Vuohenmaidon kysyntä ja tarjonta Pohjois-Savossa
Jestola, Henri; Miettinen, Janne (2010)
Jestola, Henri
Miettinen, Janne
Savonia-ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010111814659
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010111814659
Tiivistelmä
Kovenevassa kilpailussa on äärimmäisen tärkeää tunnistaa tehokkaasti markkinatiedot. Ilman toimivaa markkina-analyysia on yrityksen erittäin vaikeaa menestyä kasvavassa kilpailussa. Tämän opinnäytetyön lähtökohtatilanne oli toimeksiantajan halu perustaa vuohenmaitotila Pohjois-Savoon. Vuohenmaidon kysynnästä ja tarjonnasta ei ole tehty aikaisemmin tarkkoja analyysejä Pohjois-Savon alueella. Työ auttaa toimeksiantajaa vuohenmaitotilan perustamisen suunnittelussa.
Vuohitalous on Suomessa suhteellisen pientä, vaikka maailmanlaajuisesti vuohenmaito ja – liha ovat erittäin tärkeitä ravinnonlähteitä. Suomessa vuohenpito on usein lähinnä harrastetoimintaa. Suomessa oli vuonna 2009 5 984 vuohta ja tiloja 414. Suomessa tärkein vuohitalouden tuote on maito, jota usein jalostetaan juustoksi, jäätelöksi ja jogurtiksi. Suurin osa Suomessa tuotetusta vuohenmaidosta jalostetaan juustoksi. Suomessa vuohenlihalla ei ole merkittävää kaupallista käyttöä.
Tässä opinnäytetyössä selvitettiin vuohenmaidon ja vuohenmaitojalosteiden kysyntää ja tarjontaa Pohjois-Savon alueella. Kysyntää selvitettiin kvantitatiivisena eli määrällisenä tutkimuksena, johon aineisto kerättiin strukturoituna puhelinhaastatteluna. Kysyntää selvitettiin alueella toimivista ravintoloista, leipomoista, meijereistä/juustoloista ja sairaaloista. Kilpailuanalyysi toteutettiin kirjoituspöytätutkimuksena. Kilpailuanalyysillä selvitettiin vuohitilojen lukumäärä ja niiden toiminta Pohjois-Savon alueella.
Tutkimustuloksista selvisi, että vuohenmaidolle ei ollut alueella kaupallista kysyntää juuri lainkaan. Sen sijaan vuohenmaitojalosteista kysyntää oli erityisesti juustolle. Nykyinen kysyntä oli alueella kuitenkin niin pientä, että tuotteita täytyisi myydä ympäri Suomea. Aloittavan vuohenmaitotilan olisi lähes välttämätöntä saada hyvä yhteistyösopimus jalostavan yrityksen ja jakelijan kanssa. Alueella on useita tiloja, mutta vain kahdella tilalla on kaupallista toimintaa. Näistä toinen on selvästi Pohjois-Savon alueen merkittävin vuohenjuuston tuottaja. Alueella olisi tilaa isommallekin vuohenmaitotilalle, joka kuitenkin edellyttää mahdollisuutta maidon jalostamiseen.
Vuohitalous on Suomessa suhteellisen pientä, vaikka maailmanlaajuisesti vuohenmaito ja – liha ovat erittäin tärkeitä ravinnonlähteitä. Suomessa vuohenpito on usein lähinnä harrastetoimintaa. Suomessa oli vuonna 2009 5 984 vuohta ja tiloja 414. Suomessa tärkein vuohitalouden tuote on maito, jota usein jalostetaan juustoksi, jäätelöksi ja jogurtiksi. Suurin osa Suomessa tuotetusta vuohenmaidosta jalostetaan juustoksi. Suomessa vuohenlihalla ei ole merkittävää kaupallista käyttöä.
Tässä opinnäytetyössä selvitettiin vuohenmaidon ja vuohenmaitojalosteiden kysyntää ja tarjontaa Pohjois-Savon alueella. Kysyntää selvitettiin kvantitatiivisena eli määrällisenä tutkimuksena, johon aineisto kerättiin strukturoituna puhelinhaastatteluna. Kysyntää selvitettiin alueella toimivista ravintoloista, leipomoista, meijereistä/juustoloista ja sairaaloista. Kilpailuanalyysi toteutettiin kirjoituspöytätutkimuksena. Kilpailuanalyysillä selvitettiin vuohitilojen lukumäärä ja niiden toiminta Pohjois-Savon alueella.
Tutkimustuloksista selvisi, että vuohenmaidolle ei ollut alueella kaupallista kysyntää juuri lainkaan. Sen sijaan vuohenmaitojalosteista kysyntää oli erityisesti juustolle. Nykyinen kysyntä oli alueella kuitenkin niin pientä, että tuotteita täytyisi myydä ympäri Suomea. Aloittavan vuohenmaitotilan olisi lähes välttämätöntä saada hyvä yhteistyösopimus jalostavan yrityksen ja jakelijan kanssa. Alueella on useita tiloja, mutta vain kahdella tilalla on kaupallista toimintaa. Näistä toinen on selvästi Pohjois-Savon alueen merkittävin vuohenjuuston tuottaja. Alueella olisi tilaa isommallekin vuohenmaitotilalle, joka kuitenkin edellyttää mahdollisuutta maidon jalostamiseen.