TUOTTAVA YHTEISTYÖ LUOMUVILJELIJÄRYHMÄSSÄ - ihmettelystä innovaatioon
Aro, Erkki (2011)
Aro, Erkki
Hämeen ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011091913104
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011091913104
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä käsitellään luomuviljelijäryhmän yhteistyön merkitystä luomuviljelyssä. Yhteistyö on luomuviljelijäryhmän keino selvitä luomutuotannon monista haasteista.
Opinnäytetyön tarkoituksena on selvittää alueellisen luomuviljelijäryhmän yhteistyön vaikutusta luomutuotannon vakiintumiseen ja lisäämiseen. Tässä opinnäytetyössä valaistaan luomuviljelijäryhmän alueellista verkostoitumista ja kuvaillaan erilaisia yhteistyötapoja luomuviljelijäryhmässä.
Työn teoriataustana on innovaatioiden leviämisen teoria. Luomutuotanto on ollut innovaatio, ja sen leviäminen on jatkunut vielä toistaiseksi. Luomutuottaja joutuu itse kokeilemaan ja kehittämään viljelyyn sopivia menetelmiä ja koneita: ideat kehittyvät ja leviävät ryhmässä sosiaalisen vuorovaikutuksen välityksellä. Luomuviljelijäryhmän innovatiivisuus kannustaa viljelijöitä yhteisiin ponnistuksiin ja menestymiseen. Alueellisen luomuviljelijäryhmän innovaationa on yhteistyön oivaltaminen ja sen toteuttaminen.
Tiedon ja kokemusten välittäminen on keskeistä tuottavan yhteistyön onnistumisessa. Alueellinen yhteistyö luomuviljelijäryhmässä toimii verkostoitumiskeinona. Se yhdistää viljelijät tiiviiksi yhteistyöryhmäksi, jossa tieto ja kokemus välittyvät luottamuksellisessa ilmapiirissä. Luomuviljelijäryhmän yhteistyö on vapaaehtoista, avointa ja kaikkia osapuolia hyödyttävää vuorovaikutusta. Alueellisesta yhteistyöstä hyötyy viljelijäryhmän lisäksi myös sitä ympäröivä luonto.
Tuottava alueellinen yhteistyö luomuviljelijäryhmässä parantaa luomuviljelyn kannattavuutta ja jatkuvuutta sekä antaa hyvää esimerkkiä muille viljelijöille.
Opinnäytetyön tarkoituksena on selvittää alueellisen luomuviljelijäryhmän yhteistyön vaikutusta luomutuotannon vakiintumiseen ja lisäämiseen. Tässä opinnäytetyössä valaistaan luomuviljelijäryhmän alueellista verkostoitumista ja kuvaillaan erilaisia yhteistyötapoja luomuviljelijäryhmässä.
Työn teoriataustana on innovaatioiden leviämisen teoria. Luomutuotanto on ollut innovaatio, ja sen leviäminen on jatkunut vielä toistaiseksi. Luomutuottaja joutuu itse kokeilemaan ja kehittämään viljelyyn sopivia menetelmiä ja koneita: ideat kehittyvät ja leviävät ryhmässä sosiaalisen vuorovaikutuksen välityksellä. Luomuviljelijäryhmän innovatiivisuus kannustaa viljelijöitä yhteisiin ponnistuksiin ja menestymiseen. Alueellisen luomuviljelijäryhmän innovaationa on yhteistyön oivaltaminen ja sen toteuttaminen.
Tiedon ja kokemusten välittäminen on keskeistä tuottavan yhteistyön onnistumisessa. Alueellinen yhteistyö luomuviljelijäryhmässä toimii verkostoitumiskeinona. Se yhdistää viljelijät tiiviiksi yhteistyöryhmäksi, jossa tieto ja kokemus välittyvät luottamuksellisessa ilmapiirissä. Luomuviljelijäryhmän yhteistyö on vapaaehtoista, avointa ja kaikkia osapuolia hyödyttävää vuorovaikutusta. Alueellisesta yhteistyöstä hyötyy viljelijäryhmän lisäksi myös sitä ympäröivä luonto.
Tuottava alueellinen yhteistyö luomuviljelijäryhmässä parantaa luomuviljelyn kannattavuutta ja jatkuvuutta sekä antaa hyvää esimerkkiä muille viljelijöille.