Oivariini-linjan enterobakteerimäärän vähentäminen
Viitala, Jonna (2011)
Viitala, Jonna
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105188542
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105188542
Tiivistelmä
Puhtaus on yksi tärkeimmistä asioista elintarviketeollisuudessa ja tuoteturvallisuudessa. Osa omavalvontaa on tuotteiden kontaminaatioiden estäminen. Mikrobiologisen puhtauden lisäksi on huolehdittava myös muista elintarvikkeita pilaavista aineista, jotka pilaavat tuotteen ja mahdollisesti aiheuttavat terveysriskin.
Meijerissä käytetään CIP-kiertopesujärjestelmää, jolla varmistetaan tuotantoprossien puhtaus. Kiertopesu on puhdistusmenetelmä, jossa pesuliuokset kiertävät pesukohteessa. Uuden rasvatehtaan myötä pesut ja niiden ohjelmat on siirretty osittain suoraan vanhalta tehtaalta uuteen eikä niihin ole tehty muutoksia. Tässä työssä pyrittiin löytämään korjaavia toimenpiteitä pesujen onnistumiselle.
Pesujen onnistumista tutkitaan enterobakteerimäärityksillä eri kohteista. Pintojen puhtautta tutkitaan luminometrin avulla. Oivariinin lopputuotteista tutkituissa enterobakteerinäytteissä on ollut usein raja-arvon ylityksiä verrattuna muihin lopputuotteisiin. Tässä työssä pyrittiin löytämään ratkaisu tähän ongelmaan.
Meijerissä käytetään CIP-kiertopesujärjestelmää, jolla varmistetaan tuotantoprossien puhtaus. Kiertopesu on puhdistusmenetelmä, jossa pesuliuokset kiertävät pesukohteessa. Uuden rasvatehtaan myötä pesut ja niiden ohjelmat on siirretty osittain suoraan vanhalta tehtaalta uuteen eikä niihin ole tehty muutoksia. Tässä työssä pyrittiin löytämään korjaavia toimenpiteitä pesujen onnistumiselle.
Pesujen onnistumista tutkitaan enterobakteerimäärityksillä eri kohteista. Pintojen puhtautta tutkitaan luminometrin avulla. Oivariinin lopputuotteista tutkituissa enterobakteerinäytteissä on ollut usein raja-arvon ylityksiä verrattuna muihin lopputuotteisiin. Tässä työssä pyrittiin löytämään ratkaisu tähän ongelmaan.