Pienteurastamon perustaminen : tapaus Opetusmaatilan kuivurirakennus
Jylhä, Karoliina (2011)
Jylhä, Karoliina
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011061311934
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011061311934
Tiivistelmä
Kiinnostus lähiruokaa ja lähiruoan tuotantoa kohtaan on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Maatilayrittäjien ja lähiruoan tuottajien panostuksista huolimatta lähiruoan saatavuus on kuluttajalle haastavaa. Keski-Suomen lihantuottajat ovat aloittaneet yhteistyön, jonka tavoitteena on saattaa lähellä tuotettua lihaa alueen kuluttajille. Paikallisen pienteurastamon puuttuminen on kuitenkin nähty suurena puutteena keskisuomalaisessa lähilihan tuotantoketjussa.
Opinnäytetyön tilaajana toimi Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallinnoima ProRuokakulttuuri -hanke, lisäksi taustalla oli myös Maitoa ja naudanlihaa Keski-Suomesta hanke. Opinnäytetyön kohderyhmänä olivat keskisuomalaiset maatalousyrittäjät, joilla on kiinnostusta aloittaa pienteurasta-motoiminta Keski-Suomessa.
Opinnäytetyössä luotiin pienteurastamolle toimintamalli, jossa yrityksen tilat suunniteltiin Saarijärven Tarvaalassa sijaitsevan maatalousalan oppilaitoksen vanhaan kylmäilmakuivuriin. Suunnitelmassa otettiin huomioon tarve teurastaa nautoja, lampaita, hevosia ja sikoja. Yrityksen toimintamallissa pienteurastamon tarjoaa teurastuksen palveluna, jossa veloitus tuottajalta syntyy €/ruhokilo. Suun-nitelmassa eläimen omistajuus säilyi koko ajan tuottajalla.
Investointikustannukset laskettiin 250 m2 kokoiselle pienteurastamolle, jolloin rakennuksen sekä koneiden ja laitteiden investointikustannukseksi saatiin 360 000 € ja alkupääoman kokonaistarpeeksi 414 000 €. Yrityksen kannattavuutta arvioitiin eläinlajikohtaisten katetuottolaskelmien sekä koko yrityksen tuloslaskelman avulla. Lisäksi tarkasteltiin toiminta-asteen muutoksien vaikutusta kannat-tavuuteen sekä veloitettavan teurastuspalvelun hintaan.
Laskelmat osoittivat, että suurehkosta investoinnista huolimatta pienteurastamo pystyisi teurastamaan eläimiä kilpailukykyiseen hintaan myös toiminta-asteen ollessa vajaa sekä tarjoamaan tuottavan sivuelinkeinon 2―3 yrittäjälle.
Opinnäytetyön tilaajana toimi Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallinnoima ProRuokakulttuuri -hanke, lisäksi taustalla oli myös Maitoa ja naudanlihaa Keski-Suomesta hanke. Opinnäytetyön kohderyhmänä olivat keskisuomalaiset maatalousyrittäjät, joilla on kiinnostusta aloittaa pienteurasta-motoiminta Keski-Suomessa.
Opinnäytetyössä luotiin pienteurastamolle toimintamalli, jossa yrityksen tilat suunniteltiin Saarijärven Tarvaalassa sijaitsevan maatalousalan oppilaitoksen vanhaan kylmäilmakuivuriin. Suunnitelmassa otettiin huomioon tarve teurastaa nautoja, lampaita, hevosia ja sikoja. Yrityksen toimintamallissa pienteurastamon tarjoaa teurastuksen palveluna, jossa veloitus tuottajalta syntyy €/ruhokilo. Suun-nitelmassa eläimen omistajuus säilyi koko ajan tuottajalla.
Investointikustannukset laskettiin 250 m2 kokoiselle pienteurastamolle, jolloin rakennuksen sekä koneiden ja laitteiden investointikustannukseksi saatiin 360 000 € ja alkupääoman kokonaistarpeeksi 414 000 €. Yrityksen kannattavuutta arvioitiin eläinlajikohtaisten katetuottolaskelmien sekä koko yrityksen tuloslaskelman avulla. Lisäksi tarkasteltiin toiminta-asteen muutoksien vaikutusta kannat-tavuuteen sekä veloitettavan teurastuspalvelun hintaan.
Laskelmat osoittivat, että suurehkosta investoinnista huolimatta pienteurastamo pystyisi teurastamaan eläimiä kilpailukykyiseen hintaan myös toiminta-asteen ollessa vajaa sekä tarjoamaan tuottavan sivuelinkeinon 2―3 yrittäjälle.