Palvelutalojen keittiöiden sähköenergiamittaukset HEA-pilottikohteissa
Kaila, Emil; Raatikainen, Heikki (2012)
Kaila, Emil
Raatikainen, Heikki
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012091413642
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012091413642
Tiivistelmä
Tässä insinöörityössä selvitettiin HEA-pilottikohteiden suurimmat sähkönkulutuskohteet ja mitattiin keittiöiden sähkönkulutuksen nykytila Fluke 435 -tehoanalysaattoria hyödyntäen. HEA-hanke on Etelä-Suomessa sijaitseviin seniori- ja palvelutaloihin kohdistuva projekti, jossa haetaan hyvinvointia ja energiatehokkuutta asumiseen.
Työ aloitettiin tutustumalla kohteisiin, joista kartoitettiin pilottien merkittävimmät sähkönkulutuskohteet, laitekanta sekä mahdolliset epäkohdat. Palvelutalojen suurimmat sähkönkulutuskohteet ovat keittiöt, saunat, pesuhuoneet ja IV-koneet. Työssä päädyttiin tarkastelemaan keittiöiden energiankulutusta mittausten ja niitä tukevien haastatteluiden perusteella.
Sähköenergiamittaukset suoritettiin noin viikon ajalta rajauksen perusteella valituissa neljässä eri palvelutalossa. Tehoanalysaattori asennettiin mittaamaan keittiöiden ryhmäkeskuksilta pätötehon ja virran suuruutta sekä jännitteen laatua. Mitatuista arvoista laskettiin yhden annoksen valmistukseen kuluva energia, joka jakautui 0,77–3,50 kWh:iin. Kaikki arvot eivät kuitenkaan ole täysin vertailukelpoisia keskenään, koska esimerkiksi ulospäin myytävien tuotteiden osuutta energiankulutuksesta ei pystytty määrittämään.
Hyvän vertailupohjan lasketuille arvoille antaa keittiölaitevalmistaja Metos Oy Ab:n Keravalla sijaitsevan toimipisteen henkilöstöravintola, jossa energiatehokkuuden parantamiseen on käytetty erittäin paljon voimavaroja. Henkilöstöravintolassa yhden annoksen valmistukseen kuluu 1,84 kWh, kun Suomessa toimivien ammattikeittiöiden keskiarvo on 1–2 kWh.
Insinöörityön lopputuloksena saatiin tuotua lisätietoa keittiöiden sähkönkulutuksen nykytilasta ja energiansäästömahdollisuuksista. Saatujen tulosten perusteella keittiöillä on mahdollisuus kehittää energiatehokkuuttaan.
Työ aloitettiin tutustumalla kohteisiin, joista kartoitettiin pilottien merkittävimmät sähkönkulutuskohteet, laitekanta sekä mahdolliset epäkohdat. Palvelutalojen suurimmat sähkönkulutuskohteet ovat keittiöt, saunat, pesuhuoneet ja IV-koneet. Työssä päädyttiin tarkastelemaan keittiöiden energiankulutusta mittausten ja niitä tukevien haastatteluiden perusteella.
Sähköenergiamittaukset suoritettiin noin viikon ajalta rajauksen perusteella valituissa neljässä eri palvelutalossa. Tehoanalysaattori asennettiin mittaamaan keittiöiden ryhmäkeskuksilta pätötehon ja virran suuruutta sekä jännitteen laatua. Mitatuista arvoista laskettiin yhden annoksen valmistukseen kuluva energia, joka jakautui 0,77–3,50 kWh:iin. Kaikki arvot eivät kuitenkaan ole täysin vertailukelpoisia keskenään, koska esimerkiksi ulospäin myytävien tuotteiden osuutta energiankulutuksesta ei pystytty määrittämään.
Hyvän vertailupohjan lasketuille arvoille antaa keittiölaitevalmistaja Metos Oy Ab:n Keravalla sijaitsevan toimipisteen henkilöstöravintola, jossa energiatehokkuuden parantamiseen on käytetty erittäin paljon voimavaroja. Henkilöstöravintolassa yhden annoksen valmistukseen kuluu 1,84 kWh, kun Suomessa toimivien ammattikeittiöiden keskiarvo on 1–2 kWh.
Insinöörityön lopputuloksena saatiin tuotua lisätietoa keittiöiden sähkönkulutuksen nykytilasta ja energiansäästömahdollisuuksista. Saatujen tulosten perusteella keittiöillä on mahdollisuus kehittää energiatehokkuuttaan.