Kuluttajainformaatioasetuksen vaikutus pakkauksiin ja tuotteiden tasalaatuisuuden kehittäminen elintarvikeyrityksessä
Koverola, Veronica (2012)
Koverola, Veronica
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012111315245
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012111315245
Tiivistelmä
Uusi kuluttajainformaatioasetus (1169/2011/EY) yhtenäistää ja uudistaa elintarvikkeiden pakkausmerkinnät EU-alueella. Siirtymäajat asetuksen käyttöönottoon ovat meneillään, ja ne päättyvät yleisten elintarvikemerkintöjen osalta vuonna 2014 ja ravintoarvomerkintöjen osalta vuonna 2016. Insinöörityön tavoitteena oli luoda hyvät lähtökohdat kuluttajainformaatioasetuksen toteuttamiseen sekä kasvattaa tuoteturvallisuutta ja elintarvikkeiden tasalaatuisuutta yrityksessä.
Insinöörityö aloitettiin vertailemalla nykyistä pakkauslainsäädäntöä uuteen kuluttajainformaatioasetukseen. Kerätyistä tiedoista luotiin selkeä tietopaketti yrityksen käyttöön. Yhdelle elintarvikeyrityksen olemassa olevalle tuotteelle laadittiin esimerkkityyppisesti uuden asetuksen mukaiset pakkausmerkinnät. Lakimuutoksen vaikutuksia tuotteisiin pohdittiin myös kuluttajan näkökulmasta. Insinöörityön käytännön osuudessa päivitettiin ja uudistettiin yrityksen raaka-ainetietokanta, jotta se noudattaisi asetuksessa esitettyjä vaatimuksia. Työn käytännön osuuteen kuului myös laatukriteerien luominen kaikista yrityksen tuotteista ja tuotetuntemuskoulutuksen järjestäminen. Edellä mainittujen toimenpiteiden avulla parannettiin tuoteturvallisuutta ja tuotteiden tasalaatuisuutta.
Insinöörityön aikana onnistuttiin kokoamaan perusteelliset raaka-ainetiedot lähes kaikilta tavarantoimittajilta. Projekti oli mittava, sillä toimittajia oli yli sata ja moni heistä toimittaa useaa raaka-ainetta yritykselle. Tuotelaatukriteereistä on apua tuotannon henkilökunnan päivittäisessä työssä. Tuotetuntemuskoulutuksen avulla kaikkien yrityksen työntekijöiden osaamista päivitettiin ja lisättiin. Tuotelaatukriteereitä ja tuotetuntemuskoulutusta hyödynnetään jatkossa yrityksen eri toiminnoissa, kuten kuluttajapalvelun asiakaspalautteisiin vastaamisessa ja päivittäisessä laadunvalvonnassa. Laadunvalvonta ja tuotteiden tasalaatuisuus vaativat jatkuvaa kehitystä ja lopputyön avulla osaamista parannettiin koko henkilökunnan osalta.
Insinöörityö aloitettiin vertailemalla nykyistä pakkauslainsäädäntöä uuteen kuluttajainformaatioasetukseen. Kerätyistä tiedoista luotiin selkeä tietopaketti yrityksen käyttöön. Yhdelle elintarvikeyrityksen olemassa olevalle tuotteelle laadittiin esimerkkityyppisesti uuden asetuksen mukaiset pakkausmerkinnät. Lakimuutoksen vaikutuksia tuotteisiin pohdittiin myös kuluttajan näkökulmasta. Insinöörityön käytännön osuudessa päivitettiin ja uudistettiin yrityksen raaka-ainetietokanta, jotta se noudattaisi asetuksessa esitettyjä vaatimuksia. Työn käytännön osuuteen kuului myös laatukriteerien luominen kaikista yrityksen tuotteista ja tuotetuntemuskoulutuksen järjestäminen. Edellä mainittujen toimenpiteiden avulla parannettiin tuoteturvallisuutta ja tuotteiden tasalaatuisuutta.
Insinöörityön aikana onnistuttiin kokoamaan perusteelliset raaka-ainetiedot lähes kaikilta tavarantoimittajilta. Projekti oli mittava, sillä toimittajia oli yli sata ja moni heistä toimittaa useaa raaka-ainetta yritykselle. Tuotelaatukriteereistä on apua tuotannon henkilökunnan päivittäisessä työssä. Tuotetuntemuskoulutuksen avulla kaikkien yrityksen työntekijöiden osaamista päivitettiin ja lisättiin. Tuotelaatukriteereitä ja tuotetuntemuskoulutusta hyödynnetään jatkossa yrityksen eri toiminnoissa, kuten kuluttajapalvelun asiakaspalautteisiin vastaamisessa ja päivittäisessä laadunvalvonnassa. Laadunvalvonta ja tuotteiden tasalaatuisuus vaativat jatkuvaa kehitystä ja lopputyön avulla osaamista parannettiin koko henkilökunnan osalta.