Rakennemuunnetun ruokavalion reseptiikan kehittäminen Case: Virtain terveyskeskus
Viitanen, Tuula (2011)
Viitanen, Tuula
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011120517293
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011120517293
Tiivistelmä
Työn tavoitteena oli suunnitella kolmen viikon karkea sosemainen ruokalista Virtain terveyskeskuksen keittiölle. Työssä tuli muokata tavallisista ruoista rakennemuutettuja ruokia, joiden ravintosisältö vastaa ikääntyneiden tarpeita. Rakennemuutetuissa ruoissa tuli huomioida ruokien ulkonäkö, kun ne annostellaan lautaselle, samoin annosten pieni koko, mutta niiden energiatason tulee kuitenkin vastata normaalia annosta.Tavoiteltavat ravintoarvomäärät ovat seuraavat: energiaa 2100 kcal, proteiinia 20 E% eli noin 105 grammaa päivässä, hiilihydraattia 40-45 E% ja rasvaa 30-35E%. Ravintoarvomäärät takaavat ikääntyneille hyvän ravitsemustason.Rakennemuutettua reseptiikkaa työstettiin Jamix-ohjelman avulla, jolloin pystyttiin seuraamaan hiilihydraattien, proteiinien, rasvan ja energian sekä muiden ravintoaineiden määriä.Rakennemuutetussa ruokavaliossa tulee huomioida riittävä energian saanti, jolloin tulee käyttää tarvittaessa täydennysravintovalmisteita. Kuidun saanti jää useimmiten alle suosituksen, joten sitä tuli lisätä erilaisina leseinä ja leipärouheina ruokalistaan. Proteiinin tavoiteltava ravintoarvomäärä nousi 23 E%, mutta tätä ei pidetty liian suurena. Rasvan ja hiilihydraattien tavoiteltavat määrät saatiin pysymään oikeina. Energia saatiin nousemaan 2079 kcal:iin.Tuloksena saatiin kolmen viikon sosemaisen ruokavalion ruokalista, joka vastaa ikääntyneiden ravitsemussuosituksia. Ravitsemussuosituksissa ikääntyneiden tulisi saada energiaa vähintään 1500 kcal, jolloin turvataan riittävien ravintoaineiden saanti.