Ravintola-alan franchising-yrittäjyys Suomessa yrittäjän näkökulmasta
Mäki-Arvela, Aki (2012)
Lataukset:
Mäki-Arvela, Aki
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201205036018
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201205036018
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoitus on tutkia millaista ravintola-alan franchising- yrittäjyys on tänä päivänä Suomessa yrittäjän näkökulmasta. Tavoitteena on saada käsitys yrittäjyydestä ja tutustua siihen millaista on franchising-yrittäjyys Suomessa. Tutkimus toteutetaan kvalitatiivisena tutkimuksena haastattelemalla eri franchising-ketjujen yrittäjiä Etelä-Suomessa. Työn toimeksiantajana toimii HAAGA-HELIA Ammattikorkeakoulu.
Franchising on yleistyvä liiketoiminnan muoto, jossa franchising-antaja eli ketju antaa franchising-ottajalle eli yrittäjälle luvan toteuttaa ketjun konseptin mukaista liiketoimintaa itsenäisenä yrittäjänä. Franchising-toiminta työllistää Suomessa satoja yrittäjiä. Ravintola-alalla useat ketjut toimivat franchising-periaatteella ja heillä on lukuisia yrittäjiä ketjun toimipisteissä.
Franchising-yrittäjiä on monenlaisia: nuoria vasta-alkajia ketjun ulkopuolelta, kokeneita pitkän työuran tehneitä, pariskuntia, ketjun sisältä yrittäjiksi ryhtyneitä, miehiä sekä naisia. Useat ovat päätyneet franchising-yrittäjiksi täysin sattumalta. Toisilla taas on pitkä työura takanaan yksinyrittäjinä ja osa on noussut ketjun sisäisessä hierarkiassa tiskin takaa aina yrittäjäksi asti. Kaikille yhtenäistä on kuitenkin halu toimia yrittäjänä ja ansaita sillä elantonsa. Osa yrittäjistä on selkeästi kasvuhaluisia liiketoiminnan suhteen, eli tavoite on ollut alusta saakka kasvattaa liiketoimintaa. Toisille taas yksi liikepaikka on riittävä tuomaan toimeentulon.
Työn tärkeimmät tulokset olivat, että franchising-yrittäjyys ei juuri poikkea eri ketjuissa, mutta ketjujen erilaiset liiketoimintastrategiat, eli tapa toimia ja toteuttaa liiketoimintaa määrittävät pitkälti millaisia yrittäjiä heillä on. Yrittäjäksi voi tutkimuksen mukaan ryhtyä kuka vain alasta kiinnostunut ja yrittäjähenkinen. Alan kokemusta ei tarvitse välttämättä olla. Kaikilla ketjuilla ei ole edes rahallisia vaatimuksia pääoman suhteen, mikä helpottaa kynnystä kokeilla yrittäjyyttä. Franchising-yrittäjyys ei silti ole helpompaa yrittäjyyttä sinällään kuin tavallinen yrittäjyyskään, vaan vaatii samalla tavalla uhrauksia, ahkeruutta, pitkäjänteisyyttä ja oikeaa tahtotilaa. Franchising-yrittäjyydessä täytyy tiedostaa ketjun toimintatavat ja toimia niiden mukaisesti. Haastateltujen yrittäjien mukaan ketjun valinnalla ei ollut suurta merkitystä yrittäjäksi ryhtymisen kannalta.
Franchising on yleistyvä liiketoiminnan muoto, jossa franchising-antaja eli ketju antaa franchising-ottajalle eli yrittäjälle luvan toteuttaa ketjun konseptin mukaista liiketoimintaa itsenäisenä yrittäjänä. Franchising-toiminta työllistää Suomessa satoja yrittäjiä. Ravintola-alalla useat ketjut toimivat franchising-periaatteella ja heillä on lukuisia yrittäjiä ketjun toimipisteissä.
Franchising-yrittäjiä on monenlaisia: nuoria vasta-alkajia ketjun ulkopuolelta, kokeneita pitkän työuran tehneitä, pariskuntia, ketjun sisältä yrittäjiksi ryhtyneitä, miehiä sekä naisia. Useat ovat päätyneet franchising-yrittäjiksi täysin sattumalta. Toisilla taas on pitkä työura takanaan yksinyrittäjinä ja osa on noussut ketjun sisäisessä hierarkiassa tiskin takaa aina yrittäjäksi asti. Kaikille yhtenäistä on kuitenkin halu toimia yrittäjänä ja ansaita sillä elantonsa. Osa yrittäjistä on selkeästi kasvuhaluisia liiketoiminnan suhteen, eli tavoite on ollut alusta saakka kasvattaa liiketoimintaa. Toisille taas yksi liikepaikka on riittävä tuomaan toimeentulon.
Työn tärkeimmät tulokset olivat, että franchising-yrittäjyys ei juuri poikkea eri ketjuissa, mutta ketjujen erilaiset liiketoimintastrategiat, eli tapa toimia ja toteuttaa liiketoimintaa määrittävät pitkälti millaisia yrittäjiä heillä on. Yrittäjäksi voi tutkimuksen mukaan ryhtyä kuka vain alasta kiinnostunut ja yrittäjähenkinen. Alan kokemusta ei tarvitse välttämättä olla. Kaikilla ketjuilla ei ole edes rahallisia vaatimuksia pääoman suhteen, mikä helpottaa kynnystä kokeilla yrittäjyyttä. Franchising-yrittäjyys ei silti ole helpompaa yrittäjyyttä sinällään kuin tavallinen yrittäjyyskään, vaan vaatii samalla tavalla uhrauksia, ahkeruutta, pitkäjänteisyyttä ja oikeaa tahtotilaa. Franchising-yrittäjyydessä täytyy tiedostaa ketjun toimintatavat ja toimia niiden mukaisesti. Haastateltujen yrittäjien mukaan ketjun valinnalla ei ollut suurta merkitystä yrittäjäksi ryhtymisen kannalta.