KOULULAISEN RAVITSEMUSTOTTUMUKSET JA SAPERE-MENETELMÄ : Case: Ravitsemusoppaan laatiminen Lehmon koulun ensimmäisen luokan oppilaille
Jormanainen, Elina (2011)
Jormanainen, Elina
Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201104134222
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201104134222
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kokeilla uuden ravitsemuskasvatusmenetelmän, Saperen, toimimista käytännössä ja selvittää kyselyllä toimeksiantajan, Lehmon koulun, ensimmäisen luokan oppilaiden ravitsemustottumuksia. Kysely toteutettiin joulukuussa 2010 kokonaisotantana. Vastauksia saatiin 22 kappaletta ja kyselyn tulokset analysoitiin tietojenkäsittelyohjelmalla.
Ravitsemuskasvatustunnit järjestettiin Lehmon koululla tammikuussa 2011. Tuntien tavoitteena oli saada lapset innostumaan uusien makujen kokeilusta ja herätellä lapset kiinnostumaan omasta ravitsemuksestaan. Sapere-menetelmä valittiin sen vuoksi, että se on ajankohtainen ja menetelmänä ainutlaatuinen.
Ravitsemuskasvatustunneista saatujen kokemusten ja kyselytutkimuksen tulosten perusteella laadittiin ravitsemusopas, joka jaetaan ensimmäisen luokan oppilaille. Oppaan toivotaan lisäävän vanhempien tietämystä lasten terveellisestä ravitsemuksesta ja vähentävän ravitsemuksen ongelmia Lehmon koulun oppilailla. Terveelliset elämäntavat ja lapsuuden hyvä ravitsemus kantaa aikuisikään saakka, ja ravitsemuksella on suuri vaikutus lapsen kokonaisterveydentilaan, kasvuun ja kehitykseen.
Tulosten perusteella Lehmon koulun ensimmäisen luokan oppilaiden ravitsemustottumukset ovat hyvät. Huomiota tulee kiinnittää ensisijaisesti kasvisten syöntiin ja perheiden yhteisteisiin aterioihin. Ravitsemuskasvatustunnit osoittivat, että lapsilla on luontaista kiinnostusta ruokaa kohtaan ja Sapere-menetelmä innostaa lapsia kokeilemaan myös vieraita raaka-aineita ja ruokia.
Ravitsemuskasvatustunnit järjestettiin Lehmon koululla tammikuussa 2011. Tuntien tavoitteena oli saada lapset innostumaan uusien makujen kokeilusta ja herätellä lapset kiinnostumaan omasta ravitsemuksestaan. Sapere-menetelmä valittiin sen vuoksi, että se on ajankohtainen ja menetelmänä ainutlaatuinen.
Ravitsemuskasvatustunneista saatujen kokemusten ja kyselytutkimuksen tulosten perusteella laadittiin ravitsemusopas, joka jaetaan ensimmäisen luokan oppilaille. Oppaan toivotaan lisäävän vanhempien tietämystä lasten terveellisestä ravitsemuksesta ja vähentävän ravitsemuksen ongelmia Lehmon koulun oppilailla. Terveelliset elämäntavat ja lapsuuden hyvä ravitsemus kantaa aikuisikään saakka, ja ravitsemuksella on suuri vaikutus lapsen kokonaisterveydentilaan, kasvuun ja kehitykseen.
Tulosten perusteella Lehmon koulun ensimmäisen luokan oppilaiden ravitsemustottumukset ovat hyvät. Huomiota tulee kiinnittää ensisijaisesti kasvisten syöntiin ja perheiden yhteisteisiin aterioihin. Ravitsemuskasvatustunnit osoittivat, että lapsilla on luontaista kiinnostusta ruokaa kohtaan ja Sapere-menetelmä innostaa lapsia kokeilemaan myös vieraita raaka-aineita ja ruokia.