Työpaikkakiusaaminen ravintola-alalla
Lehtinen, Marttiina; Murto, Neilikka (2012)
Lehtinen, Marttiina
Murto, Neilikka
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201205168566
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201205168566
Tiivistelmä
Työpaikkakiusaaminen ja siihen puuttuminen on saanut näkyvyyttä mediassa viime aikoina. Työpaikkakiusaaminen on käsitteenä moniulotteinen, koska se voi ilmetä sekä fyysisenä että henkisenä väkivaltana. Siinä yksi tai useampi työyhteisön jäsen joutuu toistuvasti ja jatkuvasti systemaattisen kielteisen käyttäytymisen kohteeksi. Työpaikka-kiusaaminen alkaa yleensä konfliktista. Konfliktin taustalla voi olla esimerkiksi stressi, yhteiskuntarakenteiden muuttuminen, kiire tai esimiehen heikot johtamisvalmiudet. Työpaikkakiusaaminen vaikuttaa työntekijän työhyvinvointiin. Työnantajalta edellytetään työturvallisuuslain noudattamista eli esimiehen nopeaa puuttumista kiusaamiseen.
Tämän opinnäytetyön aiheena on työpaikkakiusaaminen ravintola-alalla. Tavoitteena oli tutkia, kuinka paljon Helsingissä toimivan ravintolaketjun ravintoloissa esiintyy työpaikkakiusaamista. Tutkimuksessa selvitettiin, mitä pidetään työpaikkakiusaamisena, kuka on kiusaaja ja miten asiaan puututaan. Tärkeänä osana oli myös selvittää, mistä työpaikkakiusaaminen johtuu. Tutkimus tehtiin elokuussa 2011. Työ toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena, jossa tehtiin kyselylomake, joka jaettiin ja noudettiin itse toimipisteistä. Tutkimukseen vastasi sekä sali- että keittiötyöntekijöitä.
Vain muutama prosentti vastaajista oli kokenut työpaikkakiusaamisen ilmenemismuotoja usein tai toistuvasti. 83 vastaajasta, reilu kymmenes, oli kokenut työpaikkakiusaamista viimeisen kuuden kuukauden aikana. Yli puolessa tapauksista kiusaajana oli ollut työkaveri. Vastaajista kymmenes kertoi olleensa itse kiusaaja. Yleisimmät syyt kiusatuksi joutumiseksi liittyivät uhrin erilaisuuteen, taustaan ja ammattitaidottomuuteen sekä esimiehen puutteellisiin johtamistaitoihin. Tutkimustulokset osoittivat, että suurin osa esimiehistä osaa puuttua havaitsemaansa työpaikkakiusaamiseen. Kuitenkin vastaajat toivoivat esimiehiltään nopeaa puuttumista sekä avointa keskustelevaa työilmapiiriä. Asiakkaiden taholta tulevaa kiusaamista oli kokenut silloin tällöin yli puolet vastaajista. Alle viisi prosenttia oli kokenut kiusaamista usein.
Tutkimuksesta on hyötyä esimiehille asiaan puuttumisessa ja tilanteen kartoittamisessa sekä työpaikkakiusaamisen ennaltaehkäisyssä. Tutkimuksen tekemisestä oli hyötyä vastanneille, sillä se antoi lisäinformaatioita työpaikkakiusaamisesta ja auttoi hahmottamaan kiusaamisen syy-seuraussuhteita.
Tämän opinnäytetyön aiheena on työpaikkakiusaaminen ravintola-alalla. Tavoitteena oli tutkia, kuinka paljon Helsingissä toimivan ravintolaketjun ravintoloissa esiintyy työpaikkakiusaamista. Tutkimuksessa selvitettiin, mitä pidetään työpaikkakiusaamisena, kuka on kiusaaja ja miten asiaan puututaan. Tärkeänä osana oli myös selvittää, mistä työpaikkakiusaaminen johtuu. Tutkimus tehtiin elokuussa 2011. Työ toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena, jossa tehtiin kyselylomake, joka jaettiin ja noudettiin itse toimipisteistä. Tutkimukseen vastasi sekä sali- että keittiötyöntekijöitä.
Vain muutama prosentti vastaajista oli kokenut työpaikkakiusaamisen ilmenemismuotoja usein tai toistuvasti. 83 vastaajasta, reilu kymmenes, oli kokenut työpaikkakiusaamista viimeisen kuuden kuukauden aikana. Yli puolessa tapauksista kiusaajana oli ollut työkaveri. Vastaajista kymmenes kertoi olleensa itse kiusaaja. Yleisimmät syyt kiusatuksi joutumiseksi liittyivät uhrin erilaisuuteen, taustaan ja ammattitaidottomuuteen sekä esimiehen puutteellisiin johtamistaitoihin. Tutkimustulokset osoittivat, että suurin osa esimiehistä osaa puuttua havaitsemaansa työpaikkakiusaamiseen. Kuitenkin vastaajat toivoivat esimiehiltään nopeaa puuttumista sekä avointa keskustelevaa työilmapiiriä. Asiakkaiden taholta tulevaa kiusaamista oli kokenut silloin tällöin yli puolet vastaajista. Alle viisi prosenttia oli kokenut kiusaamista usein.
Tutkimuksesta on hyötyä esimiehille asiaan puuttumisessa ja tilanteen kartoittamisessa sekä työpaikkakiusaamisen ennaltaehkäisyssä. Tutkimuksen tekemisestä oli hyötyä vastanneille, sillä se antoi lisäinformaatioita työpaikkakiusaamisesta ja auttoi hahmottamaan kiusaamisen syy-seuraussuhteita.