Henkilöstöoppaan valmistaminen
Tuurinkoski, Emmi (2011)
Tuurinkoski, Emmi
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011112215081
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011112215081
Tiivistelmä
Laki velvoittaa työnantajaa järjestämään työntekijöilleen työhön perehdyttämisen. Perehdyttäminen luo pohjan työntekijän oppimiselle ja auttaa häntä sopeutumaan uuteen työyhteisöön ja organisaatioon. Perehdyttäminen tulisi järjestää kaikille työntekijöille, jotka joutuvat kohtaamaan työssään uusia asioita. Tämä koskee niin uusia työntekijöitä kuin pitkän poissaolon, kuten perhevapaan, jälkeen työhön takaisin palaavia työntekijöitä.
Perehdyttämisen ja työnopastuksen keinot vaihtelevat yrityksittäin. Jossakin yrityksissä opastus saattaa kestää vain muutaman päivän, mutta toisissa kuukausia. Perehdyttämisen sisältöön ja siihen käytettävään aikaan vaikuttavat merkittävästi perehdytettävän työntekijän ominaisuudet ja työpaikan tavat. Perehdyttäjänä toimii usein yrityksen esimies tai nimetty erillinen perehdyttäjä. Koko työyhteisö usein kuitenkin osallistuu epävirallisesti perehdytysprosessiin.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli suunnitella, laatia ja toteuttaa elintarvikealalla toimivalle toimeksiantajalle perehdytysopas. Sen tarkoituksena on olla kirjallisena tukena perehdyttämisen aikana erityisesti elintarviketuotannossa työskenteleville työntekijöille sekä toimia tiedonlähteenä niin uusille kuin kokeneille työntekijöille. Opas tehtiin vastaamaan toimeksiantajan toiveita ja tarpeita, koska yrityksen käytössä ei ollut aikaisemmin laajempaa kirjallista perehdytysmateriaalia. Oppaan sisältöön vaikuttavat voimakkaasti yrityksen yhteyshenkilöiden näkemykset ja kommentit, konsernin laatukäsikirja, omavalvontasuunnitelma sekä muut yrityksen asiakirjat.
Opinnäytetyön tuloksena valmistui henkilöstöopas. Siinä esitellään toimeksiantajayrityksessä kohdattavia asioita ja toimintatapoja. Opas tulee toimeksiantajan työntekijöiden käyttöön tukemaan perehdyttämistä ja työnopastusta. Se on tarkoitettu annettavaksi kirjallisessa muodossa kahdessa tuotantoyksikkössä työskenteleville uusille elintarviketyöntekijöille.
Perehdyttämisen ja työnopastuksen keinot vaihtelevat yrityksittäin. Jossakin yrityksissä opastus saattaa kestää vain muutaman päivän, mutta toisissa kuukausia. Perehdyttämisen sisältöön ja siihen käytettävään aikaan vaikuttavat merkittävästi perehdytettävän työntekijän ominaisuudet ja työpaikan tavat. Perehdyttäjänä toimii usein yrityksen esimies tai nimetty erillinen perehdyttäjä. Koko työyhteisö usein kuitenkin osallistuu epävirallisesti perehdytysprosessiin.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli suunnitella, laatia ja toteuttaa elintarvikealalla toimivalle toimeksiantajalle perehdytysopas. Sen tarkoituksena on olla kirjallisena tukena perehdyttämisen aikana erityisesti elintarviketuotannossa työskenteleville työntekijöille sekä toimia tiedonlähteenä niin uusille kuin kokeneille työntekijöille. Opas tehtiin vastaamaan toimeksiantajan toiveita ja tarpeita, koska yrityksen käytössä ei ollut aikaisemmin laajempaa kirjallista perehdytysmateriaalia. Oppaan sisältöön vaikuttavat voimakkaasti yrityksen yhteyshenkilöiden näkemykset ja kommentit, konsernin laatukäsikirja, omavalvontasuunnitelma sekä muut yrityksen asiakirjat.
Opinnäytetyön tuloksena valmistui henkilöstöopas. Siinä esitellään toimeksiantajayrityksessä kohdattavia asioita ja toimintatapoja. Opas tulee toimeksiantajan työntekijöiden käyttöön tukemaan perehdyttämistä ja työnopastusta. Se on tarkoitettu annettavaksi kirjallisessa muodossa kahdessa tuotantoyksikkössä työskenteleville uusille elintarviketyöntekijöille.