Pohjoismaisen à la carte -listan suunnittelu ravintola Suola-Aitalle
Mäkäräinen, Annukka; Penttinen, Jonna (2012)
Mäkäräinen, Annukka
Penttinen, Jonna
Rovaniemen ammattikorkeakoulu Lapin ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012111915575
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012111915575
Tiivistelmä
Tavoitteenamme oli suunnitella pohjoismainen à la carte -lista ravintola Suola-Aitalle. Ravintolan ruokalista on pysynyt samantapaisena jo useamman vuoden ajan, joten toimeksiantajamme halusi, että uudistamme sitä. Uuden ruokalistan lähtökohtana olivat pohjoismaiset raaka-aineet ja valmistustavat sekä lähiruoka. Toimeksiantajamme on myös avannut kesällä 2012 Ikni Banus- nimisen ravintolan Espanjan Marbellaan. He aikovatkin jatkojalostaa suunnittelemaamme ruokalistaa myös siellä. Tämän vuoksi meidän tuli ottaa työssämme huomioon myös pohjoismaisen ruokalistan soveltuvuus Espanjassa. Ikni Oy on yhteistyössä Espanjan Valenciassa sijaitsevan viinitilan kanssa, joten valitsimme heidän viinivalikoimastaan myös ruoka-annoksiin sopivat viinit.
Perehdyimme opinnäytetyössämme tuotekehityksen teoriaan sekä ruokalistan suunnitteluun. Tutustuimme myös pohjoismaisiin ruokakulttuureihin. Lisäksi keräsimme työhömme aineistoa haastatteluilla. Alun perin tarkoitus oli haastatella molempien ravintoloiden keittiömestareita, mutta lopulta tavoitimme vain Ikni Banusin keittiömestarin. Suola-Aitan keittiömestarin haastattelun korvasimme haastattelemalla ravintoloiden omistajaa, Sinikka Ikniä. Etsimme työhömme ruokareseptejä laajasti eri lähteistä. Reseptien testausvaiheessa suoritimme myös aistinvaraista arviointia.
Tietoperustan, haastatteluiden ja reseptien selailun avulla kokosimme yhtenäisen pohjoismaisen à la carte -listan. Työn tarkoituksena oli uudistaa ravintola Suola-Aitan ruokalistaa tyyliltään pohjoismaiseksi. Saimme kehiteltyä ruokalistaan sellaisia tuotteita, jotka varmasti tuovat ravintolalle lisäarvoa. Suunnittelemamme ruokalista ei sellaisenaan toimi Espanjan ravintolassa, vaan tarkoituksena on, että Ikni Banusin työntekijät voivat ammentaa työstämme uusia ideoita ja muokata annokset ravintolalle sopiviksi.
Tämä työ auttoi kehittämään ammattitaitoamme ja opimme paljon uusia asioita ruokalistan luomisesta. Saimme oppia asioita käytännönläheisesti, mikä oli meille sopiva työskentelytapa. Uskomme, että tästä työstä on meille hyötyä tulevaisuudessa, kun työskentelemme ravintola-alan ammattitehtävissä.
Perehdyimme opinnäytetyössämme tuotekehityksen teoriaan sekä ruokalistan suunnitteluun. Tutustuimme myös pohjoismaisiin ruokakulttuureihin. Lisäksi keräsimme työhömme aineistoa haastatteluilla. Alun perin tarkoitus oli haastatella molempien ravintoloiden keittiömestareita, mutta lopulta tavoitimme vain Ikni Banusin keittiömestarin. Suola-Aitan keittiömestarin haastattelun korvasimme haastattelemalla ravintoloiden omistajaa, Sinikka Ikniä. Etsimme työhömme ruokareseptejä laajasti eri lähteistä. Reseptien testausvaiheessa suoritimme myös aistinvaraista arviointia.
Tietoperustan, haastatteluiden ja reseptien selailun avulla kokosimme yhtenäisen pohjoismaisen à la carte -listan. Työn tarkoituksena oli uudistaa ravintola Suola-Aitan ruokalistaa tyyliltään pohjoismaiseksi. Saimme kehiteltyä ruokalistaan sellaisia tuotteita, jotka varmasti tuovat ravintolalle lisäarvoa. Suunnittelemamme ruokalista ei sellaisenaan toimi Espanjan ravintolassa, vaan tarkoituksena on, että Ikni Banusin työntekijät voivat ammentaa työstämme uusia ideoita ja muokata annokset ravintolalle sopiviksi.
Tämä työ auttoi kehittämään ammattitaitoamme ja opimme paljon uusia asioita ruokalistan luomisesta. Saimme oppia asioita käytännönläheisesti, mikä oli meille sopiva työskentelytapa. Uskomme, että tästä työstä on meille hyötyä tulevaisuudessa, kun työskentelemme ravintola-alan ammattitehtävissä.