Happojen ja sokereiden määritys HPLC-menetelmällä : Case: SeAMK
Hujic´, Helene (2012)
Hujic´, Helene
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012101514426
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012101514426
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä keskityttiin tutkimaan happojen ja sokereiden määrityksen mahdollisuutta HPLC-menetelmällä. Teoriaosuudessa kerrotaan yleisesti HPLC-menetelmästä ja laitteiston osista.
Varsinaisessa kokeellisessa osuudessa keskitytään testaamaan peruna- ja porkkananäytteiden sokeri- ja happopitoisuuksia. Kuivatuista näytteistä tehtiin liuoksia liuottamalla ne tislattuun veteen. Näistä liuoksista tehtiin HPLC-laitteistolla näyteajoja, joita verrattiin standardeja vastaan. Standardit on valmistettu sitruunahaposta, omenahaposta, fruktoosista, glukoosista ja sakkaroosista.
Omia näytetuloksia vertailtiin vielä lopuksi Turun yliopiston biokemian ja elintarvikekemian laitokselta saatuihin samoista näytteistä tehtyihin tuloksiin. Heidän tuloksensa on saatu käyttämällä eri menetelmää ja laitteistoa.
Varsinaisessa kokeellisessa osuudessa keskitytään testaamaan peruna- ja porkkananäytteiden sokeri- ja happopitoisuuksia. Kuivatuista näytteistä tehtiin liuoksia liuottamalla ne tislattuun veteen. Näistä liuoksista tehtiin HPLC-laitteistolla näyteajoja, joita verrattiin standardeja vastaan. Standardit on valmistettu sitruunahaposta, omenahaposta, fruktoosista, glukoosista ja sakkaroosista.
Omia näytetuloksia vertailtiin vielä lopuksi Turun yliopiston biokemian ja elintarvikekemian laitokselta saatuihin samoista näytteistä tehtyihin tuloksiin. Heidän tuloksensa on saatu käyttämällä eri menetelmää ja laitteistoa.