Ravitsemushoidon kehittäminen kotihoidossa
Lehtinen, Marjut (2011)
Lehtinen, Marjut
Diakonia-ammattikorkeakoulu
2011
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011112014853
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011112014853
Tiivistelmä
TIIVISTELMÄ
Lehtinen Marjut
Ravitsemushoidon kehittäminen kotihoidossa. Pieksämäki, syksy 2011, 37 sivua, 2 liitettä.
Diakonia–ammattikorkeakoulu, Diak Itä Pieksämäki. Hoitotyön koulutusohjelma,
Hoitotyön suuntautumisvaihtoehto, sairaanhoitaja (AMK).
Tämä opinnäytetyö toteutettiin Hyvinkään kaupungin toimeksiannon pohjalta. Hyvinkään kaupunki haluaa kehittää kotihoidon asiakkaiden ravitsemushoitoa ja opinnäytetyöni kyselytutkimuksen avulla on tarkoitus tuottaa tietoa kaupungin kotihoidon piiriin kuuluvien yli 75-vuotiaiden kotihoidon asiakkaiden ravitsemushoidon toteutumisesta sekä kartoittaa kauppapalvelun ja ravitsemusohjauksen tarvetta.
Tuloksia voidaan hyödyntää kotihoidon asiakkaiden ravitsemushoidon kehittämisessä ja vaikuttaa sitä kautta myös elämänlaadun paranemiseen ja mahdollistaa kotona asuminen mahdollisimman pitkään.
Tutkimus on kvantitatiivinen. Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin strukturoitua kyselylomaketta. Kysely vietiin 60:lle kotihoidon asiakkaalle. Kyselylomakkeita palautettiin 34 kappaletta, vastausprosentti 56,7 %.
Kyselytutkimuksen pohjalta voidaan todeta, että hyvään ravitsemukseen kiinnitetään huomiota sekä naisten että miesten keskuudessa. Tuloksissa nousee myös selkeästi esille kotihoidon asiakkaiden halu ja toive säilyttää fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen toimintakyky hyvänä, jotta voisivat asua kotona mahdollisimman pitkään. Yhtenä kehittämisaiheena nousi ravitsemuksen ja lääkityksen yhteisvaikutusten tiedon lisääminen. Vastaajista 50 % ilmoitti epävarmuudestaan asian suhteen.
Asiasanat: ruokatottumukset, ravitsemushoito, toimintakyky, ikääntynyt, kaupassakäynti
Lehtinen Marjut
Ravitsemushoidon kehittäminen kotihoidossa. Pieksämäki, syksy 2011, 37 sivua, 2 liitettä.
Diakonia–ammattikorkeakoulu, Diak Itä Pieksämäki. Hoitotyön koulutusohjelma,
Hoitotyön suuntautumisvaihtoehto, sairaanhoitaja (AMK).
Tämä opinnäytetyö toteutettiin Hyvinkään kaupungin toimeksiannon pohjalta. Hyvinkään kaupunki haluaa kehittää kotihoidon asiakkaiden ravitsemushoitoa ja opinnäytetyöni kyselytutkimuksen avulla on tarkoitus tuottaa tietoa kaupungin kotihoidon piiriin kuuluvien yli 75-vuotiaiden kotihoidon asiakkaiden ravitsemushoidon toteutumisesta sekä kartoittaa kauppapalvelun ja ravitsemusohjauksen tarvetta.
Tuloksia voidaan hyödyntää kotihoidon asiakkaiden ravitsemushoidon kehittämisessä ja vaikuttaa sitä kautta myös elämänlaadun paranemiseen ja mahdollistaa kotona asuminen mahdollisimman pitkään.
Tutkimus on kvantitatiivinen. Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin strukturoitua kyselylomaketta. Kysely vietiin 60:lle kotihoidon asiakkaalle. Kyselylomakkeita palautettiin 34 kappaletta, vastausprosentti 56,7 %.
Kyselytutkimuksen pohjalta voidaan todeta, että hyvään ravitsemukseen kiinnitetään huomiota sekä naisten että miesten keskuudessa. Tuloksissa nousee myös selkeästi esille kotihoidon asiakkaiden halu ja toive säilyttää fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen toimintakyky hyvänä, jotta voisivat asua kotona mahdollisimman pitkään. Yhtenä kehittämisaiheena nousi ravitsemuksen ja lääkityksen yhteisvaikutusten tiedon lisääminen. Vastaajista 50 % ilmoitti epävarmuudestaan asian suhteen.
Asiasanat: ruokatottumukset, ravitsemushoito, toimintakyky, ikääntynyt, kaupassakäynti