Haaveena yrittäjyys : ravintola-alan yrittäjäksi ryhtymisen eri vaihtoehdot
Sarjanoja, Niina; Raatikainen, Maija (2010)
Sarjanoja, Niina
Raatikainen, Maija
Savonia-ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010121017881
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010121017881
Tiivistelmä
Suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle yhä useampi ravintola-alan yrittäjä etsii yritykselleen jatkajaa. Samalla yrityksen ostamisesta tulee entistä varteenotettavampi vaihtoehto yrityksen perustamiselle. Myös mielenkiinto franchising-yrittäjyyttä kohtaan ravintola-alalla kasvaa entisestään. Miten yrittäjyyttä harkitseva osaa valita, mikä edellä mainituista vaihtoehdoista on itselle sopivin?
Esittelemme opinnäytetyössämme perustiedot kaikista kolmesta vaihtoehdosta eli yrityksen perustamisesta, ostamisesta sekä franchising-yrittäjyydestä ja selvitämme, mitkä asiat erottavat nämä toisistaan. Pyrimme tekemään työstämme kattavan informaatiopaketin, josta yrittäjyyttä harkitseva saa tarvittavat lisätiedot yrittäjäksi ryhtymisen eri vaihtoehdoista. Lisäksi selvitämme, mistä on saatavilla lisätietoa käsittelemistämme asioista.
Tutkimme yrityksen perustamista, ostamista ja franchising-yrittäjäksi ryhtymistä teemahaastattelujen avulla. Emme pyrkineet tekemään aiheesta yleistyksiä vaan perehtymään muutamaan erilliseen tapaukseen syvällisemmin. Haastattelimme yhtä yrittäjää kustakin yrittäjäksi ryhtymisen vaihtoehdosta, minkä jälkeen vertasimme haastatteluja toisiinsa ja etsimme niistä yhtäläisyyksiä ja eroavuuksia.
Eri vaihtoehdoissa oli havaittavissa eroja toisiinsa nähden. Esimerkiksi tuki- ja rahoitusasioissa löytyi eroavuuksia vaihtoehtojen välillä. Haastatteluista kävi ilmi, kuinka tärkeää hyvän ja todenmukaisen liiketoimintasuunnitelman laatiminen on jo ennen yrittäjyyden aloittamista, valitsipa tuleva yrittäjä minkä tahansa edellä mainituista vaihtoehdoista.
Mahdollinen jatko työllemme voisi olla tutkimus, jossa selvitettäisiin miten esimerkiksi Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijat näkevät yrittäjäksi ryhtymisen eri muodot ja mitä niistä he pitävät itselleen sopivimpana vaihtoehtona. Jatkotutkimuksessa voisi lisäksi selvittää, onko opinnäytetyömme mahdollisesti antanut edellä mainituille opiskelijoille uusia näkökulmia eri yrittäjäksi ryhtymisen vaihtoehtoihin tai onko työmme muutoin auttanut yrittäjäksi ryhtymiseen liittyvissä kysymyksissä.
Esittelemme opinnäytetyössämme perustiedot kaikista kolmesta vaihtoehdosta eli yrityksen perustamisesta, ostamisesta sekä franchising-yrittäjyydestä ja selvitämme, mitkä asiat erottavat nämä toisistaan. Pyrimme tekemään työstämme kattavan informaatiopaketin, josta yrittäjyyttä harkitseva saa tarvittavat lisätiedot yrittäjäksi ryhtymisen eri vaihtoehdoista. Lisäksi selvitämme, mistä on saatavilla lisätietoa käsittelemistämme asioista.
Tutkimme yrityksen perustamista, ostamista ja franchising-yrittäjäksi ryhtymistä teemahaastattelujen avulla. Emme pyrkineet tekemään aiheesta yleistyksiä vaan perehtymään muutamaan erilliseen tapaukseen syvällisemmin. Haastattelimme yhtä yrittäjää kustakin yrittäjäksi ryhtymisen vaihtoehdosta, minkä jälkeen vertasimme haastatteluja toisiinsa ja etsimme niistä yhtäläisyyksiä ja eroavuuksia.
Eri vaihtoehdoissa oli havaittavissa eroja toisiinsa nähden. Esimerkiksi tuki- ja rahoitusasioissa löytyi eroavuuksia vaihtoehtojen välillä. Haastatteluista kävi ilmi, kuinka tärkeää hyvän ja todenmukaisen liiketoimintasuunnitelman laatiminen on jo ennen yrittäjyyden aloittamista, valitsipa tuleva yrittäjä minkä tahansa edellä mainituista vaihtoehdoista.
Mahdollinen jatko työllemme voisi olla tutkimus, jossa selvitettäisiin miten esimerkiksi Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijat näkevät yrittäjäksi ryhtymisen eri muodot ja mitä niistä he pitävät itselleen sopivimpana vaihtoehtona. Jatkotutkimuksessa voisi lisäksi selvittää, onko opinnäytetyömme mahdollisesti antanut edellä mainituille opiskelijoille uusia näkökulmia eri yrittäjäksi ryhtymisen vaihtoehtoihin tai onko työmme muutoin auttanut yrittäjäksi ryhtymiseen liittyvissä kysymyksissä.