Terveellisempi välipala : Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden välipalakäyttäytyminen
Hukkanen, Jenni (2011)
Hukkanen, Jenni
Savonia-ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105239226
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105239226
Tiivistelmä
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä selvitettiin Savonia ammattikorkeakoulun opiskelijoiden välipalakäyttäytymistä. Tavoitteena oli selvittää mitä välipaloja opiskelijat syövät ja kuinka usein. Lisäksi tavoitteena oli saada Sodexon tietoon välipalatuotteet, joita opiskelijat haluaisivat lounasravintoloihin tarjolle sekä mahdollisia Sodexon aukiolo toivomuksia opiskelijoilta.
Tutkimus suoritettiin standardoidulla kyselytutkimuksella eli survey-tutkimuksella syksyllä 2010. Aineisto koottiin luomalla kyselylomake sähköistä kyselyjärjestelmää (Typala) hyödyntäen. Kysely lähetettiin sähköpostin liitetiedostona kaikille Opistotien ja Sairaalakadun kampuksen opiskelijoille. Saatu aineisto käsiteltiin tilastollisesti SPSS -tilastointiohjelman ja Excelin avulla. Vastauksia saatiin yhteensä 664 kappaletta. Tutkimukseen osallistuneet koulutusalat olivat matkailu ja ravitsemisala (n=93), sosiaali- ja terveysala (n=290), liiketaloudenala (n=83) ja tekniikanala (n=198).
Teoriaosuudessa selvitetään mitä nuorelle aikuiselle suositellaan välipalaksi ravitsemuksellisesta näkökulmasta, jotta oppiminen olisi tehokasta ja ravintoarvot kohdallaan. Lisäksi selvitetään korkeakouluopiskelijoiden lounasruokailuun liittyviä seikkoja ja säännöllisen ateriarytmin tärkeyttä.
Opinnäytetyö on määrällinen eli kvantitatiivinen tutkimus, jossa keskeisintä on suuri ja edustava otoskoko sekä sen soveltuvuus tilastolliseen analysointiin. Lisäksi opinnäytetyössä on käytetty laadullista eli kvalitatiivista tutkimusta, joka auttaa selvittämään tutkimuskohteen käyttäytymisen ja päätösten syitä. Näin päästään pintaa syvemmälle ja voidaan paremmin ymmärtää vastaajan valintaperusteita.
Vastaajista 49,5 % syö välipalaa ja 6,2 % ei syö ollenkaan välipalaa, loput 44,3 % syö välipalaa harvoin. Selkeästi suosituin välipala oli kahvi (70 % vastaajista) ja toiseksi suosituin välipala oli hedelmät (58 % vastaajista). Suklaata käytti 21 % vastaajista ja makeisia 18 % vastaajista. Tärkeimmäksi kriteeriksi välipalan valinnassa osoittautui maku ja toiseksi tärkein oli helppous. Vähiten tärkein kriteeri välipalanvalinnassa oli säilyvyys.
Opinnäytetyössä selvitettiin Savonia ammattikorkeakoulun opiskelijoiden välipalakäyttäytymistä. Tavoitteena oli selvittää mitä välipaloja opiskelijat syövät ja kuinka usein. Lisäksi tavoitteena oli saada Sodexon tietoon välipalatuotteet, joita opiskelijat haluaisivat lounasravintoloihin tarjolle sekä mahdollisia Sodexon aukiolo toivomuksia opiskelijoilta.
Tutkimus suoritettiin standardoidulla kyselytutkimuksella eli survey-tutkimuksella syksyllä 2010. Aineisto koottiin luomalla kyselylomake sähköistä kyselyjärjestelmää (Typala) hyödyntäen. Kysely lähetettiin sähköpostin liitetiedostona kaikille Opistotien ja Sairaalakadun kampuksen opiskelijoille. Saatu aineisto käsiteltiin tilastollisesti SPSS -tilastointiohjelman ja Excelin avulla. Vastauksia saatiin yhteensä 664 kappaletta. Tutkimukseen osallistuneet koulutusalat olivat matkailu ja ravitsemisala (n=93), sosiaali- ja terveysala (n=290), liiketaloudenala (n=83) ja tekniikanala (n=198).
Teoriaosuudessa selvitetään mitä nuorelle aikuiselle suositellaan välipalaksi ravitsemuksellisesta näkökulmasta, jotta oppiminen olisi tehokasta ja ravintoarvot kohdallaan. Lisäksi selvitetään korkeakouluopiskelijoiden lounasruokailuun liittyviä seikkoja ja säännöllisen ateriarytmin tärkeyttä.
Opinnäytetyö on määrällinen eli kvantitatiivinen tutkimus, jossa keskeisintä on suuri ja edustava otoskoko sekä sen soveltuvuus tilastolliseen analysointiin. Lisäksi opinnäytetyössä on käytetty laadullista eli kvalitatiivista tutkimusta, joka auttaa selvittämään tutkimuskohteen käyttäytymisen ja päätösten syitä. Näin päästään pintaa syvemmälle ja voidaan paremmin ymmärtää vastaajan valintaperusteita.
Vastaajista 49,5 % syö välipalaa ja 6,2 % ei syö ollenkaan välipalaa, loput 44,3 % syö välipalaa harvoin. Selkeästi suosituin välipala oli kahvi (70 % vastaajista) ja toiseksi suosituin välipala oli hedelmät (58 % vastaajista). Suklaata käytti 21 % vastaajista ja makeisia 18 % vastaajista. Tärkeimmäksi kriteeriksi välipalan valinnassa osoittautui maku ja toiseksi tärkein oli helppous. Vähiten tärkein kriteeri välipalanvalinnassa oli säilyvyys.