Päänvaivaa pavuista : Kasvisruokavalio raskauden ja imetyksen aikana
Lydén, Annemari; Kiiski, Sonja (2010)
Lydén, Annemari
Kiiski, Sonja
Tampereen ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010111014355
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010111014355
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tehdä opas raskauden ja imetyksen aikaisesta kasvisruokavaliosta työvälineeksi äitiys- ja lastenneuvolan terveydenhoitajille. Tavoitteena oli lisätä terveydenhoitajan valmiuksia ohjata kasvisruokavaliota noudattavia äitejä sikiön ja lapsen kannalta terveelliseen ja turvalliseen ravitsemukseen. Opinnäytetyö toteutettiin yhteistyössä Tampereen kaupungin lasten ja nuorten terveyspalvelujen kanssa.
Yleisimpien erityisruokavalioiden suunnittelu, ohjaus ja seuranta kuuluvat terveydenhoitajalle. Terveydenhoitajakoulutus ei anna valmiuksia raskauden ja imetyksen aikaisten kasvisruokavalioiden ohjaukseen ja aiheeseen liittyvää ohjausmateriaalia on vähän. Tämän vuoksi kasvisruokavaliota noudattavat asiakkaat ohjautuvat useimmiten ravitsemusterapeutille. Opinnäytetyön tuotoksena syntynyt opas mahdollistaa terveydenhoitajan asiantuntevan, luotettavan ja monipuolisen ravitsemusohjauksen.
Opinnäytetyö toteutettiin projektimuotoisena. Projektin tuotoksena syntynyt sähköinen opas koottiin teoriaosan pohjalta. Teoriaosassa käsiteltiin raskauden ja imetyksen aikaisia ravitsemussuosituksia suhteessa kasvisruokavalioihin liittyviin erityispiirteisiin. Opinnäytetyöaihetta tarkasteltiin sikiön ja lapsen turvallisen kehityksen näkökulmasta.
Kasvisruokavalioihin liittyy monia erityispiirteitä, jotka tulee huomioida raskauden ja imetyksen aikaisessa ravitsemusohjauksessa. Monipuolisesti koostettuna kasvisruokavaliot turvaavat riittävän ravintoaineiden saannin. Virallisten ravitsemussuositusten mukaan vegaaniruokavaliota ei kuitenkaan suositella raskaana oleville tai imettäville äideille, koska sen ravitsemuksellista riittävyyttä ei voida yleisesti taata. Kaikki äidit eivät ole valmiita luopumaan ruokavaliostaan, joten ohjeistukset myös raskauden ja imetyksen aikaisesta vegaaniruokavaliosta ovat tarpeen.
Jatkossa olisi tarpeellista tutkia kasvissyöjien ravitsemussuositusten toteutumista käytännössä sekä raskauden ja imetyksen aikaisen vegaaniruokavalion vaikutuksia äidin terveyteen, raskauden kulkuun sekä sikiön ja lapsen kehitykseen. Opinnäytetyön tuotoksena syntynyt opas on tarkoitettu terveydenhoitajille ohjauksen apuvälineeksi, mutta myös asiakkaille suunnatulle konkreettiselle ateriaoppaalle voisi olla käyttöä. Kasvissyöjä-äitien ruokailutottumukset siirtyvät usein lapselle, joten ohjeistukset lapsuusiän kasvisruokavalioista olisivat tarpeen.
Yleisimpien erityisruokavalioiden suunnittelu, ohjaus ja seuranta kuuluvat terveydenhoitajalle. Terveydenhoitajakoulutus ei anna valmiuksia raskauden ja imetyksen aikaisten kasvisruokavalioiden ohjaukseen ja aiheeseen liittyvää ohjausmateriaalia on vähän. Tämän vuoksi kasvisruokavaliota noudattavat asiakkaat ohjautuvat useimmiten ravitsemusterapeutille. Opinnäytetyön tuotoksena syntynyt opas mahdollistaa terveydenhoitajan asiantuntevan, luotettavan ja monipuolisen ravitsemusohjauksen.
Opinnäytetyö toteutettiin projektimuotoisena. Projektin tuotoksena syntynyt sähköinen opas koottiin teoriaosan pohjalta. Teoriaosassa käsiteltiin raskauden ja imetyksen aikaisia ravitsemussuosituksia suhteessa kasvisruokavalioihin liittyviin erityispiirteisiin. Opinnäytetyöaihetta tarkasteltiin sikiön ja lapsen turvallisen kehityksen näkökulmasta.
Kasvisruokavalioihin liittyy monia erityispiirteitä, jotka tulee huomioida raskauden ja imetyksen aikaisessa ravitsemusohjauksessa. Monipuolisesti koostettuna kasvisruokavaliot turvaavat riittävän ravintoaineiden saannin. Virallisten ravitsemussuositusten mukaan vegaaniruokavaliota ei kuitenkaan suositella raskaana oleville tai imettäville äideille, koska sen ravitsemuksellista riittävyyttä ei voida yleisesti taata. Kaikki äidit eivät ole valmiita luopumaan ruokavaliostaan, joten ohjeistukset myös raskauden ja imetyksen aikaisesta vegaaniruokavaliosta ovat tarpeen.
Jatkossa olisi tarpeellista tutkia kasvissyöjien ravitsemussuositusten toteutumista käytännössä sekä raskauden ja imetyksen aikaisen vegaaniruokavalion vaikutuksia äidin terveyteen, raskauden kulkuun sekä sikiön ja lapsen kehitykseen. Opinnäytetyön tuotoksena syntynyt opas on tarkoitettu terveydenhoitajille ohjauksen apuvälineeksi, mutta myös asiakkaille suunnatulle konkreettiselle ateriaoppaalle voisi olla käyttöä. Kasvissyöjä-äitien ruokailutottumukset siirtyvät usein lapselle, joten ohjeistukset lapsuusiän kasvisruokavalioista olisivat tarpeen.