Yhteisöllisen kyläkahvilan liiketoimintasuunnitelma : Esimerkkinä Lauttasaaren seurakunnan Kirkkokahvila
Palokangas, Eeva; Toivanen, Tuija (2012)
Palokangas, Eeva
Toivanen, Tuija
Laurea-ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012112015704
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012112015704
Tiivistelmä
Yhteisöllisyys, osallisuus ja jakaminen ovat hyvinvointia lisääviä tekijöitä. Toisaalta taloudellisen hyvinvoinnin lisääntyessä voidaan ympärillä nähdä yhä useammin myös pahoinvointia ja yksinäisyyttä. Kaupungistumisen ja teollistumisen seurauksena luonnolliset yhteisöt ovat yhä harvempia ja yhteisöllisyyden pirstoutuminen altistaa merkityksettömyyden ja osattomuuden tunteelle. Yhteisöllisyys ja hyvän jakaminen ovat tämän ajan ”uusvanhoja” arvoja. Tämä näkyy kuluttajien ja asiakkaiden toiveissa ja ostopäätöksissä: yrityksiltä edellytetään eettisesti ja ekologisesti kestäviä toimintatapoja sekä sosiaalista vastuuta ympäristövastuun rinnalle.
Tämän opinnäytetyön aiheena on laatia yhteisöllisen kyläkahvilan liiketoimintasuunnitelma Lauttasaaren seurakunnan kahvilaan, joka on 20 vuoden ajan toiminut diakoniaruokailun lou-naspalveluna. Kahvilan tuotto lahjoitetaan Kirkon Ulkomaanavulle.
Empiirisen aineiston hankinnassa käytettiin seuraavia laadullisen tutkimuksen menetelmiä: teemahaastattelu, asiakaskysely, personointi, havainnointi ja koeasiakkuus, blueprinting sekä benchmarking. Opinnäytetyö on kaksiosainen. Opinnäytetyöraportti koostuu kirjallisuuskatsa-uksesta ja empiirisestä osasta. Kirjallisuuskatsauksessa on perehdytty palvelujen kehittämiseen, elintarvikelainsäädäntöön, liiketoimintasuunnitelman laatimiseen sekä kirkon rooliin palvelujen tuottajana teoreettisesta näkökulmasta. Raportin empiirisessä osassa kuvataan aineiston hankinta, käytetyt menetelmät sekä aineiston analysointi. Raportissa myös perustellaan varsinaisessa liiketoimintasuunnitelmassa tehdyt ratkaisut. Opinnäytetyön raporttiosuudessa on toimeksiantajan arvio liiketoimintasuunnitelman käytettävyydestä kahvilatoiminnan kehittämiseksi.
Varsinainen liiketoimintasuunnitelma muodostaa opinnäytetyön toisen osan. Se on itsenäinen raportin liite. Liiketoimintasuunnitelmassa kuvataan palvelukonsepti ja liikeidea, tuotevalikoima, henkilöstö- ja markkinointiratkaisut, liiketilaan liittyvät ratkaisut, asiakasryhmä- ja kilpailija-analyysi sekä SWOT–ja riskianalyysi. Lisäksi on laadittu budjetti ja eräitä laskelmia talouden hallinnan tueksi.
Tämän opinnäytetyön aiheena on laatia yhteisöllisen kyläkahvilan liiketoimintasuunnitelma Lauttasaaren seurakunnan kahvilaan, joka on 20 vuoden ajan toiminut diakoniaruokailun lou-naspalveluna. Kahvilan tuotto lahjoitetaan Kirkon Ulkomaanavulle.
Empiirisen aineiston hankinnassa käytettiin seuraavia laadullisen tutkimuksen menetelmiä: teemahaastattelu, asiakaskysely, personointi, havainnointi ja koeasiakkuus, blueprinting sekä benchmarking. Opinnäytetyö on kaksiosainen. Opinnäytetyöraportti koostuu kirjallisuuskatsa-uksesta ja empiirisestä osasta. Kirjallisuuskatsauksessa on perehdytty palvelujen kehittämiseen, elintarvikelainsäädäntöön, liiketoimintasuunnitelman laatimiseen sekä kirkon rooliin palvelujen tuottajana teoreettisesta näkökulmasta. Raportin empiirisessä osassa kuvataan aineiston hankinta, käytetyt menetelmät sekä aineiston analysointi. Raportissa myös perustellaan varsinaisessa liiketoimintasuunnitelmassa tehdyt ratkaisut. Opinnäytetyön raporttiosuudessa on toimeksiantajan arvio liiketoimintasuunnitelman käytettävyydestä kahvilatoiminnan kehittämiseksi.
Varsinainen liiketoimintasuunnitelma muodostaa opinnäytetyön toisen osan. Se on itsenäinen raportin liite. Liiketoimintasuunnitelmassa kuvataan palvelukonsepti ja liikeidea, tuotevalikoima, henkilöstö- ja markkinointiratkaisut, liiketilaan liittyvät ratkaisut, asiakasryhmä- ja kilpailija-analyysi sekä SWOT–ja riskianalyysi. Lisäksi on laadittu budjetti ja eräitä laskelmia talouden hallinnan tueksi.