RavintolaIdean uudet pikkujoulumenut ja niiden lanseeraaminen käytäntöön
Neuvonen, Outi; Suoja, Meiju (2012)
Neuvonen, Outi
Suoja, Meiju
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012110815028
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012110815028
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli laatia uusia pikkujoulumenuja RavintolaIdealle. Tarkoitus oli tehdä menuja, joita voi pienin muutoksin käyttää muissakin tilaisuuksissa kuin pikkujouluissa. Menuja suunniteltiin neljä erilaista, ja jokaisessa oli eri pääraaka-aine. Opinnäytetyö oli toiminnallinen. Opinnäytetyön tilaajana toimi Jyväskylän ammattikorkeakoulun Restonomipalvelut.
Työn toteutuksessa kartoitettiin RavintolaIdean nykyinen pikkujoulumenujen tarjonta. Opinnäytetyön tilaajan kanssa päätettiin, että nykyiset pikkujoulumenut jätetään ennalleen ja suunnitellaan neljä kokonaan uutta menua. Menujen suunnittelun jälkeen ne testattiin ja vakioitiin lopulliseen muotoonsa. Reseptit kirjattiin ruokaohjelma Jamixiin. Lisäksi resepteistä koottiin Jamixiin annoskortit.
Yksi menuista lanseerattiin käytäntöön Jyväskylän ammattikorkeakoulun henkilöstön pikkujouluissa joulukuussa 2011. Osallistujilta saadun suullisen palautteen ja valmistusprosessin aikana ilmenneiden asioiden perusteella jatkettiin menujen kehitystyötä, johon sisältyi mm. annoskokojen ja valmistusaikojen tarkastamista. Valmiit menut olivat RavintolaIdean liikeidean mukaisia, toimintaan soveltuvia ja kilpailukykyisiä. Nämä ominaisuudet varmistettiin mm. valitsemalla laadukkaat raaka-aineet ja analysoimalla kilpailijoiden pikkujoulutarjontaa. Kustannuslaskelmien avulla hinnat ja katteet saatiin tavoitteiden mukaisiksi.
Opinnäytetyön tuotosten avulla toimeksiantaja pystyy tarjoamaan asiakkailleen enemmän erilaisia menuvaihtoehtoja juhliin ja kokouksiin. Komponentteja voi myös yhdistellä keskenään tai RavintolaIdean muiden menujen kanssa. Opinnäytetyö oli ajankohtainen, sillä toimialan tarjonta monipuolistuu jatkuvasti ja kilpailukyky on pystyttävä säilyttämään.
Työn toteutuksessa kartoitettiin RavintolaIdean nykyinen pikkujoulumenujen tarjonta. Opinnäytetyön tilaajan kanssa päätettiin, että nykyiset pikkujoulumenut jätetään ennalleen ja suunnitellaan neljä kokonaan uutta menua. Menujen suunnittelun jälkeen ne testattiin ja vakioitiin lopulliseen muotoonsa. Reseptit kirjattiin ruokaohjelma Jamixiin. Lisäksi resepteistä koottiin Jamixiin annoskortit.
Yksi menuista lanseerattiin käytäntöön Jyväskylän ammattikorkeakoulun henkilöstön pikkujouluissa joulukuussa 2011. Osallistujilta saadun suullisen palautteen ja valmistusprosessin aikana ilmenneiden asioiden perusteella jatkettiin menujen kehitystyötä, johon sisältyi mm. annoskokojen ja valmistusaikojen tarkastamista. Valmiit menut olivat RavintolaIdean liikeidean mukaisia, toimintaan soveltuvia ja kilpailukykyisiä. Nämä ominaisuudet varmistettiin mm. valitsemalla laadukkaat raaka-aineet ja analysoimalla kilpailijoiden pikkujoulutarjontaa. Kustannuslaskelmien avulla hinnat ja katteet saatiin tavoitteiden mukaisiksi.
Opinnäytetyön tuotosten avulla toimeksiantaja pystyy tarjoamaan asiakkailleen enemmän erilaisia menuvaihtoehtoja juhliin ja kokouksiin. Komponentteja voi myös yhdistellä keskenään tai RavintolaIdean muiden menujen kanssa. Opinnäytetyö oli ajankohtainen, sillä toimialan tarjonta monipuolistuu jatkuvasti ja kilpailukyky on pystyttävä säilyttämään.