Sesonkityön haasteet johtamistyön näkökulmasta
Virtanen, Sanna (2012)
Virtanen, Sanna
Turun ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012082313229
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012082313229
Tiivistelmä
Sesonkityö on merkittävä osa suomalaista työkulttuuria. Sesonkityötä on esimerkiksi se, että opiskelijat tekevät lomillaan töitä, jotta vakituiset työntekijät pääsevät lomalle. Toinen suuri sesonkityön työllistäjä on Lapin matkailukeskukset sekä saariston lomakohteet. Sesonkityötä on myös työ, johon tarvitaan vain hetkeksi työvoimaa, kuten esimerkiksi mansikanpoiminta.
Sesonkityössä on omat erityispiirteensä, jotka vaikuttavat esimiehen toimintaan. Työntekijät ovat usein nuoria, jotka ovat ensimmäisessä työpaikassaan, minkä vuoksi heillä ei ole ammattitaitoa. Tämä luo haasteita johtamiseen ja motivoimiseen.
Tavoitteena tässä opinnäytetyössä on tuoda esille sesonkityön piirteet ja niihin varautumisen esimiesnäkökulmasta. Esimies on tärkeässä asemassa, kun nuori tulee ensimmäiseen työpaikkaansa ja saa ensimmäisiä kokemuksia työelämästä. Esimiehen haasteena on myös määräaikaisen työntekijän motivointi kauden ajaksi ja siihen liittyvät ilmiöt.
Tämä työ on kirjallisuusanalyysi ja samalla perusteos sesonkityötä ohjaaville esimiehille ja rekrytoijille. Rekrytoitaessa on huomioitava lakeja nuoren työntekijän työajoista sekä määräaikaisen työsuhteen ehdoista. Opinnäytetyössä on myös huomioitu yritysten taloudellinen näkemys. Henkilökuntaa vuokraavien yritysten työntekijät on jätetty tämän työn ulkopuolelle. Työ käsittelee vain suoraan yrityksiin palkattavia sesonkityöntekijöitä.
Sesonkityön piirteitä ovat kausiluonteisuus ja työntekijöiden nuori ikä. Nuoremmilla työntekijöillä ei ole kokemusta työnteosta eikä työn tekemisen lainalaisuuksista. Alle 18 vuotiaille on säädetty lakeja, joissa säädellään mm. työaikaa. Kausiluonteisuus on voi olla sidottua aikaan (kesä). tai kunnes työ on tehty, kuten mansikanpoiminta.
Sesonkityössä on omat erityispiirteensä, jotka vaikuttavat esimiehen toimintaan. Työntekijät ovat usein nuoria, jotka ovat ensimmäisessä työpaikassaan, minkä vuoksi heillä ei ole ammattitaitoa. Tämä luo haasteita johtamiseen ja motivoimiseen.
Tavoitteena tässä opinnäytetyössä on tuoda esille sesonkityön piirteet ja niihin varautumisen esimiesnäkökulmasta. Esimies on tärkeässä asemassa, kun nuori tulee ensimmäiseen työpaikkaansa ja saa ensimmäisiä kokemuksia työelämästä. Esimiehen haasteena on myös määräaikaisen työntekijän motivointi kauden ajaksi ja siihen liittyvät ilmiöt.
Tämä työ on kirjallisuusanalyysi ja samalla perusteos sesonkityötä ohjaaville esimiehille ja rekrytoijille. Rekrytoitaessa on huomioitava lakeja nuoren työntekijän työajoista sekä määräaikaisen työsuhteen ehdoista. Opinnäytetyössä on myös huomioitu yritysten taloudellinen näkemys. Henkilökuntaa vuokraavien yritysten työntekijät on jätetty tämän työn ulkopuolelle. Työ käsittelee vain suoraan yrityksiin palkattavia sesonkityöntekijöitä.
Sesonkityön piirteitä ovat kausiluonteisuus ja työntekijöiden nuori ikä. Nuoremmilla työntekijöillä ei ole kokemusta työnteosta eikä työn tekemisen lainalaisuuksista. Alle 18 vuotiaille on säädetty lakeja, joissa säädellään mm. työaikaa. Kausiluonteisuus on voi olla sidottua aikaan (kesä). tai kunnes työ on tehty, kuten mansikanpoiminta.