Lähiruokaa kiitos : lähiruoan asema Länsi-Turunmaan ja Kemiönsaaren lounas- ja à la carte-ravintoloissa
Alitalo, Johanna; Formulahti, Suvi (2011)
Alitalo, Johanna
Formulahti, Suvi
Turun ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105127535
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105127535
Tiivistelmä
Lähiruoan kysyntä on yhä enemmissä määrin kasvussa. Kuluttajat ovat valveutuneita ja ilmai-sevat arvojaan oman kulutuksen avulla. Lähiruoan käytölle riittää monia syitä terveyden, ympä-ristön ja talouden kannalta. Lähiruoka on muodostunut vahvaksi trendiksi ja sen kulutuksen arvioidaan kasvavan lähivuosina merkittävästi. Vuonna 2015 Suomen lähiruokamarkkinoiden arvioidaan olevan noin 100-200 miljoonaa euroa kun se vuonna 2008 oli noin 74 miljoonaa euroa (Mäkipeska & Sihvonen 2010, 12). Pienten lähiruokatoimijoiden haasteina on riittävän kus-tannustehokkaan volyymin aikaansaanti, tuotevalikoiman laajentaminen sekä toimitusvarmuus. Toiminnan laajentuessa parhaimpana keinona ongelmien välttämiseksi pidetään verkostoitumista ja yhteistyötä.
Opinnäytetyössämme tutkittiin lähiruoan asemaa Länsi-Turunmaan ja Kemiönsaaren lounas- ja à la carte ravintoloissa. Työn tavoitteena oli selvittää lähiruoan kysyntää ja ravintoloiden tämän hetkistä lähiruokatuotteiden käyttöä sekä arvostusta ja asennetta lähiruokaa kohtaan. Aineiston keräämiseksi toteutimme kyselyn, joka postitettiin Länsi-Turunmaalla ja Kemiönsaarella sijaitse-viin ravintoloihin.
Työssä käsitellään lähiruoan tämänhetkistä toimintaympäristöä ja lähiruoan tulevaisuuden mah-dollisuuksia. Keskeisinä näkökulmina teoriaosuudessa ovat lähiruoan kysyntä, lähiruoan tuotta-jat, ravintolat lähiruoan kuluttajina sekä lähiruoan markkinointikanavat.
Tutkimuksen tulokset osoittavat, että Länsi-Turunmaan ja Kemiönsaaren alueen ravintoloilla on halukkuutta ja kiinnostusta käyttää lähiruokaa. Tällä hetkellä lähiruokaa käytetään, vaikka osalla ravintoloista lähiruokatuotteiden käyttö on vielä vähäistä. Ravintolat suhtautuvat lähiruokaan positiivisesti ja arvostavat sitä. Ravintoloilla on myös halukkuutta tehdä yhteistyötä lähiruoan tuottajien kanssa.
Lähiruokaa käytetään alueen ravintoloissa koska arvostetaan paikallisuutta ja halutaan myös tukea sitä. Muita tärkeitä syitä lähiruoan käytölle ovat mm. tuotteiden laatu ja maku. Tulosten mukaan lähiruoan käytössä nähdään kuitenkin ongelmia, joista merkittävin on huono saatavuus. Ravintoloilla ei ole myöskään kattavaa tietoa tuottajista ja tuotteista.
Opinnäytetyössämme tutkittiin lähiruoan asemaa Länsi-Turunmaan ja Kemiönsaaren lounas- ja à la carte ravintoloissa. Työn tavoitteena oli selvittää lähiruoan kysyntää ja ravintoloiden tämän hetkistä lähiruokatuotteiden käyttöä sekä arvostusta ja asennetta lähiruokaa kohtaan. Aineiston keräämiseksi toteutimme kyselyn, joka postitettiin Länsi-Turunmaalla ja Kemiönsaarella sijaitse-viin ravintoloihin.
Työssä käsitellään lähiruoan tämänhetkistä toimintaympäristöä ja lähiruoan tulevaisuuden mah-dollisuuksia. Keskeisinä näkökulmina teoriaosuudessa ovat lähiruoan kysyntä, lähiruoan tuotta-jat, ravintolat lähiruoan kuluttajina sekä lähiruoan markkinointikanavat.
Tutkimuksen tulokset osoittavat, että Länsi-Turunmaan ja Kemiönsaaren alueen ravintoloilla on halukkuutta ja kiinnostusta käyttää lähiruokaa. Tällä hetkellä lähiruokaa käytetään, vaikka osalla ravintoloista lähiruokatuotteiden käyttö on vielä vähäistä. Ravintolat suhtautuvat lähiruokaan positiivisesti ja arvostavat sitä. Ravintoloilla on myös halukkuutta tehdä yhteistyötä lähiruoan tuottajien kanssa.
Lähiruokaa käytetään alueen ravintoloissa koska arvostetaan paikallisuutta ja halutaan myös tukea sitä. Muita tärkeitä syitä lähiruoan käytölle ovat mm. tuotteiden laatu ja maku. Tulosten mukaan lähiruoan käytössä nähdään kuitenkin ongelmia, joista merkittävin on huono saatavuus. Ravintoloilla ei ole myöskään kattavaa tietoa tuottajista ja tuotteista.