Ergonomia-koulutus varastossa käsin tehtävistä nostoista ja siirroista keräilyvaiheessa
Suutari, Jenni (2010)
Suutari, Jenni
Satakunnan ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201101201583
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201101201583
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö toteutettiin projektina yhdessä Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan kanssa. Projektin tavoitteena oli kartoittaa varastotyöntekijöiden ergonomia-osaamista ja sen huomioimista omassa työssään käsin tehtävissä keräilyissä, ja jonka jälkeen työntekijöille järjestettiin ergonomia- koulutus.
Työntekijöille laadittiin haastattelulomake, haastattelulomakkeen tavoitteena oli kartoittaa työntekijöiden oma näkemys käsin tehtävistä keräilyistä huomioiden työergonomia, - turvallisuus sekä -ympäristö. Haastattelulomakkeen jälkeen työntekijöistä videoitiin kaksi käsin tehtävää keräilyvaihetta. Työntekijöiden työvaiheen videoinnin tavoitteena oli saada yksityiskohtaisempi kuva työntekijän ergonomiasta käsin tehtävistä nostoista ja siirroista. Keräilyvaiheet sisälsivät tarjottimien, laatikoiden ja kegien (ravintola –astia) nostoja ja siirtoja lavoille. Keräilyvaiheita analysoitiin kokonaisvaltaisesti huomioiden ergonomia, apuvälineet ja työympäristö.
Analysointien jälkeen työntekijöille pidettiin ergonomia- koulutus. Koulutuksen sisältö laadittiin opinnäytetyön kirjallisen osion ja haastattelulomakkeiden sekä analyysien yhteenvedosta havaittujen ongelmakohtien perusteella. Koulutuksen tavoitteena oli ongelmakohtien osoittaminen ja niiden parantaminen. Koulutus pidettiin Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan varastotiloissa. Koulutuksia järjestettiin yksi, yhtenä päivänä. Koulutukseen osallistui kolme vakituista työntekijää ja 4 kesätyöntekijää.
Opinnäytetyön teoriaosuus käsittelee selän anatomiaa, selän kuormittumista nostoissa ja siirroissa, ergonomista työympäristöä, ergonomiaa nostoissa ja siirroissa sekä fysikaalisia ympäristötekijöitä.
Koulutuksen jälkeen työntekijät antoivat suullisen palautteen. Palaute työntekijöiltä oli positiivista, ja suurin osa koulutukseen osallistuneista työntekijöistä koki hyötyvänsä koulutuksesta.
Työntekijöille laadittiin haastattelulomake, haastattelulomakkeen tavoitteena oli kartoittaa työntekijöiden oma näkemys käsin tehtävistä keräilyistä huomioiden työergonomia, - turvallisuus sekä -ympäristö. Haastattelulomakkeen jälkeen työntekijöistä videoitiin kaksi käsin tehtävää keräilyvaihetta. Työntekijöiden työvaiheen videoinnin tavoitteena oli saada yksityiskohtaisempi kuva työntekijän ergonomiasta käsin tehtävistä nostoista ja siirroista. Keräilyvaiheet sisälsivät tarjottimien, laatikoiden ja kegien (ravintola –astia) nostoja ja siirtoja lavoille. Keräilyvaiheita analysoitiin kokonaisvaltaisesti huomioiden ergonomia, apuvälineet ja työympäristö.
Analysointien jälkeen työntekijöille pidettiin ergonomia- koulutus. Koulutuksen sisältö laadittiin opinnäytetyön kirjallisen osion ja haastattelulomakkeiden sekä analyysien yhteenvedosta havaittujen ongelmakohtien perusteella. Koulutuksen tavoitteena oli ongelmakohtien osoittaminen ja niiden parantaminen. Koulutus pidettiin Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan varastotiloissa. Koulutuksia järjestettiin yksi, yhtenä päivänä. Koulutukseen osallistui kolme vakituista työntekijää ja 4 kesätyöntekijää.
Opinnäytetyön teoriaosuus käsittelee selän anatomiaa, selän kuormittumista nostoissa ja siirroissa, ergonomista työympäristöä, ergonomiaa nostoissa ja siirroissa sekä fysikaalisia ympäristötekijöitä.
Koulutuksen jälkeen työntekijät antoivat suullisen palautteen. Palaute työntekijöiltä oli positiivista, ja suurin osa koulutukseen osallistuneista työntekijöistä koki hyötyvänsä koulutuksesta.