Salon ravitsemispalvelut : tulevaisuuden tuotantovaihtoehtojen ennalta-arviointi
Sorvari-Happonen, Anu (2011)
Sorvari-Happonen, Anu
Turun ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105137896
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105137896
Tiivistelmä
Salon kaupungin ravitsemispalvelun perustehtävä on järjestää lakisääteisiä ravitsemispalveluja niin, että Salossa on hyvä elää, asua ja yrittää. Joka päiväistä työtä ohjaavat useat lait ja mää-räykset, kaupunginvaltuuston päättämä talousarvio, johdon asettamat tavoitteet, työntekijöiden ammattikäytännöt sekä asiakkaiden ja kaupunkilaisten odotukset ja toiveet. Lisäksi käytettävis-sä olevat rakennukset sekä koneet ja laitteet vaikuttavat tehtävän toteutukseen. On aika suunni-tella Salon keskuskeittiön peruskorjaus tai uudisrakentaminen. Samalla on aika miettiä millaisia ravitsemispalveluja voimme tulevaisuudessa toteuttaa.
Kehittämishankkeessa kartoitan nykytilanteen, laadin yhdessä moniammatillisen suunnittelu-ryhmän kanssa toteuttamiskelpoiset vaihtoehdot ja arvioin niitä toiminnallisten ja vaikutuksellisin kriteerein niin, että kaupungin päättäjille voidaan esittää perusteltu toteuttamisvaihtoehto, joka tukee kaupungin strategian toteuttamista. Työn perusta ovat tulevaisuuden tutkimuksen kolme oletusta: tulevaisuutta ei voi ennustaa, tulevaisuus ei ole ennalta määrätty ja tulevaisuuteen voi vaikuttaa omilla valinnoilla ja teoilla. Arviointi perustuu realistisen evaluaation periaatteisiin. Tämä arviointimalli tähtää kohteensa vaikuttavuuden sekä erilaisten ratkaisujen paremmuuden, tehokkuuden, sovellettavuuden ja hyödynnettävyyden arviointiin. Se näkee todellisuuden vaiku-tusten ja vastavaikutusten monitahoisena järjestelmänä. Arviointikriteerit olen kerännyt eri in-tressitahojen vaatimuksista, odotuksista ja toiveista ja olen luokitellut ne Salon tuloskortin mu-kaisiin näkökulmiin. Arvioin vaihtoehdot, yhteensä 31 kriteerillä, asettamalla ne kriteereittäin paremmuusjärjestykseen.
Tämän arviointitutkimuksen mukaan paras vaihtoehto on, että laajennetaan keskuskeittiön toi-minta-ajatusta monitoimikeittiöksi ja samalla rakennetaan uusi keskuskeittiö. Tässä arvioinnissa kaikki kriteerit olivat samanarvoisia. Jatkotutkimuksena voisi selvittää miten konkreettiset talou-delliset kriteerit ja arvoihin sekä tuntemuksiin liittyvät kriteerit saadaan paremmin yhteismitalli-siksi.
Tämän kehittämistyön tuloksena syntyi ravitsemis- ja puhtaanapitopalveluihin uusi toimintatapa. Ennen päätöksentekoa hahmotellaan eri vaihtoehdot ja arvioidaan niiden toimivuus ja vaikutuk-set kysymyksin: mikä toimii ja kenelle se toimii sekä ketä ja mitä varten ja missä olosuhteissa se toimii? Toimintatapa sopii muuhunkin Salon kaupungin toiminnan suunnitteluun. Kuvaamalla tarkasti vaihtoehdot ja niihin liittyvät kriteerit sekä kytkemällä kriteerit kaupungin strategiaan, tuotetaan päättäjille avoimesti tietoa, jonka avulla he pystyvät tekemään strategisia päätöksiä.
Kehittämishankkeessa kartoitan nykytilanteen, laadin yhdessä moniammatillisen suunnittelu-ryhmän kanssa toteuttamiskelpoiset vaihtoehdot ja arvioin niitä toiminnallisten ja vaikutuksellisin kriteerein niin, että kaupungin päättäjille voidaan esittää perusteltu toteuttamisvaihtoehto, joka tukee kaupungin strategian toteuttamista. Työn perusta ovat tulevaisuuden tutkimuksen kolme oletusta: tulevaisuutta ei voi ennustaa, tulevaisuus ei ole ennalta määrätty ja tulevaisuuteen voi vaikuttaa omilla valinnoilla ja teoilla. Arviointi perustuu realistisen evaluaation periaatteisiin. Tämä arviointimalli tähtää kohteensa vaikuttavuuden sekä erilaisten ratkaisujen paremmuuden, tehokkuuden, sovellettavuuden ja hyödynnettävyyden arviointiin. Se näkee todellisuuden vaiku-tusten ja vastavaikutusten monitahoisena järjestelmänä. Arviointikriteerit olen kerännyt eri in-tressitahojen vaatimuksista, odotuksista ja toiveista ja olen luokitellut ne Salon tuloskortin mu-kaisiin näkökulmiin. Arvioin vaihtoehdot, yhteensä 31 kriteerillä, asettamalla ne kriteereittäin paremmuusjärjestykseen.
Tämän arviointitutkimuksen mukaan paras vaihtoehto on, että laajennetaan keskuskeittiön toi-minta-ajatusta monitoimikeittiöksi ja samalla rakennetaan uusi keskuskeittiö. Tässä arvioinnissa kaikki kriteerit olivat samanarvoisia. Jatkotutkimuksena voisi selvittää miten konkreettiset talou-delliset kriteerit ja arvoihin sekä tuntemuksiin liittyvät kriteerit saadaan paremmin yhteismitalli-siksi.
Tämän kehittämistyön tuloksena syntyi ravitsemis- ja puhtaanapitopalveluihin uusi toimintatapa. Ennen päätöksentekoa hahmotellaan eri vaihtoehdot ja arvioidaan niiden toimivuus ja vaikutuk-set kysymyksin: mikä toimii ja kenelle se toimii sekä ketä ja mitä varten ja missä olosuhteissa se toimii? Toimintatapa sopii muuhunkin Salon kaupungin toiminnan suunnitteluun. Kuvaamalla tarkasti vaihtoehdot ja niihin liittyvät kriteerit sekä kytkemällä kriteerit kaupungin strategiaan, tuotetaan päättäjille avoimesti tietoa, jonka avulla he pystyvät tekemään strategisia päätöksiä.