Lähiruokamenujen suunnittelu Makumatka Savoon -hankkeelle, Väärnin Pappilaan
Toivanen, Piia (2011)
Toivanen, Piia
Savonia-ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011112916207
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011112916207
Tiivistelmä
Ruokamatkailu, lähiruoka, terveellisyys ja kestävä kehitys ovat nykypäivän kuluttajia kiinnostavia asioita. Nämä asiat olivat Makumatka Savoon -hankkeen lähtökohtia. Vuosien 2010 ja 2011 aikana oli ProAgria Pohjois-Savo, maa- ja kotitalousnaiset yhteistyössä Savonia-ammattikorkeakoulun kanssa hanketta järjestämässä. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli suunnitella lähiruokamenuja neljälle vuodenajalle Makumatka Savoon -hankkeessa mukana olevalle Väärnin Pappilalle. Tavoitteena oli suunnitella kotiruokatyyppisiä lounaalla tarjottavia menuja ja lisäksi erilaisia kahvilei-päohjeita kahvitilaisuuksia varten.
Lähiruokamenujen suunnittelussa pyrittiin ottamaan huomioon ruokalistan suunnitteluun vaikuttavat tekijät, kuten esimerkiksi yrityksen resurssit, asiakkaat, ravitsemussuositukset, gastronomia ja yrittäjän omat toiveet sekä kestävä kehitys.
Suunnittelun ja tuotekehityksen tuloksena saatiin neljälle vuodenajalle kotiruokatyppiset lähiruokamenut, jotka sisältävät joko kala-, liha- tai kasvislämminruokavaihtoehdon, lisäkkeet sekä jälkiruoan. Menujen hinnoittelussa huomioitiin yrityksen nykyinen hintataso ja ruokien raaka-aine- ja työkustannukset. Lähiruokamenujen lisäksi suunniteltiin erilaisissa kahvitilaisuuksissa tarjottavia suolaisia ja makeita kahvileipiä.
Lähiruokamenujen suunnittelussa pyrittiin ottamaan huomioon ruokalistan suunnitteluun vaikuttavat tekijät, kuten esimerkiksi yrityksen resurssit, asiakkaat, ravitsemussuositukset, gastronomia ja yrittäjän omat toiveet sekä kestävä kehitys.
Suunnittelun ja tuotekehityksen tuloksena saatiin neljälle vuodenajalle kotiruokatyppiset lähiruokamenut, jotka sisältävät joko kala-, liha- tai kasvislämminruokavaihtoehdon, lisäkkeet sekä jälkiruoan. Menujen hinnoittelussa huomioitiin yrityksen nykyinen hintataso ja ruokien raaka-aine- ja työkustannukset. Lähiruokamenujen lisäksi suunniteltiin erilaisissa kahvitilaisuuksissa tarjottavia suolaisia ja makeita kahvileipiä.