Kuumennus- ja kylmäsäilytystekniikka pyörien päällä : Vastaanottavan palvelukeittiön koneratkaisu
Vuorenmaa, Katja (2011)
Vuorenmaa, Katja
Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu Lapin ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011121918859
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011121918859
Tiivistelmä
Meri-Lapin kuntapalvelun toimipisteissä on otettu uusi ruokatuotantotapa käyttöön. Käyttöönotto vaati ammattikeittiössä muu muassa suunnittelua, prosessointia ja koneistuksen uudelleen arviointia. Muutoksien tulee olla hallittuja ja niiden käyttöönotto saa näkyä asiakkaalla vain positiivisena muutoksena. Siksi muutos vaatii tarkkaa ja peräänantamatonta suunnittelua.
Työn tarkoitus on soveltavan tutkimuksen avulla ottaa kuumennus- ja kylmäsäilytystekniikka hallitusti käyttöön. Tutkimus on rajattu päiväkodin palvelukeittiöihin, joissa haasteena ovat pienet ruoan tarjoiluerät. Lisäksi sivuttiin myös suuremman määrän kypsentämistä, jotta tuloksia voitaisiin hyödyntää muissakin palvelukeittiöissä. Kypsennyskokeilut on tehty käytännön kokeiluilla Minigen-vaunuilla. Tietoa kokeilun pohjaksi on haettu haastatteluilla sekä ammattikirjallisuudesta.
Työn tuloksena Meri-Lapin kuntapalvelu sai kypsennysohjeet kuumennus- ja kylmäsäilytystekniikkaa käyttäviin toimipisteisiinsä. Ohjeiden avulla tekniikan käyttöönotto on ollut hallittua ja muutosta tukevaa. Johtopäätöksenä voi todeta, että uuden ruokatuotantotavan käyttöönotto vaatii laajaa ja tarkkaa suunnittelutyötä, josta tekemäni työ on yksi osa-alue. Aiheeseen voi syventyä lisää ja uskon, että kokeilut toimipisteessämme jatkuvat. Lisäksi jatkuu Minigen-vaunun ominaisuuksien hyödyntäminen toimipisteissämme.
Työn tarkoitus on soveltavan tutkimuksen avulla ottaa kuumennus- ja kylmäsäilytystekniikka hallitusti käyttöön. Tutkimus on rajattu päiväkodin palvelukeittiöihin, joissa haasteena ovat pienet ruoan tarjoiluerät. Lisäksi sivuttiin myös suuremman määrän kypsentämistä, jotta tuloksia voitaisiin hyödyntää muissakin palvelukeittiöissä. Kypsennyskokeilut on tehty käytännön kokeiluilla Minigen-vaunuilla. Tietoa kokeilun pohjaksi on haettu haastatteluilla sekä ammattikirjallisuudesta.
Työn tuloksena Meri-Lapin kuntapalvelu sai kypsennysohjeet kuumennus- ja kylmäsäilytystekniikkaa käyttäviin toimipisteisiinsä. Ohjeiden avulla tekniikan käyttöönotto on ollut hallittua ja muutosta tukevaa. Johtopäätöksenä voi todeta, että uuden ruokatuotantotavan käyttöönotto vaatii laajaa ja tarkkaa suunnittelutyötä, josta tekemäni työ on yksi osa-alue. Aiheeseen voi syventyä lisää ja uskon, että kokeilut toimipisteessämme jatkuvat. Lisäksi jatkuu Minigen-vaunun ominaisuuksien hyödyntäminen toimipisteissämme.