskuksessa osasto H1:n osastotunnilla hoitohenkilökunnalle. Koulutusmateriaalin hyödyllisyyttä arvioitiin osastotunnin jälkeen palautelomakkeella. Osastotunnin hyödyntäminen koulutukselliseen tarpeeseen sai hyvää palautetta. Aihealue oli käytännönläheinen ja helposti käytännön hoitotyöhön miellettävissä.
Asiasanat: Ikääntyneet, hoitotyö, ravitsemus, ravitsemusterapia, laitoshoito, produktio