Lähiruokatuotteiden käyttö Lappilaisissa ammattikeittiöissä
Pärnänen, Harri (2012)
Pärnänen, Harri
Rovaniemen ammattikorkeakoulu Lapin ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012110915043
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012110915043
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä selvitettiin lähiruokatuotteiden käyttöä lappilaisissa ammattikeittiöissä ja sen tuomia haasteita Lapin läänin elintarviketoimittajien näkökulmasta. Tavoitteena oli löytää ongelmat lähiruoan toimittamisesta lappilaisiin ammattikeittiöihin ja miten lähiruoan käyttöä voitaisiin lisätä Lapin ravintoloissa.
Työn tietopohjana toimivat erilaiset ruokaskandaalit, suomalainen elintarviketeollisuus, lisä- ja säilöntäaineet, selvitys siitä, mitä lähiruoka on ja erilaiset lähiruoka - hankkeet. Selvityksessä käytettiin Wepropol kyselyä, joka lähetettiin 50 eri elintarviketoimittajalle ympäri lappia, kesällä 2011. Yritysten joukossa on sekä pieniä että keskisuuria elintarvikeyrityksiä. Selvitykseen saatiin 23 vastausta.
Selvityksen tuloksena voidaan pitää, että lappilaiset elintarvikeyritykset ovat valmiita lisäämään tuotantoa. Jos kysyntää tulee lisää, tällöin he ovat valmiita kehittämään tuotteita yhdessä ravintoloiden kanssa. Toimitusten satunnaisuudessa ja raaka-aineiden saannissa koetaan ongelmia. Myös kuljetusten ja logistiikan alalla koetaan suuria esteitä. Lähiruoka tuotteiden laatua Lapin elintarvikeyritykset eivät pidä ongelmana. Osaavan työvoiman laadussa ja sen saatavuudessa myös koetaan olevan pieniä ongelmia.
Selvityksen johtopäätöksenä voidaan pitää, että lähielintarviketuotanto tulee lisääntymään tulevina vuosina. Tähän vaikuttaa kuluttajien lisääntyvä halu ostaa tuotteita, jotka on valmistettu raaka-aineista joita on tuotettu mahdollisimman lähellä. Lappilaisilla ravintoloilla ja julkisilla keittiöillä tulee olemaan entistä enemmän lähellä tuotettuja elintarvikkeita valikoimissaan. Lähiruoan toimittamisessa on muutamia ongelma kohtia, mutta ne ratkeavat alan yritysten, viranomaisten ja lappilaisten ammattikeittiöiden yhteistyöllä. Hankintalainsäädännön muutosten myötä tarjouksia voidaan myös tarkastella kokonaistaloudellisesti ja tämä antaa elintarvikeyrityksille entistä suuremman mahdollisuuden toimittaa lähiruokaa julkisiin ammattikeittiöihin.
Työn tietopohjana toimivat erilaiset ruokaskandaalit, suomalainen elintarviketeollisuus, lisä- ja säilöntäaineet, selvitys siitä, mitä lähiruoka on ja erilaiset lähiruoka - hankkeet. Selvityksessä käytettiin Wepropol kyselyä, joka lähetettiin 50 eri elintarviketoimittajalle ympäri lappia, kesällä 2011. Yritysten joukossa on sekä pieniä että keskisuuria elintarvikeyrityksiä. Selvitykseen saatiin 23 vastausta.
Selvityksen tuloksena voidaan pitää, että lappilaiset elintarvikeyritykset ovat valmiita lisäämään tuotantoa. Jos kysyntää tulee lisää, tällöin he ovat valmiita kehittämään tuotteita yhdessä ravintoloiden kanssa. Toimitusten satunnaisuudessa ja raaka-aineiden saannissa koetaan ongelmia. Myös kuljetusten ja logistiikan alalla koetaan suuria esteitä. Lähiruoka tuotteiden laatua Lapin elintarvikeyritykset eivät pidä ongelmana. Osaavan työvoiman laadussa ja sen saatavuudessa myös koetaan olevan pieniä ongelmia.
Selvityksen johtopäätöksenä voidaan pitää, että lähielintarviketuotanto tulee lisääntymään tulevina vuosina. Tähän vaikuttaa kuluttajien lisääntyvä halu ostaa tuotteita, jotka on valmistettu raaka-aineista joita on tuotettu mahdollisimman lähellä. Lappilaisilla ravintoloilla ja julkisilla keittiöillä tulee olemaan entistä enemmän lähellä tuotettuja elintarvikkeita valikoimissaan. Lähiruoan toimittamisessa on muutamia ongelma kohtia, mutta ne ratkeavat alan yritysten, viranomaisten ja lappilaisten ammattikeittiöiden yhteistyöllä. Hankintalainsäädännön muutosten myötä tarjouksia voidaan myös tarkastella kokonaistaloudellisesti ja tämä antaa elintarvikeyrityksille entistä suuremman mahdollisuuden toimittaa lähiruokaa julkisiin ammattikeittiöihin.