Havainnointitutkimus SAPERE-menetelmällä toteutetusta makutaidepajasta
Hallivuori, Heidi; Romppainen, Sonja (2011)
Hallivuori, Heidi
Romppainen, Sonja
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105066625
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105066625
Tiivistelmä
Sapere-menetelmä on käytännönläheinen työskentelymenetelmä, jonka kautta lapset tutustutetaan monipuolisesti elintarvikkeisiin jokaista aistia hyödyntäen. Lasten luontaista halua leikkiin, tutkimiseen ja ihmettelyyn käytetään hyväksi lasten uteliaisuuden herättelyssä ruokaa ja sen alkuperää kohtaan. (Koistinen & Ruhanen. 2009, 9.)
Opinnäytetyötä edelsi kehittämisprojekti, jonka toiminnallisena tavoitteena oli laatia yleinen Sapere-toteutusmalli lapsiparkkeihin. Opinnäytetyön tutkimuksellisena tavoitteena oli selvittää lasten spontaania kasvisten valintaa tilanteessa, jossa on kasviksia ja hedelmiä tarjolla monipuolisesti ja värikkäästi. Tavoitteena oli selvittää aiemmin raportoidun kasvisten käytön yhteyttä kasvisten valintaan havainnointitilanteessa sekä selvittää lasten ajatuksia kasviksista eri aistein havainnoituna. Makutaidepaja Sapere suunniteltiin toteutettavaksi Seinäjoella Food & Life Expo tapahtuman lapsiparkin yhteyteen helmikuussa 2011. Lisäaineiston saamiseksi makutaidepaja toteutettiin myös Kauhajoen Linnunpesän päiväkodissa.
Taustatietojen mukaan lapset eivät käytä kasviksia suositusten mukaisesti. Kui-tenkin havainnointilanteessa, jossa kasviksia oli monipuolisesti ja runsaasti tarjolla, kaikki lapset, myös niukasti kasviksia käyttävät, kokosivat ja söivät runsaan kasvisannoksen. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että todennäköisesti monipuolinen ja runsas kasvisten tarjoaminen johtaa myös runsaaseen ja monipuoliseen kasvisten käyttöön.
Opinnäytetyötä edelsi kehittämisprojekti, jonka toiminnallisena tavoitteena oli laatia yleinen Sapere-toteutusmalli lapsiparkkeihin. Opinnäytetyön tutkimuksellisena tavoitteena oli selvittää lasten spontaania kasvisten valintaa tilanteessa, jossa on kasviksia ja hedelmiä tarjolla monipuolisesti ja värikkäästi. Tavoitteena oli selvittää aiemmin raportoidun kasvisten käytön yhteyttä kasvisten valintaan havainnointitilanteessa sekä selvittää lasten ajatuksia kasviksista eri aistein havainnoituna. Makutaidepaja Sapere suunniteltiin toteutettavaksi Seinäjoella Food & Life Expo tapahtuman lapsiparkin yhteyteen helmikuussa 2011. Lisäaineiston saamiseksi makutaidepaja toteutettiin myös Kauhajoen Linnunpesän päiväkodissa.
Taustatietojen mukaan lapset eivät käytä kasviksia suositusten mukaisesti. Kui-tenkin havainnointilanteessa, jossa kasviksia oli monipuolisesti ja runsaasti tarjolla, kaikki lapset, myös niukasti kasviksia käyttävät, kokosivat ja söivät runsaan kasvisannoksen. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että todennäköisesti monipuolinen ja runsas kasvisten tarjoaminen johtaa myös runsaaseen ja monipuoliseen kasvisten käyttöön.