Ravitsemustietoa kuudesluokkalaisille : ravitsemusaiheiset oppitunnit Tiilikankaan koulussa
Ahola, Laura; Pitkäkangas, Tiina; Reimari, Irma (2012)
Ahola, Laura
Pitkäkangas, Tiina
Reimari, Irma
Lahden ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201205087033
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201205087033
Tiivistelmä
Uusimmat kouluterveyskyselyt osoittavat, että nuorten ruokailutottumuksissa on edelleen parantamisen varaa. Säännöllisestä ateriarytmistä poiketaan usein ja kokonaiset ateriat ovat aiempaa harvinaisempia. Koulussa saatetaan jättää kouluruoka tai kotona perheen yhteiset ateriat kokonaan syömättä. Samaan aikaan pikaruokaloiden ja epäterveellisten välipalojen suosio on kasvanut nuorten keskuudessa. Myös erilaiset syömisongelmat ja ylipainoisuus ovat nuorten keskuudessa kasvaneet.
Opinnäytetyössämme tarkastelemme suomalaisten nuorten terveyttä ja terveyskäyttäytymistä ravinnon näkökulmasta. Lasten ja nuorten terveyskäyttäytymiseen on hyvä puuttua mahdollisimman varhain, sillä nuorena opitut tavat kantavat usein myös pitkälle tulevaisuuteen. Päätimme tehdä opinnäytetyömme toiminnallisena projektina, sillä tiedon oppii parhaiten, kun sen liittää oikeisiin arkitilanteisiin ja kokemuksiin.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli ensin kartoittaa Tiilikankaan koulun kuudesluokkalaisten ruokailutottumuksia ja mahdollisia ravitsemukseen liittyviä ongelmia kyselylomakkeella. Kyselylomakkeiden vastausten ja tutkimustiedon pohjalta suunnittelimme oppilaille ravitsemusaiheiset oppitunnit, joiden toteutuspäivä oli 22.3.2012. Oppituntien tavoitteena oli kertoa oppilaille ravinnosta ja erityisesti ravinnon syy-seuraussuhteista, jotta he ymmärtäisivät omien ruokailutottumustensa terveysvaikutukset ja kykenisivät tekemään tarkoituksenmukaisia ruokailuun liittyviä valintoja.
Kyselylomakkeiden vastaukset osoittivat, että Tiilikankaan koulun kuudesluokkalaisten ruokailutottumukset olivat melko lähellä suomalaisia ravitsemussuosituksia. Oppilaat olivat oppitunneilla aktiivisia. Eniten oppilaita kiinnosti smoothieiden ja julisteiden tekeminen. Opinnäytetyön tavoitteiden toteutumista arvioimme palautelomakkeella. Saadun palautteen ja oppilaiden innostuksen perusteella voitiin päätellä tavoitteiden täyttyneen.
Opinnäytetyössämme tarkastelemme suomalaisten nuorten terveyttä ja terveyskäyttäytymistä ravinnon näkökulmasta. Lasten ja nuorten terveyskäyttäytymiseen on hyvä puuttua mahdollisimman varhain, sillä nuorena opitut tavat kantavat usein myös pitkälle tulevaisuuteen. Päätimme tehdä opinnäytetyömme toiminnallisena projektina, sillä tiedon oppii parhaiten, kun sen liittää oikeisiin arkitilanteisiin ja kokemuksiin.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli ensin kartoittaa Tiilikankaan koulun kuudesluokkalaisten ruokailutottumuksia ja mahdollisia ravitsemukseen liittyviä ongelmia kyselylomakkeella. Kyselylomakkeiden vastausten ja tutkimustiedon pohjalta suunnittelimme oppilaille ravitsemusaiheiset oppitunnit, joiden toteutuspäivä oli 22.3.2012. Oppituntien tavoitteena oli kertoa oppilaille ravinnosta ja erityisesti ravinnon syy-seuraussuhteista, jotta he ymmärtäisivät omien ruokailutottumustensa terveysvaikutukset ja kykenisivät tekemään tarkoituksenmukaisia ruokailuun liittyviä valintoja.
Kyselylomakkeiden vastaukset osoittivat, että Tiilikankaan koulun kuudesluokkalaisten ruokailutottumukset olivat melko lähellä suomalaisia ravitsemussuosituksia. Oppilaat olivat oppitunneilla aktiivisia. Eniten oppilaita kiinnosti smoothieiden ja julisteiden tekeminen. Opinnäytetyön tavoitteiden toteutumista arvioimme palautelomakkeella. Saadun palautteen ja oppilaiden innostuksen perusteella voitiin päätellä tavoitteiden täyttyneen.