Theseus käyttökatko ma 22.4. klo 12 alkaen. Katko jatkuu 22.4. klo 15 asti ja on koko Theseuksen laajuinen. Lisäksi töiden käsittely ja syöttö on estetty ti 23.4. ainakin klo 12 asti. Theseus service break from Mon 22.4. at 12:00. The break will last until 15:00 on Mon 22.4. and is Theseus-wide. In addition, processing and uploading of work will be blocked until at least 12:00 on Tue 23.4.
Vähähiilinen ateria : Case: Lahden Ateria
Saaretmaa, Jenni (2011)
Saaretmaa, Jenni
Lahden ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201103283647
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201103283647
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena on selvittää ruoan ympäristövaikutuksia ja etenkin sen ilmastokuormituksia. Työ keskittyy Lahden kunnallisen ruokapalvelun, Lahden Aterian, raaka-ainehankintoihin ja niissä saavuttettuihin ilmastokuormituspäästöjen vähennyksiin. Työn taustalla on julkaistuja tutkimuksia ruoan ilmastokuormituksesta. Elintarvikkeet ovat yksi kolmesta suurimmasta ilmastokuormittajasta liikenteen ja asumisen ohella, ja siksi ilmastovaikutusten selvittäminen on ajankohtaista jatkuvasti kiihtyvän ilmastonmuutoksen myötä.
Tavoitteena on selvittää hiilijalanjälkiä raaka-ainekohtaisesti ja tuottaa kerätyn ai-neiston avulla tietoa ilmastoystävällisistä raaka-ainehankinnoista. Tämän avuksi toteutetaan myös yksinkertainen työkalu, jolla ruokalistasuunnittelijoiden on helppo valita ilmastoystävällisempiä tuotteita Lahden Aterian tarjontaan. Lisäksi on tarkoitus tuottaa päästövähennyslasku vuoden 2009 tilanteesta vuoteen 2010, jonka tulos pohjautuu raaka-ainehankinnoissa toteutuneisiin kasvihuonekaasujen päästövähennyksiin.
Opinnäytetyön keskeisimpinä tutkimusmenetelminä käytettiin tiedonhankintaa. Kerätyn tiedon avulla koottiin yleisesti tietoa ruoan ympäristövaikutuksista, laskettiin Lahden Aterian toteutunut päästövähennys vuonna 2010 sekä tuotettiin työkalu raaka-ainehankintoihin. Työn antamat tulokset kertovat Lahden Aterian päästövähennystavoitteen (10 %) onnistuneen arvolla 12 %. Lisäksi monia suosituksia ruokalistan sisältöihin voitiin tuottaa kerättyjen hiilijalanjälkiarvojen vuoksi.
Tuloksien myötä on kuitenkin hyvä muistaa niiden epätarkkuus, sillä arvot ovat kerätty monista lähteistä, ja tavarantoimitustilastot koskevat vain maalis-, huhti- ja toukokuuta. Epätarkkuutta tulokseen tuo myös niukka otanta Lahden Aterian raaka-ainehankinnoista. Myös vireillä ollut elintarvikelakko on voinut osaltaan vaikuttaa toimitusmääriin. Kaikesta huolimatta tulokset kertovat selkeästi Lahden Aterian raaka-ainehankinnoissa toteutuneita muutoksista ja tietoisista hiilidioksidivähennyksistä, esimerkiksi naudanlihan ja riisin osalta.
Tavoitteena on selvittää hiilijalanjälkiä raaka-ainekohtaisesti ja tuottaa kerätyn ai-neiston avulla tietoa ilmastoystävällisistä raaka-ainehankinnoista. Tämän avuksi toteutetaan myös yksinkertainen työkalu, jolla ruokalistasuunnittelijoiden on helppo valita ilmastoystävällisempiä tuotteita Lahden Aterian tarjontaan. Lisäksi on tarkoitus tuottaa päästövähennyslasku vuoden 2009 tilanteesta vuoteen 2010, jonka tulos pohjautuu raaka-ainehankinnoissa toteutuneisiin kasvihuonekaasujen päästövähennyksiin.
Opinnäytetyön keskeisimpinä tutkimusmenetelminä käytettiin tiedonhankintaa. Kerätyn tiedon avulla koottiin yleisesti tietoa ruoan ympäristövaikutuksista, laskettiin Lahden Aterian toteutunut päästövähennys vuonna 2010 sekä tuotettiin työkalu raaka-ainehankintoihin. Työn antamat tulokset kertovat Lahden Aterian päästövähennystavoitteen (10 %) onnistuneen arvolla 12 %. Lisäksi monia suosituksia ruokalistan sisältöihin voitiin tuottaa kerättyjen hiilijalanjälkiarvojen vuoksi.
Tuloksien myötä on kuitenkin hyvä muistaa niiden epätarkkuus, sillä arvot ovat kerätty monista lähteistä, ja tavarantoimitustilastot koskevat vain maalis-, huhti- ja toukokuuta. Epätarkkuutta tulokseen tuo myös niukka otanta Lahden Aterian raaka-ainehankinnoista. Myös vireillä ollut elintarvikelakko on voinut osaltaan vaikuttaa toimitusmääriin. Kaikesta huolimatta tulokset kertovat selkeästi Lahden Aterian raaka-ainehankinnoissa toteutuneita muutoksista ja tietoisista hiilidioksidivähennyksistä, esimerkiksi naudanlihan ja riisin osalta.