En fallstudie om ett bryggeris miljömedvetenhet och hur det syns i dess logistiska aktiviteter
Hagfors, Mikael (2010)
Hagfors, Mikael
Arcada - Nylands svenska yrkeshögskola
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201101201603
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201101201603
Tiivistelmä
Miljön och dess välmående är ett högaktuellt diskussionsämne i dagens samhälle. Intresset för miljöaspekter ökar ständigt bland individer och företag. Företagen fäster allt mer uppmärksamhet på hur dess miljöarbete utförs. I detta arbete beskrivs och diskuteras miljölogistiken i allmänhet och hur det framkommer i bryggeriets verksamhet. Arbetets huvudsyfte är att utreda bryggeriets miljömedvetenhet och kartlägga hur det syns i dess logistiska aktiviteter. Arbetets delsyfte är att utreda bryggeripersonalens medvetenhet och åsikter om bryggeriets miljöarbete. Den centrala problemställningen är läget för bryggeriets miljömedvetenhet och miljöarbete. Den teoretiska ramen består av miljölogistikens olika ämnesområden och som material användes boklitteratur och elektroniska källor. Arbetet är en fallstudie och empiridelen består både av en kvalitativ undersökning och av en kvantitativ undersökning. En kvalitativ djupintervju med en företagsrepresentant redogör för bryggeriets miljömedvetenhet och miljöarbete samt hur det syns i bryggeriets logistiska aktiviteter. Den kvantitativa enkätundersökningen med bryggeripersonalen berättar om personalens medvetenhet och hurdana åsikter ämnet väcker. Resultatet av undersökningen visar att bryggeriet jobbar på allvar kring miljöfrågorna. Bryggeriet har en tydlig miljöpolitik och deras miljöarbete siktar mot hållbar utveckling. Det finns ett tydligt samband mellan bryggeriets miljömedvetenhet och dess logistiska aktiviteter. Resultatet visar dock att det finns en del brister i bryggeriets miljöarbete, exempelvis i anknytning till resursanskaffning eller hur utbildningen av personalen i miljöfrågor sker. The environment and its wellbeing is a topical issue for discussion in today’s society. Interests in environmental issues are increasing among individuals and companies. Companies pay more and more attention to how their operations impact the environment. This thesis describes and discusses environmental logistics in general and how they appear in the brewery’s activities. The main aim of this thesis is to study the brewery’s environmental awareness and survey how it appears in its logistics operations. A secondary aim of this thesis is to survey the brewery staff’s awareness and opinions about the brewery’s environmental work. The central problem of the thesis work is the brewery’s environmental awareness and operational quality. The theoretical framework consists of a presentation of the different subject areas in environmental logistics and the main theories used are based on book literature and electronic sources.
The work is a case-study and the empirical part consists of both a qualitative study and a quantitative survey. The qualitative in-depth interview with the company’s representative demonstrates the brewer’s environmental awareness, environmental work and how it can be seen in the brewery's logistics activities. The quantitative survey with brewery staff reports on staff’s awareness and opinions of the topic. The results of the survey show that the brewery is working on environmental issues. The brewery has a clear environmental policy and their environmental work aims at sustainable development. There is a clear link between the brewery’s environmental awareness and its logistics activities. The results show however that there are some shortcomings in the brewery's environmental work, for example in relation to resource acquisition, or how the training of staff in environmental issues is conducted.
The work is a case-study and the empirical part consists of both a qualitative study and a quantitative survey. The qualitative in-depth interview with the company’s representative demonstrates the brewer’s environmental awareness, environmental work and how it can be seen in the brewery's logistics activities. The quantitative survey with brewery staff reports on staff’s awareness and opinions of the topic. The results of the survey show that the brewery is working on environmental issues. The brewery has a clear environmental policy and their environmental work aims at sustainable development. There is a clear link between the brewery’s environmental awareness and its logistics activities. The results show however that there are some shortcomings in the brewery's environmental work, for example in relation to resource acquisition, or how the training of staff in environmental issues is conducted.