Ruoankäytön selvityslomakkeen käyttönotto Salon kotihoidossa
Kåla, Sanna; Korhonen, Sirpa (2011)
Kåla, Sanna
Korhonen, Sirpa
Satakunnan ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011112515529
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011112515529
Tiivistelmä
RUOANKÄYTÖN SELVITYSLOMAKKEEN KÄYTTÖÖNOTTO SALON KOTIHOIDOSSA
Korhonen, Sirpa ja Kåla, Sanna
Satakunnan ammattikorkeakoulu
Vanhustyön koulutusohjelma
Lokakuu 2011
Ohjaaja: Teeri, Sari
Sivumäärä: 39
Liitteitä: 7
Asiasanat: ravitsemus, kotihoito, ruoankäytön selvityslomake
____________________________________________________________________
Opinnäytetyömme tavoitteena oli testata, miten MNA-seulontaosuuden eli lyhyt-MNA:n jatkoksi kehitetty ruoankäytön selvityslomake soveltui kotihoidon työntekijöiden työvälineeksi. Tutkimuskysymykset olivat 1) miten MNA-seulontalomakkeen jatkoksi kehitetty ruoankäytön selvityslomake koettiin Salon kotihoidon työntekijöiden työvälineenä, sekä 2) missä määrin Salon kotihoidon työntekijät saivat tietoa ruoankäytön selvityslomakkeen avulla asiakkaan päivittäisestä ruoankäytöstä. Opinnäytetyössä käytimme kvantitatiivista eli määrällistä tutkimusmenetelmää. Otokseen valittiin Salon kotihoidon kahdeksan tiimiä. Tiimien hoitajille järjestettiin neljä samanlaista infoiltapäivää, joissa heidät ohjeistettiin lyhyt-MNA- sekä ruoankäytön selvityslomakkeen täyttöön. Ruoankäytön selvityslomakkeesta kerättiin mielipiteet hoitajien kyselyllä (N=42), josta saatiin tutkielman aineisto. Opinnäytetyö toteutettiin alkuvuodesta 2011.
Opinnäytetyön teoria osuudessa käsitellään ikääntyneen ravitsemusta, ravitsemusongelmia, asiakkaan ruoankäyttöä sekä kotihoidon roolia asiakkaan ruoankäytön tukijana. Teoriassa käsitellään yleisesti myös ravitsemukseen ja ruoankäyttöön kehitettyjä menetelmiä sekä selostetaan MNA eli Mini Nutrition Assessment ja ruoankäytön selvityslomake.
Hoitajien kyselyn vastaukset osoittivat, että he saivat riittävästi tietoa asiakkaan ruoan käytöstä. Vähintään puolet oli täysin tai lähes täysin sitä mieltä, että he saivat tie-toa kerralla syödyn ruoan määrästä, ruokailun ongelmista, ateriarytmistä, ruoan sisällöstä, nesteen ja proteiinien saannista, rasvan laadusta, lisäravinteista, suolen toimin-nasta ja alkoholin käytöstä. Vastaajista vähintään puolet oli myös sitä mieltä, että ruoankäytön selvityslomake sopii kotihoidon työvälineeksi.
Korhonen, Sirpa ja Kåla, Sanna
Satakunnan ammattikorkeakoulu
Vanhustyön koulutusohjelma
Lokakuu 2011
Ohjaaja: Teeri, Sari
Sivumäärä: 39
Liitteitä: 7
Asiasanat: ravitsemus, kotihoito, ruoankäytön selvityslomake
____________________________________________________________________
Opinnäytetyömme tavoitteena oli testata, miten MNA-seulontaosuuden eli lyhyt-MNA:n jatkoksi kehitetty ruoankäytön selvityslomake soveltui kotihoidon työntekijöiden työvälineeksi. Tutkimuskysymykset olivat 1) miten MNA-seulontalomakkeen jatkoksi kehitetty ruoankäytön selvityslomake koettiin Salon kotihoidon työntekijöiden työvälineenä, sekä 2) missä määrin Salon kotihoidon työntekijät saivat tietoa ruoankäytön selvityslomakkeen avulla asiakkaan päivittäisestä ruoankäytöstä. Opinnäytetyössä käytimme kvantitatiivista eli määrällistä tutkimusmenetelmää. Otokseen valittiin Salon kotihoidon kahdeksan tiimiä. Tiimien hoitajille järjestettiin neljä samanlaista infoiltapäivää, joissa heidät ohjeistettiin lyhyt-MNA- sekä ruoankäytön selvityslomakkeen täyttöön. Ruoankäytön selvityslomakkeesta kerättiin mielipiteet hoitajien kyselyllä (N=42), josta saatiin tutkielman aineisto. Opinnäytetyö toteutettiin alkuvuodesta 2011.
Opinnäytetyön teoria osuudessa käsitellään ikääntyneen ravitsemusta, ravitsemusongelmia, asiakkaan ruoankäyttöä sekä kotihoidon roolia asiakkaan ruoankäytön tukijana. Teoriassa käsitellään yleisesti myös ravitsemukseen ja ruoankäyttöön kehitettyjä menetelmiä sekä selostetaan MNA eli Mini Nutrition Assessment ja ruoankäytön selvityslomake.
Hoitajien kyselyn vastaukset osoittivat, että he saivat riittävästi tietoa asiakkaan ruoan käytöstä. Vähintään puolet oli täysin tai lähes täysin sitä mieltä, että he saivat tie-toa kerralla syödyn ruoan määrästä, ruokailun ongelmista, ateriarytmistä, ruoan sisällöstä, nesteen ja proteiinien saannista, rasvan laadusta, lisäravinteista, suolen toimin-nasta ja alkoholin käytöstä. Vastaajista vähintään puolet oli myös sitä mieltä, että ruoankäytön selvityslomake sopii kotihoidon työvälineeksi.