Ruoka osana tapahtumaelämystä
Helander, Joonas (2012)
Helander, Joonas
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201202202332
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201202202332
Tiivistelmä
Ruokakulttuuri on ollut Suomessa nousevan kiinnostuksen kohteena viime vuosina. Ihmisten lisääntynyt matkustelu on edesauttanut ruokailuun liittyvien vaikutteiden rantautumista Suomeen. Pop up -ravintolat ja Ravintolapäivä-tapahtumat ovat osaltaan tuoneet uusia kulinaarisia elämyksiä ja kokemuksia ihmisille. Ruoan ympärille on alkanut rakentua omia tapahtumia. Luomu- ja lähiruoan saatavuus on parantunut, muokaten ihmisten kulutustottumuksia. Ruoka kiinnostaa tällä hetkellä monella eri tavalla. Ruokapalveluihin on alettu kiinnittää enemmän huomiota myös tapahtumissa. Ruoan ja muiden oheispalvelujen merkitys tapahtumasta syntyvään kokonaiselämykseen on kasvamassa.
Tämä opinnäytetyö tarkastelee tapahtumien ruokapalveluita palvelujen ja elämyksien kontekstissa. Käytän case-esimerkkinä Flow-festivaalin ruokapalveluita, joita tutkin tarkemmin. Pohdin työssäni ruokapalvelujen merkitystä tapahtumille ja kartoitan niiden mahdollisuuksia kokonaisvaltaisempaan kävijäkokemukseen. Otan työssäni huomioon ruokapalveluihin liittyviä käytännön realiteetteja ja säädöksiä, jotka tulee huomioida kun pohditaan tämän palvelun vaikutuksia osana tapahtumakokemusta.
Pyrin muodostamaan näkökulmia ruokapalvelujen tulevaisuuteen tapahtumissa peilaamalla niiden kehittymistä, nykypäivää ja huomista. Esitän työssäni kysymyksen voiko ruoasta syntyä elämys tapahtumassa, ja jos näin on, mitkä asiat siihen vaikuttavat? Tutkin aihetta Flow:n yleisökyselyn, asiantuntijahaastattelujen ja oman hiljaisen tietoni pohjalta.
Toimivan ruokapalvelun järjestäminen on haastavaa ja monien onnistuneiden asioiden summa. Yhteistyön tulee olla toimivaa niin festivaaliorganisaation, ruokatoimijoiden ja viranomaisten kannalta. Kun kaikki nämä asiat otetaan huomioon, voidaan lähteä painottamaan asioita, jotka voivat johtaa kokonaisvaltaisten elämyksien syntymiseen. Flow:n ruokapalveluissa on mahdollisuus elämyksien syntymiseen. Ruokaan liittyvä tapahtumaelämys voi syntyä monien asioiden summasta. Kun ympäristö, palvelu ja itse ruoka muodostuu osiansa suuremmaksi kokonaisuudeksi, kävijälle voi muodostua kiinnostavia seikkailuja tapahtumaruoan parissa.
Tämä opinnäytetyö tarkastelee tapahtumien ruokapalveluita palvelujen ja elämyksien kontekstissa. Käytän case-esimerkkinä Flow-festivaalin ruokapalveluita, joita tutkin tarkemmin. Pohdin työssäni ruokapalvelujen merkitystä tapahtumille ja kartoitan niiden mahdollisuuksia kokonaisvaltaisempaan kävijäkokemukseen. Otan työssäni huomioon ruokapalveluihin liittyviä käytännön realiteetteja ja säädöksiä, jotka tulee huomioida kun pohditaan tämän palvelun vaikutuksia osana tapahtumakokemusta.
Pyrin muodostamaan näkökulmia ruokapalvelujen tulevaisuuteen tapahtumissa peilaamalla niiden kehittymistä, nykypäivää ja huomista. Esitän työssäni kysymyksen voiko ruoasta syntyä elämys tapahtumassa, ja jos näin on, mitkä asiat siihen vaikuttavat? Tutkin aihetta Flow:n yleisökyselyn, asiantuntijahaastattelujen ja oman hiljaisen tietoni pohjalta.
Toimivan ruokapalvelun järjestäminen on haastavaa ja monien onnistuneiden asioiden summa. Yhteistyön tulee olla toimivaa niin festivaaliorganisaation, ruokatoimijoiden ja viranomaisten kannalta. Kun kaikki nämä asiat otetaan huomioon, voidaan lähteä painottamaan asioita, jotka voivat johtaa kokonaisvaltaisten elämyksien syntymiseen. Flow:n ruokapalveluissa on mahdollisuus elämyksien syntymiseen. Ruokaan liittyvä tapahtumaelämys voi syntyä monien asioiden summasta. Kun ympäristö, palvelu ja itse ruoka muodostuu osiansa suuremmaksi kokonaisuudeksi, kävijälle voi muodostua kiinnostavia seikkailuja tapahtumaruoan parissa.