Työaikasäännösten noudattaminen käytännössä eräässä matkailualan yrityksessä
Junttila, Arto; Nuutinen, Kalle (2011)
Junttila, Arto
Nuutinen, Kalle
Savonia-ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011091313030
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011091313030
Tiivistelmä
Tiivistelmä
Mediassa on viime aikoina uutisoitu, kuinka hotelli- ja ravintola-alan työehtosopimusta on rikottu ja työntekijät ovat joutuneet huonoon asemaan. Tämän opinnäytetyön myötä saadaan käytännön tietoa siitä, miten työehtosopimuksien säännöksiä alalla sovelletaan. Tämä tapahtuu tutkimalla erään Pohjois-Suomessa sijaitsevan hotelli- ja ravintola-alan yrityksen työaikaolosuhteita.
Tutkimuskohteena oleva yritys X on satunnaisesti valittu toimija alalta ja yritys jää tässä opinnäytetyössä täysin anonyymiksi aiheen arkaluontoisuuden vuoksi. Tutkimus toteutettiin kirjoituspöytätutkimuksena, jossa yritys X:n työvuorolistoja tutkittiin noin vuoden ajalta. Työvuorolistoista laskettiin suunnitellut työvuorot kokonaisuudessaan, sekä niihin tulleet muutokset. Lisäksi tutkittiin, kuinka usein työntekijät joutuivat tekemään yli 10 tuntia kestäviä työvuoroja ja yli 5 peräkkäisen työvuoron jaksoja. Yritys X:n työntekijöille toteutettiin myös survey -tutkimus, jonka tarkoituksena oli tukea varsinaista tutkimusta.
Kirjoituspöytätutkimuksen tuloksista kävi ilmi, että yritys X:n kaikista työvuoroista noin puolet muuttui jotenkin. Yleisin muutos oli 15 - 30 minuutin pidennys työaikaan. Merkittävänä muutoksena pidettiin yli tunnin muutosta työaikaan, tai vapaapäivän muuttumista työpäiväksi. Työntekijät eivät juuri joutuneet tekemään yli 10 tunnin työvuoroja peräkkäisinä päivinä. Yli 5 peräkkäisen työvuoron
jaksoja työntekijät joutuivat tekemään lähinnä ainoastaan lomien aikaan. Survey -tutkimuksen tulokset tukivat varsinaista tutkimusta. Työntekijät olivat pääsääntöisesti tyytyväisiä työaikaolosuhteisiinsa. Esille nousivat lähinnä huoli viikonloppuvapaiden vähyydestä, sekä riittämätön levon määrä iltavuorosta aamuvuoroon siirryttäessä.
Johtopäätöksenä tästä voitiin tehdä, että tutkimuksen kohteena ollut yritys X noudatti työehtosopimusta kohtalaisen hyvin. Suuria rikkomuksia työaikojen suhteen ei työvuorolistoista käynyt ilmi. Survey – tutkimuksen vastausten perusteella myös työntekijät tukivat tätä väitettä.
Tutkimuksen tulokset ovat luotettavia. Kirjoituspöytätutkimus on toteutettu oikeista työvuorolistoista, jotka tämän opinnäytetyön tekijät ovat itse hakeneet suoraan yritys X:stä. Survey – kysely toteutettiin työajalla yritys X:ssä, joten vastaajat ovat varmasti yrityksen työntekijöitä. Näin ollen tutkimusta voidaan käyttää esimerkkinä hotelli- ja ravintola-alan yrityksestä ja sen työaikojen toteutuksesta.
Tutkimusta voisi laajentaa ottamalla tutkinnankohteeksi myös muita alan yrityksiä ja vertailla tuloksia. Jatkotutkimusta voisi tehdä myös tutkimalla, ovatko työntekijät saaneet ylitöistä asianmukaiset korvaukset ja onko työaikamuutoksiin kysytty heidän lupaansa. Kiinnostavaa olisi myös tietää, millä
varoitusajalla työaikamuutokset ovat tulleet.
Mediassa on viime aikoina uutisoitu, kuinka hotelli- ja ravintola-alan työehtosopimusta on rikottu ja työntekijät ovat joutuneet huonoon asemaan. Tämän opinnäytetyön myötä saadaan käytännön tietoa siitä, miten työehtosopimuksien säännöksiä alalla sovelletaan. Tämä tapahtuu tutkimalla erään Pohjois-Suomessa sijaitsevan hotelli- ja ravintola-alan yrityksen työaikaolosuhteita.
Tutkimuskohteena oleva yritys X on satunnaisesti valittu toimija alalta ja yritys jää tässä opinnäytetyössä täysin anonyymiksi aiheen arkaluontoisuuden vuoksi. Tutkimus toteutettiin kirjoituspöytätutkimuksena, jossa yritys X:n työvuorolistoja tutkittiin noin vuoden ajalta. Työvuorolistoista laskettiin suunnitellut työvuorot kokonaisuudessaan, sekä niihin tulleet muutokset. Lisäksi tutkittiin, kuinka usein työntekijät joutuivat tekemään yli 10 tuntia kestäviä työvuoroja ja yli 5 peräkkäisen työvuoron jaksoja. Yritys X:n työntekijöille toteutettiin myös survey -tutkimus, jonka tarkoituksena oli tukea varsinaista tutkimusta.
Kirjoituspöytätutkimuksen tuloksista kävi ilmi, että yritys X:n kaikista työvuoroista noin puolet muuttui jotenkin. Yleisin muutos oli 15 - 30 minuutin pidennys työaikaan. Merkittävänä muutoksena pidettiin yli tunnin muutosta työaikaan, tai vapaapäivän muuttumista työpäiväksi. Työntekijät eivät juuri joutuneet tekemään yli 10 tunnin työvuoroja peräkkäisinä päivinä. Yli 5 peräkkäisen työvuoron
jaksoja työntekijät joutuivat tekemään lähinnä ainoastaan lomien aikaan. Survey -tutkimuksen tulokset tukivat varsinaista tutkimusta. Työntekijät olivat pääsääntöisesti tyytyväisiä työaikaolosuhteisiinsa. Esille nousivat lähinnä huoli viikonloppuvapaiden vähyydestä, sekä riittämätön levon määrä iltavuorosta aamuvuoroon siirryttäessä.
Johtopäätöksenä tästä voitiin tehdä, että tutkimuksen kohteena ollut yritys X noudatti työehtosopimusta kohtalaisen hyvin. Suuria rikkomuksia työaikojen suhteen ei työvuorolistoista käynyt ilmi. Survey – tutkimuksen vastausten perusteella myös työntekijät tukivat tätä väitettä.
Tutkimuksen tulokset ovat luotettavia. Kirjoituspöytätutkimus on toteutettu oikeista työvuorolistoista, jotka tämän opinnäytetyön tekijät ovat itse hakeneet suoraan yritys X:stä. Survey – kysely toteutettiin työajalla yritys X:ssä, joten vastaajat ovat varmasti yrityksen työntekijöitä. Näin ollen tutkimusta voidaan käyttää esimerkkinä hotelli- ja ravintola-alan yrityksestä ja sen työaikojen toteutuksesta.
Tutkimusta voisi laajentaa ottamalla tutkinnankohteeksi myös muita alan yrityksiä ja vertailla tuloksia. Jatkotutkimusta voisi tehdä myös tutkimalla, ovatko työntekijät saaneet ylitöistä asianmukaiset korvaukset ja onko työaikamuutoksiin kysytty heidän lupaansa. Kiinnostavaa olisi myös tietää, millä
varoitusajalla työaikamuutokset ovat tulleet.