Lounasruoan laatu ammatillisessa oppilaitoksessa
Rajala, Elina (2010)
Rajala, Elina
Tampereen ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011060911605
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011060911605
Tiivistelmä
Työssä on selvitetty Pirkanmaan ammattiopiston tarjoamaa lounasruoan laatua. Työn taustalla on syksyllä 2010 tehty kysely opiskelijoille ja henkilökunnalle lounasruoan laadusta, josta tutkimustulokset ovat osana tätä työtä. Jatkona kyselylle on havainnointitutkimus, jossa on tarkasteltu kuuden eri toimipisteen toimintaa lounasruoanvalmistuksessa. Havainnointitutkimuksen apuna on käytetty kysymyksiä, joihin toimipisteet ovat vastanneet. Tutkimustulokset pohjautuvat aistinvaraisen laadun arviointiin. Työssä selvitetään lounasruoan laadun eroja eri toimipisteiden välillä ja mistä erot johtuvat.
Kysely opiskelijoille ja henkilökunnalle lounasruoan laadusta antaa ymmärtää, että lounasruoan laadussa on parantamisen varaa. Havainnointitutkimustuloksista ei selviä, mistä erot lounasruoan laadussa johtuvat. Lähtökohdat ja resurssit ruoanvalmistukseen ovat kaikissa toimipisteissä samat. Havainnointitutkimuksessa käytettyjen kysymysten vastaukset, ruokaohjeen käytöstä ruoanvalmistuksessa ja raaka-aineiden jalostusasteiden käytöstä keittiöillä ovat samansuuntaiset.
Kysely opiskelijoille ja henkilökunnalle lounasruoan laadusta perustuu vastaajien omiin henkilökohtaisiin mielipiteisiin ja mieltymyksiin ruoasta. Havainnointitutkimuksen perusteella keittiöille ja ruoalle annetut laatukriteerit ovat kunnossa. Tutkimuksissa käytetyt osa-alueet ovat vaikeasti mitattavia. Laatu on asia, jota ei voida koskaan suoraan mitata, siitä voidaan tehdä vain arviointia, analyysejä ja niiden perusteella päätelmiä. Lisätutkimusta voisi tehdä keittiötöiden organisoinnista ja työntekijöiden ajankäytöstä sekä ammattitaidosta.
Kysely opiskelijoille ja henkilökunnalle lounasruoan laadusta antaa ymmärtää, että lounasruoan laadussa on parantamisen varaa. Havainnointitutkimustuloksista ei selviä, mistä erot lounasruoan laadussa johtuvat. Lähtökohdat ja resurssit ruoanvalmistukseen ovat kaikissa toimipisteissä samat. Havainnointitutkimuksessa käytettyjen kysymysten vastaukset, ruokaohjeen käytöstä ruoanvalmistuksessa ja raaka-aineiden jalostusasteiden käytöstä keittiöillä ovat samansuuntaiset.
Kysely opiskelijoille ja henkilökunnalle lounasruoan laadusta perustuu vastaajien omiin henkilökohtaisiin mielipiteisiin ja mieltymyksiin ruoasta. Havainnointitutkimuksen perusteella keittiöille ja ruoalle annetut laatukriteerit ovat kunnossa. Tutkimuksissa käytetyt osa-alueet ovat vaikeasti mitattavia. Laatu on asia, jota ei voida koskaan suoraan mitata, siitä voidaan tehdä vain arviointia, analyysejä ja niiden perusteella päätelmiä. Lisätutkimusta voisi tehdä keittiötöiden organisoinnista ja työntekijöiden ajankäytöstä sekä ammattitaidosta.