Eri rehujen vaikutus sikojen kasvuun ja terveyteen
Herala, Erika (2011)
Herala, Erika
Laurea-ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201101281848
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201101281848
Tiivistelmä
Eri rehujen vaikutus sikojen kasvuun ja terveyteen käsittelee Längelmäen kantakoeasemalla vuonna 2008 kolmea eri rehua vertailevasta kokeesta saatuja tietoja. Rehunvalmistajien ollessa kilpailevia yrityksiä rehuista ei käytetä niiden virallisia nimiä, vaan rehut on eroteltu numeroin. Kokeen tarkoituksena oli selvittää mikä rehuista on paras sikojen kasvun, terveyden ja vähäisimmän hännänpurennan kannalta. Koeaseman kahdeksalla eri osastolla oli yhteensä 105 koesikaa.
Aineistona työssä oli sikojen syöntitiedot (kg/päivä) koko koeajalta eli 87. päivältä. Syöntitietojen lisäksi käytössä oli teurastiedot, joista pystyi selvittämään hylkäyksiin johtaneet syyt. Rehuista oli tiedossa niiden peruskomponenttien sisältö ja sekoitussuhteet ruokinnan eri vaiheissa, mutta ei lisätiivisteiden ja -vitamiinien sisältöä. Rehuista suoritettu analyysi on siis tehty käsillä olevien tietojen perusteella. Taulukointi ja kaavioiden tekeminen ovat olleet työssä pääasiallisesti käytettyjä menetelmiä. Teoriaosuudessa kerrotaan sikojen ruokinnasta ja terveydestä yleisesti, jotta rehujen eroavaisuuksien vaikutuksia on helpompi hahmottaa.
Kaavioiden ja taulukoiden avulla selvisi, että kostein rehu, eli rehu 3 maittoi parhaiten kaikille sioille. Yleisesti leikot söivät muita sukupuolia enemmän. Runsaasti E-vitamiinia sisältävillä rehuilla niveltulehdukset ja hännänpurenta olivat yleisimpiä teurashylkäysten syitä. Muita rehuja runsaammin lysiiniä sisältäneen rehun kohdalla myös muut syyt (eli harvinaisemmat vaivat, jotka on taulukoitu samaan palkkiin kuvioissa) olivat lähes yhtä yleisiä edellä mainittujen kanssa.
Aineistona työssä oli sikojen syöntitiedot (kg/päivä) koko koeajalta eli 87. päivältä. Syöntitietojen lisäksi käytössä oli teurastiedot, joista pystyi selvittämään hylkäyksiin johtaneet syyt. Rehuista oli tiedossa niiden peruskomponenttien sisältö ja sekoitussuhteet ruokinnan eri vaiheissa, mutta ei lisätiivisteiden ja -vitamiinien sisältöä. Rehuista suoritettu analyysi on siis tehty käsillä olevien tietojen perusteella. Taulukointi ja kaavioiden tekeminen ovat olleet työssä pääasiallisesti käytettyjä menetelmiä. Teoriaosuudessa kerrotaan sikojen ruokinnasta ja terveydestä yleisesti, jotta rehujen eroavaisuuksien vaikutuksia on helpompi hahmottaa.
Kaavioiden ja taulukoiden avulla selvisi, että kostein rehu, eli rehu 3 maittoi parhaiten kaikille sioille. Yleisesti leikot söivät muita sukupuolia enemmän. Runsaasti E-vitamiinia sisältävillä rehuilla niveltulehdukset ja hännänpurenta olivat yleisimpiä teurashylkäysten syitä. Muita rehuja runsaammin lysiiniä sisältäneen rehun kohdalla myös muut syyt (eli harvinaisemmat vaivat, jotka on taulukoitu samaan palkkiin kuvioissa) olivat lähes yhtä yleisiä edellä mainittujen kanssa.