Erityisruokavalio-opas Lahden Aterialle : Sosiaali- ja terveysalanhoitoyksiköt
Metsola, Nina (2011)
Metsola, Nina
Lahden ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105147903
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105147903
Tiivistelmä
Ruokapalveluita tuottavalla Lahden Aterian asiakaskunnasta erityisruokavalio-asiakkaiden osuus on huomattavan suuri. Asiakkaiden tarpeiden huomioiminen ruokapalvelussa on yksi tärkeä laadullinen menestystekijä. Tämän opinnäytetyön tekeminen on osa Lahden Aterian laadullista tuotekehitysprosessia, jonka tavoitteena on erityisruokavalioiden tasalaatuisuus ja toteuttaminen uusien ravitsemushoitosuositusten mukaisesti. Erityisruokavalio-opas tulee käyttöön Jalkarannan, Tapanilan ja Harjukadun yksiköissä.
Opinnäytetyössä on käsitelty erityisruokavalioiden lisäksi ravitsemushoidon onnistumiseen vaikuttavia tekijöitä. Ravitsemushoidon onnistumisen kannalta tärkeitä asioita ovat asiakkaan ravitsemustilan arviointi, moniammatillisuuden toimivuus ja omavalvonnan toteutuminen elintarvikelain määräämällä tavalla.
Opinnäytetyö on luonteeltaan toiminnallinen. Tutkimusmenetelmänä on käytetty laadullista tutkimismenetelmää monipuolisen ja laaja-alaisen tiedon saamiseksi. Erityisruokavalioden määrän selvittämisessä käytettiin yksilöhaastattelua ja teemahaastattelua. Yksilöhaastattelussa kysymykset olivat avoimia.
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää Jalkarannan, Tapanilan ja Harjukadun yksiköissä olevat erityisruokavaliot. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että erityisruokavalioiden selvittäminen mahdollisti yhtenäisten toimintatapojen luomisen erityisruokavalioiden toteuttamiseen.
Opinnäytetyössä on käsitelty erityisruokavalioiden lisäksi ravitsemushoidon onnistumiseen vaikuttavia tekijöitä. Ravitsemushoidon onnistumisen kannalta tärkeitä asioita ovat asiakkaan ravitsemustilan arviointi, moniammatillisuuden toimivuus ja omavalvonnan toteutuminen elintarvikelain määräämällä tavalla.
Opinnäytetyö on luonteeltaan toiminnallinen. Tutkimusmenetelmänä on käytetty laadullista tutkimismenetelmää monipuolisen ja laaja-alaisen tiedon saamiseksi. Erityisruokavalioden määrän selvittämisessä käytettiin yksilöhaastattelua ja teemahaastattelua. Yksilöhaastattelussa kysymykset olivat avoimia.
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää Jalkarannan, Tapanilan ja Harjukadun yksiköissä olevat erityisruokavaliot. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että erityisruokavalioiden selvittäminen mahdollisti yhtenäisten toimintatapojen luomisen erityisruokavalioiden toteuttamiseen.