Lähi- ja luomuruoan käyttömahdollisuudet ravintolassa : case: Teemaviikko opetusravintola Meritähdessä
Tokola, Emmi (2011)
Tokola, Emmi
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011112415429
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011112415429
Tiivistelmä
Tarkkaa määritelmää lähiruoasta ei ole. Käytännössä se tarkoittaa paikallista ruo-kaa tai lähialueella tuotettua ruokaa (Lähiruoan mahdollisuudet 2000, 3). Myös Suomessa tuotetusta ruoasta voidaan puhua lähiruokana. Tässä työssä lähiruoan määritelmä on ollut sadan kilometrin säteeltä hankittu ruoka.
Raahen ammattiopiston ravintolaosaston opetusravintola Meritähti haluaa etsiä ekologisempia vaihtoetoja ruoanvalmistukseen.
Syksyllä 2011 toteutettua teemaviikkoa varten on kartoitettu lähialueen elintarviketoimijat sekä luomutuotteiden saatavuus ja sesonkituotteiden käyttö yhdistäen raaka-aineet viikon ruokalistaan. Teemaviikon aikana tarjottiin lautasannoksina herkullisia, terveellisiä ja tavallisesta poikkeavia ruokia. Ruokalistaan mahtui perinteisiä kotiruokia kuin erikoisempia ravintola-annoksia. Ruokaa oli valmistamassa kukin luokka vuorollaan yhdessä opettajan kanssa. Kokonaisuudesta eli esivalmisteluista ruoanvalmistukseen ja tarjoiluun vastasivat Raahen ammattiopiston ravintolaosaston ensimmäisen, toisen ja kolmannen vuoden opiskelijat.
Meritähden henkilökunta sai tietoutta ekologisemmista vaihtoehdoista. Meritähden ruokalista sai piristävän uudistuksen viikon aikana tarjotuista uusista ruoka-annoksista. Teemaviikon aikana kerättiin suullista palautetta, joka oli positiivisesti kannustavaa ja kiitosta tuli paljon.
Opetusravintola Meritähdessä olisi kannattavaa solmia pidempiaikaisia asiakas-suhteita hinta-laatusuhteeltaan sekä toimitusvarmuudeltaan luotettavien lähialueen elintarviketoimijoiden kanssa . Portaat luomuun -ohjelman käyttöönottoa suositellaan opetusravintola Meritähteen.
Raahen ammattiopiston ravintolaosaston opetusravintola Meritähti haluaa etsiä ekologisempia vaihtoetoja ruoanvalmistukseen.
Syksyllä 2011 toteutettua teemaviikkoa varten on kartoitettu lähialueen elintarviketoimijat sekä luomutuotteiden saatavuus ja sesonkituotteiden käyttö yhdistäen raaka-aineet viikon ruokalistaan. Teemaviikon aikana tarjottiin lautasannoksina herkullisia, terveellisiä ja tavallisesta poikkeavia ruokia. Ruokalistaan mahtui perinteisiä kotiruokia kuin erikoisempia ravintola-annoksia. Ruokaa oli valmistamassa kukin luokka vuorollaan yhdessä opettajan kanssa. Kokonaisuudesta eli esivalmisteluista ruoanvalmistukseen ja tarjoiluun vastasivat Raahen ammattiopiston ravintolaosaston ensimmäisen, toisen ja kolmannen vuoden opiskelijat.
Meritähden henkilökunta sai tietoutta ekologisemmista vaihtoehdoista. Meritähden ruokalista sai piristävän uudistuksen viikon aikana tarjotuista uusista ruoka-annoksista. Teemaviikon aikana kerättiin suullista palautetta, joka oli positiivisesti kannustavaa ja kiitosta tuli paljon.
Opetusravintola Meritähdessä olisi kannattavaa solmia pidempiaikaisia asiakas-suhteita hinta-laatusuhteeltaan sekä toimitusvarmuudeltaan luotettavien lähialueen elintarviketoimijoiden kanssa . Portaat luomuun -ohjelman käyttöönottoa suositellaan opetusravintola Meritähteen.