Tapahtuman ruokaturvallisuuden selvittäminen toiminnanharjoittajannäkökulmasta
Tuomainen, Saara (2012)
Tuomainen, Saara
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012110514897
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012110514897
Tiivistelmä
Tapahtumien järjestäminen ja tilapäisolosuhteissa työskentely on arkipäivää yhä useammalle ruokapal-velualan toimijalle. Toiminnanharjoittajilla on tullut olla omavalvontasuunnitelma vuodesta 1995. Vuonna 2011 elintarvikelakiin tulleen uuden asetuksen mukaan toiminnanharjoittajan vastuut kasvoivat. Elin-tarvikkeiden turvallisuus tapahtuman aikana on äärimmäisen tärkeää, minkä vuoksi toiminnanharjoitta-jien on vaalittava toimenpiteitä, jotka edistävät elintarvikkeiden turvallisuutta.
Opinnäytetyössä on tutkittu Etelä- ja Pohjois-Savossa ruokapalveluja toimialakseen harjoittavien henkilöiden toimintaa. Keskeisiä kysymyksiä olivat, millaisia elintarvikkeita toiminnanharjoittajien tulisi suosia ja millaisia välttää, miten riskejä voidaan hallita, mitkä toimenpiteet ovat epäedullisimpia elintarvik-keiden turvallisuuden kannalta ja mihin asioihin tulisi kiinnittää eniten huomiota suunniteltaessa tapahtuman kokoa ja kestoa. Tiedot kerättiin kyselylomakkeella helmikuussa 2012. Lisäksi havainnoitiin kahta ennalta valittua tapahtumaa kesä-heinäkuun aikana vuonna 2012. Näin kyselylomakkeiden vastauksiin saatiin täydennystä.
Opinnäytetyössä saatiin selville, että toiminnanharjoittajat suosivat lihavalmisteita ja valmisruokia, mutta välttäisivät kala- ja siipikarjavalmisteita. Toiminnanharjoittajat pitävät elintarvikkeiden tilapäisiä säilytysmahdollisuuksia, ruoan jäähdyttämistä ja kylmien tuotteiden säilyvyyttä riskialttiina. Toiminnot, joilla toiminnanharjoittajat voisivat parhaiten hallita ruokaturvallisuuteen liittyviä riskejä, olivat toimintojen valvonta ja sisäinen auditiointi, omavalvontanäytteiden otto ja työntekijöiden perehdyttäminen. Tapahtumapaikalla elintarvikkeisiin epäedullisimmin vaikuttavia asioita olivat sisätilojen puuttuminen ja vesi- ja viemäröintiverkostojen puuttuminen. Tapahtumaa suunnitellessa tulisi kiinnittää eniten huomiota raaka-aineiden säilytys- ja käsittelymahdollisuuteen, jotta elintarvikkeiden turvallisuus voitaisiin taata. Aiemmat tutkimukset ja havainnointi tukevat saatuja tuloksia. Opinnäytetyö antaa case - toimintamallin tapahtumien ruokapalveluiden järjestämiseen.
Opinnäytetyössä on tutkittu Etelä- ja Pohjois-Savossa ruokapalveluja toimialakseen harjoittavien henkilöiden toimintaa. Keskeisiä kysymyksiä olivat, millaisia elintarvikkeita toiminnanharjoittajien tulisi suosia ja millaisia välttää, miten riskejä voidaan hallita, mitkä toimenpiteet ovat epäedullisimpia elintarvik-keiden turvallisuuden kannalta ja mihin asioihin tulisi kiinnittää eniten huomiota suunniteltaessa tapahtuman kokoa ja kestoa. Tiedot kerättiin kyselylomakkeella helmikuussa 2012. Lisäksi havainnoitiin kahta ennalta valittua tapahtumaa kesä-heinäkuun aikana vuonna 2012. Näin kyselylomakkeiden vastauksiin saatiin täydennystä.
Opinnäytetyössä saatiin selville, että toiminnanharjoittajat suosivat lihavalmisteita ja valmisruokia, mutta välttäisivät kala- ja siipikarjavalmisteita. Toiminnanharjoittajat pitävät elintarvikkeiden tilapäisiä säilytysmahdollisuuksia, ruoan jäähdyttämistä ja kylmien tuotteiden säilyvyyttä riskialttiina. Toiminnot, joilla toiminnanharjoittajat voisivat parhaiten hallita ruokaturvallisuuteen liittyviä riskejä, olivat toimintojen valvonta ja sisäinen auditiointi, omavalvontanäytteiden otto ja työntekijöiden perehdyttäminen. Tapahtumapaikalla elintarvikkeisiin epäedullisimmin vaikuttavia asioita olivat sisätilojen puuttuminen ja vesi- ja viemäröintiverkostojen puuttuminen. Tapahtumaa suunnitellessa tulisi kiinnittää eniten huomiota raaka-aineiden säilytys- ja käsittelymahdollisuuteen, jotta elintarvikkeiden turvallisuus voitaisiin taata. Aiemmat tutkimukset ja havainnointi tukevat saatuja tuloksia. Opinnäytetyö antaa case - toimintamallin tapahtumien ruokapalveluiden järjestämiseen.