Diabetes-aterioiden tarjonta lentokoneissa
Kylmäsuo, Anna (2011)
Kylmäsuo, Anna
Laurea-ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201104214659
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201104214659
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön idea lähti omasta kiinnostuksestani lentokoneissa tarjoiltaviin diabetes-aterioihin. Tavoitteena oli selvittää, millaista ruokaa lentokoneissa tarjoillaan diabeetikoille. Teoreettisesti työssä paneudutaan siihen, millainen on diabeetikon ruokavalio ja miten se eroaa terveen ihmisen ruokavaliosta ravitsemussuositusten valossa. Lisäksi työssä käsitellään lentokoneruokailun kehittymistä sen ensimmäisistä askelista tähän päivään.
Opinnäytetyön empiirinen osuus kerättiin haastattelemalla Finnair Catering Oy:n erikoisruokavaliosuunnittelija Raija Nymania. Haastattelun tarkoituksena oli selvittää, millainen suunnittelutyö erikoisaterian taustalla on, mihin se perustuu ja mikä on lopputulos, kun diabeetikko saa lentokoneessa annoksen eteensä.
Haastattelussa selvisi, että kaikki lähtee keittiöpäällikön suunnittelemasta tavallisesta annoksesta. Nymanin tehtävänä on luoda siitä erikoisannos niin pitkälti samoista raaka-aineista kuin mahdollista jokaisen dieetin huomioon ottaen. Työssään hän noudattaa kansainvälisen lentoyhtiöjärjestön IATA:n erikoisannosjaottelua. Diabetes-ateria kuuluu lääketieteellisistä syistä tilattaviin erikoisaterioihin ja käytännössä ruoka sisältää runsaasti hiilihydraatteja sekä kuituja, niukasti rasvaa eikä ollenkaan friteerattuja ainesosia.
Business-luokassa matkustavat asiakkaat saavat käsintehdyn erikoisaterian ja tämä on mahdollista, vaikka henkilöllä olisi lukuisia eri allergioita. Turistiluokan erikoisannokset valmistetaan Nymanin suunnittelemina Finnair Cateringin tytäryrityksessä Finncateringillä. Siellä puolestaan noudatetaan karkeasti IATA:n erikoisannosjaottelua, mistä johtuen moniallergisten on otettava omat eväät lennolle.
Finnair Catering Oy reagoi asiakaspalautteisiin ja tekee muutoksia ateriakokonaisuuksiin myös ruokakulttuurien sekä trendien mukaan. Yrityksen on pysyttävä ajan hermolla ja tarjoiltava uusia, raikkaita aterioita, jotta matkustaminen lentokoneessa olisi jo itsessään elämys.
Opinnäytetyön empiirinen osuus kerättiin haastattelemalla Finnair Catering Oy:n erikoisruokavaliosuunnittelija Raija Nymania. Haastattelun tarkoituksena oli selvittää, millainen suunnittelutyö erikoisaterian taustalla on, mihin se perustuu ja mikä on lopputulos, kun diabeetikko saa lentokoneessa annoksen eteensä.
Haastattelussa selvisi, että kaikki lähtee keittiöpäällikön suunnittelemasta tavallisesta annoksesta. Nymanin tehtävänä on luoda siitä erikoisannos niin pitkälti samoista raaka-aineista kuin mahdollista jokaisen dieetin huomioon ottaen. Työssään hän noudattaa kansainvälisen lentoyhtiöjärjestön IATA:n erikoisannosjaottelua. Diabetes-ateria kuuluu lääketieteellisistä syistä tilattaviin erikoisaterioihin ja käytännössä ruoka sisältää runsaasti hiilihydraatteja sekä kuituja, niukasti rasvaa eikä ollenkaan friteerattuja ainesosia.
Business-luokassa matkustavat asiakkaat saavat käsintehdyn erikoisaterian ja tämä on mahdollista, vaikka henkilöllä olisi lukuisia eri allergioita. Turistiluokan erikoisannokset valmistetaan Nymanin suunnittelemina Finnair Cateringin tytäryrityksessä Finncateringillä. Siellä puolestaan noudatetaan karkeasti IATA:n erikoisannosjaottelua, mistä johtuen moniallergisten on otettava omat eväät lennolle.
Finnair Catering Oy reagoi asiakaspalautteisiin ja tekee muutoksia ateriakokonaisuuksiin myös ruokakulttuurien sekä trendien mukaan. Yrityksen on pysyttävä ajan hermolla ja tarjoiltava uusia, raikkaita aterioita, jotta matkustaminen lentokoneessa olisi jo itsessään elämys.