Kuntien keittiöiden ilmastoystävälliset ateriat : case Mynämäen ja Uudenkaupungin ruokapalvelut
Verainen, Susanna (2011)
Verainen, Susanna
Turun ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105208821
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105208821
Tiivistelmä
Ilmastoystävällinen ruoka ja ruoantuotannon aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt ovat nyt kuuma puheenaihe. Ruoka on välttämättömyys, jota ilman emme tule toimeen, mutta sen tuottaminen aiheuttaa pysyviä muutoksia ympäristöömme ja ilmastoomme jatkuvasti kasvavien kasvihuonekaasupitoisuuksien takia.
Tutkimus käsittelee Kohti hiilineutraalia kuntaa –hankkeeseen osallistuvien Mynämäen ja Uudenkaupungin kuntien ruokapalveluita ja niiden ilmastoystävällisyyttä. Tarkoituksena on antaa kuntakeittiöille apuväline, jonka avulla lähteä tavoittelemaan ilmastoystävällisempiä aterioita kasvihuonekaasupäästövähennyksien kautta. Tietoja voidaan soveltaa myös muiden organisaatioiden ja kotitalouksien käyttöön.
Opinnäytetyön teoriaosassa tarkastellaan ruoan ilmastovaikutuksia eri raaka-aineiden suhteen ja tutustutaan lähemmin kotimaiseen lähiruokaan, luonnonmukaiseen tuotantoon, sesonkisuuteen, energiatehokkuuteen ja ruokahävikkiin. Ilmastoystävällinen ruoka on laaja kokonaisuus, joka vaatii yhteistyötä niin ruokailijan, keittiöhenkilökunnan, tavarantoimittajan kuin tuottajankin välillä.
Tutkimuksen teoriaosuuden perusteella suositellaan toimenpiteitä, joiden avulla ruokalistoja voidaan muuttaa ilmastoystävällisemmiksi hienovaraisilla muutoksilla raaka-aineiden suhteen. Toimenpiteisiin kuuluu esimerkiksi eläinperäisten proteiinien korvaaminen kasviproteiineilla, sesonkituotteiden hyödyntäminen sekä ilmastonäkökulman huomioiminen jo kilpailutusvaiheessa, jolloin voidaan valita ympäristön kannalta paras mahdollinen vaihtoehto. Usein hyvä vaihtoehto on suosia lähi- ja luomuruokaa tai kotimaisia tuotteita.
Valtioneuvoston periaatepäätöksen (Valtioneuvoston periaatepäätös 2009) mukaisesti kunnat tarjoaisivat ”luonnonmukaisesti tuotettua, kasvisruokaa tai sesonginmukaista ruokaa vähintään kerran viikossa vuoteen 2010 mennessä ja vähintään kaksi kertaa viikossa vuoteen 2015 mennessä”. Tähän tavoitteeseen päästäkseen on monen kunnan vielä tehtävä paljon muutoksia.
Tutkimuksesta saatua tietoa käytetään Suomen ympäristökeskuksen Kohti Hiilineutraalia kuntaa –hankkeessa.
Tutkimus käsittelee Kohti hiilineutraalia kuntaa –hankkeeseen osallistuvien Mynämäen ja Uudenkaupungin kuntien ruokapalveluita ja niiden ilmastoystävällisyyttä. Tarkoituksena on antaa kuntakeittiöille apuväline, jonka avulla lähteä tavoittelemaan ilmastoystävällisempiä aterioita kasvihuonekaasupäästövähennyksien kautta. Tietoja voidaan soveltaa myös muiden organisaatioiden ja kotitalouksien käyttöön.
Opinnäytetyön teoriaosassa tarkastellaan ruoan ilmastovaikutuksia eri raaka-aineiden suhteen ja tutustutaan lähemmin kotimaiseen lähiruokaan, luonnonmukaiseen tuotantoon, sesonkisuuteen, energiatehokkuuteen ja ruokahävikkiin. Ilmastoystävällinen ruoka on laaja kokonaisuus, joka vaatii yhteistyötä niin ruokailijan, keittiöhenkilökunnan, tavarantoimittajan kuin tuottajankin välillä.
Tutkimuksen teoriaosuuden perusteella suositellaan toimenpiteitä, joiden avulla ruokalistoja voidaan muuttaa ilmastoystävällisemmiksi hienovaraisilla muutoksilla raaka-aineiden suhteen. Toimenpiteisiin kuuluu esimerkiksi eläinperäisten proteiinien korvaaminen kasviproteiineilla, sesonkituotteiden hyödyntäminen sekä ilmastonäkökulman huomioiminen jo kilpailutusvaiheessa, jolloin voidaan valita ympäristön kannalta paras mahdollinen vaihtoehto. Usein hyvä vaihtoehto on suosia lähi- ja luomuruokaa tai kotimaisia tuotteita.
Valtioneuvoston periaatepäätöksen (Valtioneuvoston periaatepäätös 2009) mukaisesti kunnat tarjoaisivat ”luonnonmukaisesti tuotettua, kasvisruokaa tai sesonginmukaista ruokaa vähintään kerran viikossa vuoteen 2010 mennessä ja vähintään kaksi kertaa viikossa vuoteen 2015 mennessä”. Tähän tavoitteeseen päästäkseen on monen kunnan vielä tehtävä paljon muutoksia.
Tutkimuksesta saatua tietoa käytetään Suomen ympäristökeskuksen Kohti Hiilineutraalia kuntaa –hankkeessa.