Miksi tarjoilijat ovat yleisimmin naisia ja kokit miehiä?
Järvelä, Katri (2011)
Järvelä, Katri
Vaasan ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011120817729
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011120817729
Tiivistelmä
Opinnäytetyöni tavoitteena oli tutkia, miksi tarjoilijat olivat yleisimmin naisia ja kokit miehiä. Lisäksi pyrin selvittämään, mitkä tekijät olivat vaikuttaneet ammattiin suuntautumiseen eli miksi naiset ja miehet olivat valinneet tarjoilijan tai kokin ammatin. Halusin myös saada selville, mitä mieltä nais- ja miestarjoilijat sekä nais- ja mieskokit olivat molemmista ammateista. Tarjoilijoiden ja kokkien tulevaisuudensuunnitelmat olivat myös keskeisessä asemassa, eli näkivätkö he itsensä ravintola-alalla vielä myöhemminkin tulevaisuudessa. Kirjoitin opinnäytetyöni teoriaosuuden aiheeseen liittyvän kirjallisuuden sekä Internet-sivujen pohjalta. Teoriaosuudessa kerroin tarjoilijan ja kokin ammateista sekä työnkuvista. Lisäksi kerroin ammatinvalintaan vaikuttavista tekijöistä sekä mielikuvien muodostumisesta. Empiirisen osuuden suoritin kvantitatiivisen tutkimusmenetelmän avulla laatimalla kyselylomakkeen.
Tutkimustuloksista kävi ilmi, ettei tarjoilijan ja kokin koulutuksella työskennellä kovinkaan paljon kyseisissä tehtävissä, esimerkiksi monet ravintolakokit työskentelivät nykyään tarjoilijan tehtävissä. Tarjoilijaa ei myös pidetty enemmän naisen ammattina eikä kokkia miehen ammattina. Tarjoilijat olivat tutkimusten mukaan aika nuoria, ja syy tähän voisi olla se, että he lopettivat tarjoilijan työt, kun alkoivat perustaa perhettä. Monet vastasivat, että tarjoilijan työhön ei vaadita koulutusta, joten opiskelujen ohella monet tekivät lisätienestejä tarjoilijoina. Tuloksista ilmeni myös, ettei suurin osa ravintolatyöntekijöistä näe itseään tyytyväisinä ammateissaan 10 vuoden kuluttua.
Tutkimustuloksista kävi ilmi, ettei tarjoilijan ja kokin koulutuksella työskennellä kovinkaan paljon kyseisissä tehtävissä, esimerkiksi monet ravintolakokit työskentelivät nykyään tarjoilijan tehtävissä. Tarjoilijaa ei myös pidetty enemmän naisen ammattina eikä kokkia miehen ammattina. Tarjoilijat olivat tutkimusten mukaan aika nuoria, ja syy tähän voisi olla se, että he lopettivat tarjoilijan työt, kun alkoivat perustaa perhettä. Monet vastasivat, että tarjoilijan työhön ei vaadita koulutusta, joten opiskelujen ohella monet tekivät lisätienestejä tarjoilijoina. Tuloksista ilmeni myös, ettei suurin osa ravintolatyöntekijöistä näe itseään tyytyväisinä ammateissaan 10 vuoden kuluttua.