Terveellinen ruoka -teemapäivän järjestäminen : ravitsemustietoa nuorille
Kiskola, Asta; Hiltunen, Eveliina; Isaksson, Noora; Pyykkö, Suvimari (2012)
Lataukset:
Kiskola, Asta
Hiltunen, Eveliina
Isaksson, Noora
Pyykkö, Suvimari
Lahden ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012111515375
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012111515375
Tiivistelmä
Nuorten ravitsemustottumuksissa on nykypäivänä parannettavaa. Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevien nuorten terveys ja ravitsemustottumukset ovat keskimäärin heikompia kuin samanikäisten lukiolaisten. Tutkimusten mukaan nuorten makeisten ja virvoitusjuomien kulutus on kasvanut. Lisäksi ruokailuajat ovat epäsäännölliset.
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli järjestää ravitsemusaiheinen teemapäivä Koulutuskeskus Salpauksessa. Opinnäytetyön toimeksiantajana oli Päijät-Hämeen Hyvä -hanke.
Teemapäivä toteutettiin tammikuussa 2012. Opiskelijat osallistuivat pienryhmissä luennolle ja toiminnalliseen osuuteen. Luennolla käsiteltiin nuorille suunnattuja ravitsemusteemoja. Toiminnallisessa osuudessa puolestaan tutustuttiin elintarvikenäyttelyyn ja valmistettiin välipalana smoothie. Kävijöitä teemapäivänä oli yhteensä 99 opiskelijaa.
Opiskelijoilta kerätyn kirjallisen palautteen perusteella teemapäivä koettiin hyödylliseksi. Yli puolet opiskelijoista aikoo mahdollisesti jatkossa kiinnittää enemmän huomiota ruokatottumuksiinsa. Kuitenkin vain vajaa puolet opiskelijoista ilmoitti luennon herättäneen ajatuksia omaan ruokavalioonsa liittyen. Toiminnallisen osuuden smoothie puolestaan osoittautui mieluisaksi välipalavaihtoehdoksi. Positiivista palautetta saatiin myös toimeksiantajalta ja samankaltaisia teemapäiviä toivottiin järjestettävän jatkossakin.
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli järjestää ravitsemusaiheinen teemapäivä Koulutuskeskus Salpauksessa. Opinnäytetyön toimeksiantajana oli Päijät-Hämeen Hyvä -hanke.
Teemapäivä toteutettiin tammikuussa 2012. Opiskelijat osallistuivat pienryhmissä luennolle ja toiminnalliseen osuuteen. Luennolla käsiteltiin nuorille suunnattuja ravitsemusteemoja. Toiminnallisessa osuudessa puolestaan tutustuttiin elintarvikenäyttelyyn ja valmistettiin välipalana smoothie. Kävijöitä teemapäivänä oli yhteensä 99 opiskelijaa.
Opiskelijoilta kerätyn kirjallisen palautteen perusteella teemapäivä koettiin hyödylliseksi. Yli puolet opiskelijoista aikoo mahdollisesti jatkossa kiinnittää enemmän huomiota ruokatottumuksiinsa. Kuitenkin vain vajaa puolet opiskelijoista ilmoitti luennon herättäneen ajatuksia omaan ruokavalioonsa liittyen. Toiminnallisen osuuden smoothie puolestaan osoittautui mieluisaksi välipalavaihtoehdoksi. Positiivista palautetta saatiin myös toimeksiantajalta ja samankaltaisia teemapäiviä toivottiin järjestettävän jatkossakin.