Maidontuotannon päivittäiset prosessit maidon laadun hallinnassa
Miettunen, Karoliina (2011)
Miettunen, Karoliina
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201104264783
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201104264783
Tiivistelmä
Suomessa tuotetusta maidosta noin 95 % kuuluu parhaimpaan maidon laatuluokkaan. Maidon laatua mitataan solupitoisuuksien ja bakteeritason mukaan, mutta laatuun vaikuttavat myös mahdolliset virhehajut ja -maut sekä voihappobakteerien itiöpitoisuudet. Laadukkaan maidon tuottamiseen tarvitaan hyvät ja sujuvat päivittäiset prosessit navetalla, sillä kaikki ne vaikuttavat oleellisesti maidon laatuun.
Opinnäytetyöni tavoitteena oli tutkia navettatöiden aikana tehtävien maidontuotannon päivittäisten prosessien suorittamista maidon laadun näkökulmasta. Opinnäytetyötä varten kehittämistyön kohteiksi valittiin yhteistyössä Ilmajoen Osuusmeijerin kanssa kolme maitotilaa Etelä-Pohjanmaalta. Kahdella tilalla oli parsinavetta ja yhdellä iso pihatto. Kehittämistyössä tehtiin kolme tilakäyntiä. Ensimmäisen ja kolmannen tilakäynnin aikana tehtiin haastattelut. Toisen tilakäynnin aikana olin mukana sekä aamu- että iltanavettatöillä, jolloin mittasin maidontuotannon päivittäisten prosessien suorittamiseen kuluvia aikoja. Tilakäyntien pohjalta laadin tiloille nykytilanteen kuvauksen, etsin kehittämiskohteita ja prosessoin niihin mahdollisia kehittämistoimenpiteitä.
Haastatteluiden ja päivittäisten prosessien tarkkailun perusteella vasikoiden juottoprosessissa oli kehittämistä jokaisella tilalla. Tilalla 1 tulee jatkossa ottaa esi-suihkeet ennen lypsytyön aloittamista. Tilan 2 tulee jatkossa kiinnittää enemmän huomiota karjan utareterveyden parantamiseen, jonka seurauksena myös sivuun lypsetyn maidon määrä vähenee. Tilalla 3 on syytä vakavasti pohtia kuivikkeiden käytön aloittamista myös hiehojen ja lypsylehmien parsissa.
Maidontuotannon päivittäisten prosessien tekemistä helpottavia kehittämiskohteita löytyi joka tilalta. Näitä on mahdollista helpottaa esitettyjen kehittämistoimenpiteiden avulla. Saatuja tuloksia voidaan hyödyntää maidon laadun hallinnassa. Niiden pohjalta on jatkossa mahdollisuus arvioida päivittäisten prosessien suorittamiseen kuluvia aikoja myös laajemmin Ilmajoen Osuusmeijerin tuottajatilojen osalta.
Opinnäytetyöni tavoitteena oli tutkia navettatöiden aikana tehtävien maidontuotannon päivittäisten prosessien suorittamista maidon laadun näkökulmasta. Opinnäytetyötä varten kehittämistyön kohteiksi valittiin yhteistyössä Ilmajoen Osuusmeijerin kanssa kolme maitotilaa Etelä-Pohjanmaalta. Kahdella tilalla oli parsinavetta ja yhdellä iso pihatto. Kehittämistyössä tehtiin kolme tilakäyntiä. Ensimmäisen ja kolmannen tilakäynnin aikana tehtiin haastattelut. Toisen tilakäynnin aikana olin mukana sekä aamu- että iltanavettatöillä, jolloin mittasin maidontuotannon päivittäisten prosessien suorittamiseen kuluvia aikoja. Tilakäyntien pohjalta laadin tiloille nykytilanteen kuvauksen, etsin kehittämiskohteita ja prosessoin niihin mahdollisia kehittämistoimenpiteitä.
Haastatteluiden ja päivittäisten prosessien tarkkailun perusteella vasikoiden juottoprosessissa oli kehittämistä jokaisella tilalla. Tilalla 1 tulee jatkossa ottaa esi-suihkeet ennen lypsytyön aloittamista. Tilan 2 tulee jatkossa kiinnittää enemmän huomiota karjan utareterveyden parantamiseen, jonka seurauksena myös sivuun lypsetyn maidon määrä vähenee. Tilalla 3 on syytä vakavasti pohtia kuivikkeiden käytön aloittamista myös hiehojen ja lypsylehmien parsissa.
Maidontuotannon päivittäisten prosessien tekemistä helpottavia kehittämiskohteita löytyi joka tilalta. Näitä on mahdollista helpottaa esitettyjen kehittämistoimenpiteiden avulla. Saatuja tuloksia voidaan hyödyntää maidon laadun hallinnassa. Niiden pohjalta on jatkossa mahdollisuus arvioida päivittäisten prosessien suorittamiseen kuluvia aikoja myös laajemmin Ilmajoen Osuusmeijerin tuottajatilojen osalta.